Whiskyflamberad oxfilé i gorgonzolasås.

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 15 minuter

Mums

Ingredienser

  • 4 skivor oxfilé,ca 150 g/st
  • 4 msk gorgonzola
  • 2 msk gul lök,finhackad
  • 2 msk smör
  • ½ dl whisky
  • 1½ dl rödvin
  • 2 msk soja
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 krm svartpeppar
  • Salt
  • Smör för stekning
  • Instruktioner

    1. Hetta upp stekpannan med lite smör. Salta (sparsamt) och peppra köttbitarna.
    2. Lägg bitarna i pannan och stek 4-6 minuter (beroende på hur rött man vill ha köttet) på varje sida. Efter halva tiden ,lägg i den finhackade löken och låt den steka med köttet.
    3. Stäng av fläkten och håll pannan utom räckhåll från den. Slå whiskyn på köttet och tänd på.
    4. När lågorna brunnit ut, lägg över köttbitarna på ett fat och täck över med folie så de håller sig varma. Slå sedan rödvinet och sojan i pannan och koka ihop på hög värme till ungefär en tredjedel.
    5. Tillsätt grädde och gorgonzola. Koka ihop något. Smaka av med salt,en klick smör och eventuellt ytterligare några droppar whisky.
    6. Lägg köttet på fyra tallrikar och fördela såsen över köttbitarna.
    7. Whiskyn kan bytas ut mot genever eller konjak. Servera med kokt eller bakad potatis (själv brukar jag ha klyftpotatis) eller något som suger upp varje uns av den goda såsen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben