Zopf bröd

Serverar: 2 portioner

Tid: 6 timmar

Den absolut godaste brödet jag någonsin smakat

Ingredienser

  • 850 g Vetemjöl special
  • 250 g Mjölk
  • 25 g Jäst
  • 10 g Honung eller 20 g ljus sirap
  • 75 g Socker
  • 2 Ägg
  • 75 g Smör
  • 8 g Salt
  • Instruktioner

    1. Börja med att blanda mjölk, jäst socker honung, socker, ägg, smör och salt.
    2. Det blir godare om man har i mer sirap eller honung.
    3. Se till att du har en jämn blandning utan klumpar innan du börjar hälla i vetemjölet.
    4. Börja med att hälla i 400g vetemjöl special (vanlig vetemjöl blir inte lika bra) och blanda till du får en jämn blandning. Häll sedan i 200g mjöl i taget och blanda till du har fått i 850g, kan komma att behöva lite mer mjöl.
    5. Arbeta degen ordentligt och låt den sedan jäsa i en sluten bunke ca 2timmar.
    6. Ta nu ut degen och knåda den försiktigt så du inte släpper ut all luft, kan ta ca 10min att få den färdigknådad.
    7. Dela degen i 6 delar och rulla ut dom med fingrarna. Om du inte vet hur man flätar så kan du söka på nätet.
    8. Låt degen nu jäsa under duk i ca 2,5 timmar och pensla sedan med lite ägg. Strö lite vallmofrön så det ser bra ut.
    9. Grädda i 180 grader i ca 25 minuter och låt den vila på galler i 30 minuter innan du skär i den.

    Liknande recept

    4.6
    1 h 40 min
    2
    28
    4.8
    1 h
    2
    10
    4.6
    1 h 15 min
    2
    7

    Kommentarer (1)

    anastasia85 9 oktober 2011

    Hej! Den heter Tsoureki på grekiska! Detta du har är en grekisk recept. Vi greker brukar göra det under påsken för den symboliserar Jesus kropp!!! Och oftast gör vi den som en "krans" och lägger ett rött ägg i mitten för den röda ägget ska symbolisera Jesus blod =) hehe

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben