Varje år när det börjar bli dags att fixa julskinkan får jag en liten panikunge på axeln som viskar: Vad tänker du göra med resterna? För så här mycket skinka har du väl aldrig köpt innan?
så nu tänkte jag ta tag i problemet innan det startar genom att kasta ut frågan i etern - vad gör du med dina julskinkerester?
Hoppas på mängder av bra svar!
God Jul & Gott Nytt År
önskas er alla
rosatalo19 december 2013
Jag skär resterna i små tärningar, lägger tillsammans med tunnt skivad potatis i en ugnsform, saltar och svartpepprar, slår i en lagom mängd grädde och ströbröd överst och in i 200 graders ugn ca 45-60 min, beror på mängden. Detta tycker jag är meningen med hela julskinkan. Skinkans griljering ger gratängen en god smak.
skumpan6419 december 2013
Skär i små bitar och lösfryser, lätta att ta en näve eller två när man gör pizza.
Pilla7219 december 2013
Jag brukar använda mina överblivna rester av julskinkan i pastasåser eller som ovan i potatisgratängen :)
Lagge8619 december 2013
Klart det inte blir några rester av julskinkan. Den har man ju till frukost, lunch och middag i flera veckor.
Detta är jättegott. Min faster gjorde alltid detta som bjudmat på kvarvarande julskinka, någon gång på 70-80-talet.
husmusen8819 december 2013
Har i pastagratänger, fryser i bitar till pizza och piroger, hemmagjord pyttipanna mm. Kan ju användas som kassler :)
busan3719 december 2013
Jag gör alltid skinkjansson. Potatisgratäng med julskinka i. Gott, smidigt o poppis :)
boz196520 december 2013
Pytt eller gratäng.
fredrikp20 december 2013
Man kan marinera skinka också. Jag fick tag på ett recept som ser bra ut och skall själv testa det sedan i mellandagarna. Dom som testar det redan nu kan gärna skriva här och tala om hur det blev :)
(Man kan säkert lägga in skinkan tillsammans med marinaden ett par timmar istället för att lägga upp och låta stå, som det står nedan, om man vill ha lite extra smak.)
Marinerad skinka (till ca 5hg skinka)
½ dl hackad persilja
1 dl finhackad rödlök
1 dl finhackat äpple
2 msk osötad senap
½ tsk salt
2 krm mald svartpeppar
½ dl mild äppelcidervinäger
1 dl rapsolja
1-2 msk flytande honung
Blanda alla ingredienser i en burk
Lägg upp skinkan på ett uppläggningsfat
Fördela marinaden över skinkskivorna ca 1 timme före servering
// edit
Annars är skinka som påälgg såklart en klassiger. Tärna och frys in för att ha i sallader eller pytt-i-panna, eller i köttfärssåser, eller på pizza, pastasås med ost eller varför inte en paj.
pihal20 december 2013
Brukar skiva den ganska tunt och bara steka den i stekpanna och servera mos till. Eller varför inte bräckt skinka med stekt ägg.
bitten5620 december 2013
Paj med julskinka och brysselkål. Receptet finns bland mina recept.
kallebakom20 december 2013
som ovanstånde- paj skinkpaj så klart , o pytt i panna, gott att bräcka , varför inte en omelett?
ellabella0720 december 2013
Tusen tack för alla fantastiska tips ni gett mig! Panikungen på axeln verkar ha rymt för jag har inte hört ett ljud från den trots att jag fick återbud från 2 gäster på julafton vilket innebär (som vanligt, för stor skinka). Här ska göras pajer, gratänger mm både i mellandagarna & efter nyår tack vare er alla!
GOD JUL & GOTT NYTT ÅR
önskar jag alla som svarat på mitt ångestrop!
DoctorWho20 december 2013
Julskinka istället för fläsklägg till rotmos. Det har blivit en sed hos oss.
recepthimmel21 december 2013
Vilka rester? Här går varenda smula åt av de runt 10 kilo jag brukar köpa varje jul! Familjen består av en styck hungrig karl och tre söner i myndig ålder. Det går åt massor av knäckebröd, vörtbröd och Jan Boris-Möllers hiskeligt starka senap till all skinka! ;)
heartfriend26 december 2013
Förr när jag inte var vegetarian gjorde jag alltid pytt i panna på mina rester, om vi inte använde skinkan som blev över till smörgåsen med senap på.
Pytt i pannan som blev över fryste jag alltid in, och använde som middag till arbetet.
Silversurfaren128 december 2013
Frukost :)
walterego29 december 2013
Vanligtvis brukar den bli till pyttbitar men i år köpte jag en lättrökt skinka som jag kokade och godare skinka får man leta länge efter. Alltså blev det ingen pytt den här gången.
herneteg29 december 2013
Snitsel!
Skär skinkan i cm-tjocka skivor.
Dubbelpanera med vetemjöl, ägg o ströbröd.
Stek i smör-oljeblandning till gyllenbrun färg.
Servera med rotsaker i ugn.
Njut
Varje år när det börjar bli dags att fixa julskinkan får jag en liten panikunge på axeln som viskar: Vad tänker du göra med resterna? För så här mycket skinka har du väl aldrig köpt innan?
så nu tänkte jag ta tag i problemet innan det startar genom att kasta ut frågan i etern - vad gör du med dina julskinkerester?
Hoppas på mängder av bra svar!
God Jul & Gott Nytt År
önskas er alla
Jag skär resterna i små tärningar, lägger tillsammans med tunnt skivad potatis i en ugnsform, saltar och svartpepprar, slår i en lagom mängd grädde och ströbröd överst och in i 200 graders ugn ca 45-60 min, beror på mängden. Detta tycker jag är meningen med hela julskinkan. Skinkans griljering ger gratängen en god smak.
Skär i små bitar och lösfryser, lätta att ta en näve eller två när man gör pizza.
Jag brukar använda mina överblivna rester av julskinkan i pastasåser eller som ovan i potatisgratängen :)
Klart det inte blir några rester av julskinkan. Den har man ju till frukost, lunch och middag i flera veckor.
DRÖMSKINKA eller VINSKINKA
Detta är jättegott. Min faster gjorde alltid detta som bjudmat på kvarvarande julskinka, någon gång på 70-80-talet.
Har i pastagratänger, fryser i bitar till pizza och piroger, hemmagjord pyttipanna mm. Kan ju användas som kassler :)
Jag gör alltid skinkjansson. Potatisgratäng med julskinka i. Gott, smidigt o poppis :)
Pytt eller gratäng.
Man kan marinera skinka också. Jag fick tag på ett recept som ser bra ut och skall själv testa det sedan i mellandagarna. Dom som testar det redan nu kan gärna skriva här och tala om hur det blev :)
(Man kan säkert lägga in skinkan tillsammans med marinaden ett par timmar istället för att lägga upp och låta stå, som det står nedan, om man vill ha lite extra smak.)
Marinerad skinka (till ca 5hg skinka)
½ dl hackad persilja
1 dl finhackad rödlök
1 dl finhackat äpple
2 msk osötad senap
½ tsk salt
2 krm mald svartpeppar
½ dl mild äppelcidervinäger
1 dl rapsolja
1-2 msk flytande honung
Blanda alla ingredienser i en burk
Lägg upp skinkan på ett uppläggningsfat
Fördela marinaden över skinkskivorna ca 1 timme före servering
// edit
Annars är skinka som påälgg såklart en klassiger. Tärna och frys in för att ha i sallader eller pytt-i-panna, eller i köttfärssåser, eller på pizza, pastasås med ost eller varför inte en paj.
Brukar skiva den ganska tunt och bara steka den i stekpanna och servera mos till. Eller varför inte bräckt skinka med stekt ägg.
Paj med julskinka och brysselkål. Receptet finns bland mina recept.
som ovanstånde- paj skinkpaj så klart , o pytt i panna, gott att bräcka , varför inte en omelett?
Tusen tack för alla fantastiska tips ni gett mig! Panikungen på axeln verkar ha rymt för jag har inte hört ett ljud från den trots att jag fick återbud från 2 gäster på julafton vilket innebär (som vanligt, för stor skinka). Här ska göras pajer, gratänger mm både i mellandagarna & efter nyår tack vare er alla!
GOD JUL & GOTT NYTT ÅR
önskar jag alla som svarat på mitt ångestrop!
Julskinka istället för fläsklägg till rotmos. Det har blivit en sed hos oss.
Vilka rester? Här går varenda smula åt av de runt 10 kilo jag brukar köpa varje jul! Familjen består av en styck hungrig karl och tre söner i myndig ålder. Det går åt massor av knäckebröd, vörtbröd och Jan Boris-Möllers hiskeligt starka senap till all skinka! ;)
Förr när jag inte var vegetarian gjorde jag alltid pytt i panna på mina rester, om vi inte använde skinkan som blev över till smörgåsen med senap på.
Pytt i pannan som blev över fryste jag alltid in, och använde som middag till arbetet.
Frukost :)
Vanligtvis brukar den bli till pyttbitar men i år köpte jag en lättrökt skinka som jag kokade och godare skinka får man leta länge efter. Alltså blev det ingen pytt den här gången.
Snitsel!
Skär skinkan i cm-tjocka skivor.
Dubbelpanera med vetemjöl, ägg o ströbröd.
Stek i smör-oljeblandning till gyllenbrun färg.
Servera med rotsaker i ugn.
Njut