Whiskysås

Supergod whiskysås

Ingredienser

  • 2 schalottenlök
  • 2 tsk smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk senap
  • 2 msk kalvfond, koncentrerad
  • 5 cl whisky, rökig, 2+1 msk
  • 1 krm svartpeppar, nymald
  • 1 msk brun farin
  • 2 msk soja, kinesisk
  • 1 msk grönpeppar, (torkad)
  • 1 tsk maizena, majsstärkelse
  • 1 tsk smör
  • 1 morot
  • 2 msk tomatpuré
  • Instruktioner

    1. Skala och finhacka löken. Skala och hacka moroten Fräs detta i smör i en tjockbottnad gryta. Tillsätt tomatpurén. Häll över 1 msk grädde när löken nästan är torr. Tillsätt senap, fond och 2 msk whisky, resten av grädden, peppar, farinsocker, och soja.
    2. Stöt grönpepparkorn i mortel och blanda ner dem i såsen. Koka samman i 5 min. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Rör ner den i såsen och låt koka ca 5 min. Smaka av och häll eventuellt i mer whisky efter smak, drygt 1 msk.
    3. Rör ner smöret precis före servering så att såsen blir blank.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben