Mjölk, socker och kanel och skulle något råka bli över kan det tänkas bli ris a la malta, men nu äter vi bara risgrynsgröt en gång per år så det brukar gå åt under juldagarna fast jag gör 10 portioner åt två :D
lena424 december 2009
Tomtegröt är ett måste.Ätes med kanel och socker.
Tomten får på trappan när vi har ätit(L)
lena424 december 2009
Nu har tomten fått gröt-----------
Extra kanel och socker med mjölk.
Nilof8 november 2010
Hur ska man laga gröten, som vi älskar, utan mjölk {question}
Har precis tagit bort mjölken hemma och kom på att det snart är jul.
Har någon provat med soja, havre eller rismjölk om det fungerar?
Är tacksam om det finns något alternativ. {dont-know}
Cassiopeya8 november 2010
Jag är inte så förtjust i risgrynsgröt, men när jag väl tar en lite blir det sirap till samt kanelsocker. Ingen mjölk!
När jag var liten var ris a la malta en favorit, då med vispad grädde och apelsinbitar. Tycker inte så värst om det heller längre, lite trist! Det hör ju liksom till. Får nöja mig med hembakt sirapsbröd med julskinka och senap, mums! {eat}
Cassiopeya8 november 2010
Jag är inte så förtjust i risgrynsgröt, men när jag väl tar en lite blir det sirap till samt kanelsocker. Ingen mjölk!
När jag var liten var ris a la malta en favorit, då med vispad grädde och apelsinbitar. Tycker inte så värst om det heller längre, lite trist! Det hör ju liksom till. Får nöja mig med hembakt sirapsbröd med julskinka och senap, mums! {eat}
Nilof8 november 2010
Ursäkta, jag hittade ett recept här som jag missade först.
Men är det någon mer som har något så vore det kul att få ta del av det.
:) det var inte meningen att ta över någon annans inlägg, men tyckte att det kunde få en puff på nytt.
Gunsii8 november 2010
Helst katrinplommonkompott till risgrynsgröten!! Men naturligtvis även med socker och kanel emellanåt...
Lunchdax8 november 2010
Risgrynsgröt men en mandel förstås! Och alltid varsitt rim innan man får börja äta! Till har vi bara mjölk, socker och kanel. Gröten brukar vi äta redan efter första advent och in i januari, här har vi nämligen stoora grytor som räcker länge och som kokas många gånger! :D
Annars brukar vi göra "risifrutti" på resterna, dvs blanda i grädde i gröten och sen hallonsylt. Men även äppelris och ris a la malta alltså gröt+grädde+(äpple eller apelsin). Och ibland risgrynspudding med russin o mandel inuti, och svartvinbärsssaft-sås till.
I år tänkte jag prova att koka gröten på gammalt vis, dvs att koka upp gröten och sen vira in den en tjock filt eller tidning och ställa i soffan/annat ställe över natten. På morgonen ska man tydligen ha en underbart len, varm o krämig gröt! Energisnålt också jämfört med att mamma brukar ha ugnen på hela natten annars. Ska bli kul!
kekke468 november 2010
Jag lägger risgrynen blöt i vatten över natten när jag ska koka Tomtegröt.
Sen kokar jag grynen i mjölk och grädde och en klick smör. Serveras med mjölk
kanel och socker.
soccermum8 november 2010
Skrivet av Nilof den 8 nov 2010
Hur ska man laga gröten, som vi älskar, utan mjölk {question}
Har precis tagit bort mjölken hemma och kom på att det snart är jul.
Har någon provat med soja, havre eller rismjölk om det fungerar?
Är tacksam om det finns något alternativ. {dont-know}
I skolan kokar de risgrynsgröten till mjölkallergiker på havremjölk men i mitt tycke blir det en konstig blandning med havresmak på risgrynsgröt...
Skulle testa rismjölk istället om jag var du och koka enl vanligt recept sedan :)
Jag älskar risgrynsgröt och i vanliga fall äter jag den med mjölk, kanel och socker men på jul slinker det ned en skållad mandel oxå.
Ris á la Malta (som ingen någonsin kommer göra lika god som mormors) är en stående favorit på juldagen, tradition sedan mormors bjudningar.. Med massa apelsinklyftor i *mums*
Så smidigt att göra utav den överblivna gröten från julaftonen tycker jag :)
Peter_Stompare8 november 2010
Skrivet av Nilof den 8 nov 2010
Hur ska man laga gröten, som vi älskar, utan mjölk {question}
Har precis tagit bort mjölken hemma och kom på att det snart är jul.
Har någon provat med soja, havre eller rismjölk om det fungerar?
Är tacksam om det finns något alternativ. {dont-know}
Testa att koka den på bara vatten men med en rejäl klick mjölkfritt margarin. Som sagt så kan dom olika surrogatmjölkarna ge lite konstig smak, i alla fall vissa av dom.
Testa också äppelris, den varianten jag lärt mig av mormor och morfar är utan mjölk men med en rejäl klick smör ( i ditt fall margarin). Tänk på att ha rejält med äpple i grytan bara, det ska vara mer äpple än vatten i.
mattant418 november 2010
På jobbet kokar vi risgrynsgröt på havremjölk till de som är laktosintoleranta och de barnen som äter den tycker att det är gott men så är de ju vana vid havremjölken annars också, Själv tycker jag att den ser tråkig ut, den är ju inte så där vit och fin som risgrynsgröt brukar vara, blir lite grå.
Sen är ju frågan, det finns ju laktosfri mjölk som en del tål men andra inte så det beror ju lite på varför du tagit bort den.
amoz8 november 2010
Skrivet av Nilof den 8 nov 2010
Ursäkta, jag hittade ett recept här som jag missade först.
Men är det någon mer som har något så vore det kul att få ta del av det.
:) det var inte meningen att ta över någon annans inlägg, men tyckte att det kunde få en puff på nytt.
Inga problem att du tagit fram min tråd, tvärtom, det börjar ju bli dags för gröt igen snart.
Jag är lite nyfiken på om det beror på mjölkallergi eller på laktosintollerans, som du slutat med mjölk?
För min del är det laktosen som är problemet och jag provade att koka gröten i laktosfri mjölk men det blev inte bra. Den blev tunn och gul i färgen. Så nu kokar jag den på gammaldags mjölk, som jag tål, och den blir jättegod.
Marcus79n8 november 2010
Mjölk, kanel och socker är väl klassikern.
Men även saftsås.
Ps. Glöm inte mandeln eller annan skum grej.
Den som hittar den blir gift ;-)
FruAst8 november 2010
Det blir bara gnäll här när jag kokar gröt. Vi får se om det blir nån i år eller inte!
Nilof8 november 2010
Jag tog bort mjölk för att se om min son kan bli bättre. Han har astma, allergi och epilepsi plus överaktivitet. Såg på förkväll där dom intervjuade en professor och en familj om att mjölk kan vara en sak som gör speciellt astma sämre. Det påverkade visst andra sjukdomar också, men jag tänkte att om det underlättar hans besvär så provar vi. Hela familjen får hänga med på detta, vi kan kanske bli friskare med.
Ulrika918 november 2010
Jag är fascinerad över att så många äter saftsoppa/saftsås eller vad det nu heter. Vi har aaaldrig nånsin haft det hemma. Jag har därför inte fattat grejen. Vi äter risgrynsgröt med mjölk kanel och lite socker. Fast vi har ingen tradition att käka det på jul, ingen gillar det så värst mkt. Dock gör mormor god Ris a la Malta, eller apelsinris som hon kallar det, som vi alltid äter!
idea_9 november 2010
Skrivet av Nilof den 8 nov 2010
Hur ska man laga gröten, som vi älskar, utan mjölk {question}
Har precis tagit bort mjölken hemma och kom på att det snart är jul.
Har någon provat med soja, havre eller rismjölk om det fungerar?
Är tacksam om det finns något alternativ. {dont-know}
Provade att jobba i köket på en förskola tillsammans med kokerskan, gjorde risgrynsgröten på rismjölk och den blev helt okej, men den behövde inte lika mycket vätska som vanlig risgrynsgröt då rismjölk inte tjocknar på samma sätt som vanlig mjölk när man kokar gröt på den.
soccermum9 november 2010
Skrivet av mattant41 den 8 nov 2010
På jobbet kokar vi risgrynsgröt på havremjölk till de som är laktosintoleranta och de barnen som äter den tycker att det är gott men så är de ju vana vid havremjölken annars också, Själv tycker jag att den ser tråkig ut, den är ju inte så där vit och fin som risgrynsgröt brukar vara, blir lite grå.
Sen är ju frågan, det finns ju laktosfri mjölk som en del tål men andra inte så det beror ju lite på varför du tagit bort den.
Lite OT: De som är laktosintoleranta klarar ju låglaktosmjölk eller ännu hellre laktosfri mjölkdryck medan de som är mjölkproteinallergiker inte klarar mjölk i någon form alls. Antar att ni på jobbet för att undvika för mkt jobb lagar på havredrycken åt alla..? Så är det iaf här i min kommun tyvärr.. De barn som endast är laktosintoleranta är ju oftast inte vana vid havredryck och blir jättebesvikna på skolmatens såser, gröt och dyl där havredryck använts.. Varken ser ut eller smakar som "hemma".. Risgrynsgröten är rent ut sagt äcklig enl barnen som hemma får gröt kokad på låglaktos..
De stackarna som är mjölkproteinallergiker har ju ingen annan möjlighet utan får nöja sig med havredryck o dyl men jag tycker synd om de laktosintoleranta.
Mjölk, socker och kanel och skulle något råka bli över kan det tänkas bli ris a la malta, men nu äter vi bara risgrynsgröt en gång per år så det brukar gå åt under juldagarna fast jag gör 10 portioner åt två :D
Tomtegröt är ett måste.Ätes med kanel och socker.
Tomten får på trappan när vi har ätit(L)
Nu har tomten fått gröt-----------
Extra kanel och socker med mjölk.
Hur ska man laga gröten, som vi älskar, utan mjölk {question}
Har precis tagit bort mjölken hemma och kom på att det snart är jul.
Har någon provat med soja, havre eller rismjölk om det fungerar?
Är tacksam om det finns något alternativ. {dont-know}
Jag är inte så förtjust i risgrynsgröt, men när jag väl tar en lite blir det sirap till samt kanelsocker. Ingen mjölk!
När jag var liten var ris a la malta en favorit, då med vispad grädde och apelsinbitar. Tycker inte så värst om det heller längre, lite trist! Det hör ju liksom till. Får nöja mig med hembakt sirapsbröd med julskinka och senap, mums! {eat}
Jag är inte så förtjust i risgrynsgröt, men när jag väl tar en lite blir det sirap till samt kanelsocker. Ingen mjölk!
När jag var liten var ris a la malta en favorit, då med vispad grädde och apelsinbitar. Tycker inte så värst om det heller längre, lite trist! Det hör ju liksom till. Får nöja mig med hembakt sirapsbröd med julskinka och senap, mums! {eat}
Ursäkta, jag hittade ett recept här som jag missade först.
Men är det någon mer som har något så vore det kul att få ta del av det.
:) det var inte meningen att ta över någon annans inlägg, men tyckte att det kunde få en puff på nytt.
Helst katrinplommonkompott till risgrynsgröten!! Men naturligtvis även med socker och kanel emellanåt...
Risgrynsgröt men en mandel förstås! Och alltid varsitt rim innan man får börja äta! Till har vi bara mjölk, socker och kanel. Gröten brukar vi äta redan efter första advent och in i januari, här har vi nämligen stoora grytor som räcker länge och som kokas många gånger! :D
Annars brukar vi göra "risifrutti" på resterna, dvs blanda i grädde i gröten och sen hallonsylt. Men även äppelris och ris a la malta alltså gröt+grädde+(äpple eller apelsin). Och ibland risgrynspudding med russin o mandel inuti, och svartvinbärsssaft-sås till.
I år tänkte jag prova att koka gröten på gammalt vis, dvs att koka upp gröten och sen vira in den en tjock filt eller tidning och ställa i soffan/annat ställe över natten. På morgonen ska man tydligen ha en underbart len, varm o krämig gröt! Energisnålt också jämfört med att mamma brukar ha ugnen på hela natten annars. Ska bli kul!
Jag lägger risgrynen blöt i vatten över natten när jag ska koka Tomtegröt.
Sen kokar jag grynen i mjölk och grädde och en klick smör. Serveras med mjölk
kanel och socker.
Hur ska man laga gröten, som vi älskar, utan mjölk {question}
Har precis tagit bort mjölken hemma och kom på att det snart är jul.
Har någon provat med soja, havre eller rismjölk om det fungerar?
Är tacksam om det finns något alternativ. {dont-know}
I skolan kokar de risgrynsgröten till mjölkallergiker på havremjölk men i mitt tycke blir det en konstig blandning med havresmak på risgrynsgröt...
Skulle testa rismjölk istället om jag var du och koka enl vanligt recept sedan :)
Jag älskar risgrynsgröt och i vanliga fall äter jag den med mjölk, kanel och socker men på jul slinker det ned en skållad mandel oxå.
Ris á la Malta (som ingen någonsin kommer göra lika god som mormors) är en stående favorit på juldagen, tradition sedan mormors bjudningar.. Med massa apelsinklyftor i *mums*
Så smidigt att göra utav den överblivna gröten från julaftonen tycker jag :)
Hur ska man laga gröten, som vi älskar, utan mjölk {question}
Har precis tagit bort mjölken hemma och kom på att det snart är jul.
Har någon provat med soja, havre eller rismjölk om det fungerar?
Är tacksam om det finns något alternativ. {dont-know}
Testa att koka den på bara vatten men med en rejäl klick mjölkfritt margarin. Som sagt så kan dom olika surrogatmjölkarna ge lite konstig smak, i alla fall vissa av dom.
Testa också äppelris, den varianten jag lärt mig av mormor och morfar är utan mjölk men med en rejäl klick smör ( i ditt fall margarin). Tänk på att ha rejält med äpple i grytan bara, det ska vara mer äpple än vatten i.
På jobbet kokar vi risgrynsgröt på havremjölk till de som är laktosintoleranta och de barnen som äter den tycker att det är gott men så är de ju vana vid havremjölken annars också, Själv tycker jag att den ser tråkig ut, den är ju inte så där vit och fin som risgrynsgröt brukar vara, blir lite grå.
Sen är ju frågan, det finns ju laktosfri mjölk som en del tål men andra inte så det beror ju lite på varför du tagit bort den.
Ursäkta, jag hittade ett recept här som jag missade först.
Men är det någon mer som har något så vore det kul att få ta del av det.
:) det var inte meningen att ta över någon annans inlägg, men tyckte att det kunde få en puff på nytt.
Inga problem att du tagit fram min tråd, tvärtom, det börjar ju bli dags för gröt igen snart.
Jag är lite nyfiken på om det beror på mjölkallergi eller på laktosintollerans, som du slutat med mjölk?
För min del är det laktosen som är problemet och jag provade att koka gröten i laktosfri mjölk men det blev inte bra. Den blev tunn och gul i färgen. Så nu kokar jag den på gammaldags mjölk, som jag tål, och den blir jättegod.
Mjölk, kanel och socker är väl klassikern.
Men även saftsås.
Ps. Glöm inte mandeln eller annan skum grej.
Den som hittar den blir gift ;-)
Det blir bara gnäll här när jag kokar gröt. Vi får se om det blir nån i år eller inte!
Jag tog bort mjölk för att se om min son kan bli bättre. Han har astma, allergi och epilepsi plus överaktivitet. Såg på förkväll där dom intervjuade en professor och en familj om att mjölk kan vara en sak som gör speciellt astma sämre. Det påverkade visst andra sjukdomar också, men jag tänkte att om det underlättar hans besvär så provar vi. Hela familjen får hänga med på detta, vi kan kanske bli friskare med.
Jag är fascinerad över att så många äter saftsoppa/saftsås eller vad det nu heter. Vi har aaaldrig nånsin haft det hemma. Jag har därför inte fattat grejen. Vi äter risgrynsgröt med mjölk kanel och lite socker. Fast vi har ingen tradition att käka det på jul, ingen gillar det så värst mkt. Dock gör mormor god Ris a la Malta, eller apelsinris som hon kallar det, som vi alltid äter!
Hur ska man laga gröten, som vi älskar, utan mjölk {question}
Har precis tagit bort mjölken hemma och kom på att det snart är jul.
Har någon provat med soja, havre eller rismjölk om det fungerar?
Är tacksam om det finns något alternativ. {dont-know}
Provade att jobba i köket på en förskola tillsammans med kokerskan, gjorde risgrynsgröten på rismjölk och den blev helt okej, men den behövde inte lika mycket vätska som vanlig risgrynsgröt då rismjölk inte tjocknar på samma sätt som vanlig mjölk när man kokar gröt på den.
På jobbet kokar vi risgrynsgröt på havremjölk till de som är laktosintoleranta och de barnen som äter den tycker att det är gott men så är de ju vana vid havremjölken annars också, Själv tycker jag att den ser tråkig ut, den är ju inte så där vit och fin som risgrynsgröt brukar vara, blir lite grå.
Sen är ju frågan, det finns ju laktosfri mjölk som en del tål men andra inte så det beror ju lite på varför du tagit bort den.
Lite OT: De som är laktosintoleranta klarar ju låglaktosmjölk eller ännu hellre laktosfri mjölkdryck medan de som är mjölkproteinallergiker inte klarar mjölk i någon form alls. Antar att ni på jobbet för att undvika för mkt jobb lagar på havredrycken åt alla..? Så är det iaf här i min kommun tyvärr.. De barn som endast är laktosintoleranta är ju oftast inte vana vid havredryck och blir jättebesvikna på skolmatens såser, gröt och dyl där havredryck använts.. Varken ser ut eller smakar som "hemma".. Risgrynsgröten är rent ut sagt äcklig enl barnen som hemma får gröt kokad på låglaktos..
De stackarna som är mjölkproteinallergiker har ju ingen annan möjlighet utan får nöja sig med havredryck o dyl men jag tycker synd om de laktosintoleranta.