Vitlöksbakad biff med rotselleripuré och tomatkompott

Serverar: 6 portioner

En krämig puré som smakar helt underbart till härligt vitlöksbakat kött och en sötsyrlig tomatkompott. 460 kalorier per portion 24 g fett 35 g protein 24 g kolhydrater

Ingredienser

  • 800 g ryggbiff i bit
  • 1½ tsk salt
  • 3 krm malen svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 8 vitlöksklyftor
  • ½ kruka persilja
  • Rotselleripuré
  • 3 rotselleri, ca 1,2 kg
  • 1 liter standardmjölk
  • 2 msk smör
  • 1½ tsk salt
  • 1 krm malen svartpeppar
  • Tomatkompott
  • 2 gula lökar
  • 250 g körsbärstomater
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk socker
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 kruka körvel
  • Servering
  • Grönsallad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 125 grader. Putsa och dela den hela ryggbiffen på längden till två "filéer". Bind eventuellt upp köttet med steksnöre för att få jämnare bitar och därmed jämnare stekning i ugnen. Salta och peppra köttet, bryn det runtom i smör och olja i en het panna.
    2. Lägg kött och vitlök på en plåt. Baka mitt i ugnen till innertemperatur 58 grader, ca 50 minuter. Låt köttet vila minst 10 minuter före servering. Rulla köttet i finhackad persilja innan det skivas upp.
    3. Rotselleripuré: Skala och skär rotsellerin i mindre bitar, koka den mjuk i mjölken ca 25 minuter. Sila av, men spara mjölken! Mixa rotsellerin och ca 3 dl av mjölken med en stavmixer. Ju mer man mixar, desto slätare och lenare blir purén. Mixa in 2 msk smör, salta och peppra.
    4. Tomatkompott: Skala och finhacka löken, skölj och dela tomaterna i bitar. Fräs löken i oljan 1 minut. Tillsätt sockret och fräs 1 minut. Tillsätt vinäger och tomat, låt koka ihop till en fast röra ca 10 minuter, salta.
    5. Skiva köttet och servera med den varma purén, tomatkompotten och en grönsallad. Garnera med körvel.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben