Vitlökskrans - bröd med vitlök- och kesofyllning

Serverar: 4-6 portioner

Jättegott saftigt vitlöksbröd till kvällsmyset. Ett typiskt 80-talsrecept som står sig väl idag! Den serveras varm med t.ex. en sallad och ett gott öl eller vin därtill, om man vill det. Kavlas ut och fylls som en rulltårta innan det rullas ihop till en krans. Enkelt.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2 ½ dl ljummet vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 1 ägg
  • 3/4 dl olja
  • 2 ½ dl rågsikt
  • 6-7 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 3/4 dl keso (gärna mer)
  • 2 vitlöksklyftor
  • Pensling
  • Ägg
  • Vallmofrö
  • Instruktioner

    1. Rör ut jästen med salt och socker. Tillsätt vatten, ägg och olja.
    2. Häll i mjölet och blanda till en slät deg som ska jäsa (övertäckt) i 30 minuter.
    3. Knåda degen och kavla ut den till en avlång kaka.
    4. Bred på keson blandad med pressad vitlök och rulla sedan ihop den som en rulltårta.
    5. Lägg över på en bakpappersklädd plåt och forma till en krans.
    6. Skåra portionsstora bitar, men inte helt igenom.
    7. Låt jäsa övertäckt i 30-45 minuter.
    8. Grädda i 225 grader i ca 25 minuter.
    9. (Vi har ibland utökat fyllningen med annat, t.ex. strimlad skinka eller med vad som finns till hands i köttväg. Görs en matig sallad till kransen, så håller vi oss till originalreceptet. Bara fantasin sätter gräns som man säger)

    Liknande recept

    4.6
    1 h 40 min
    2
    28
    4.8
    1 h
    2
    10
    4.6
    1 h 15 min
    2
    7

    Kommentarer (1)

    flabban 28 juni 2009

    En jättebra och lätthanterlig deg, som man kan fylla med mycket gott. Kommer att använda den fler gånger. Tack för ett bra recept.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben