Hur ska man laga gröten, som vi älskar, utan mjölk {question}
Har precis tagit bort mjölken hemma och kom på att det snart är jul.
Har någon provat med soja, havre eller rismjölk om det fungerar?
Är tacksam om det finns något alternativ. {dont-know}
Provade att jobba i köket på en förskola tillsammans med kokerskan, gjorde risgrynsgröten på rismjölk och den blev helt okej, men den behövde inte lika mycket vätska som vanlig risgrynsgröt då rismjölk inte tjocknar på samma sätt som vanlig mjölk när man kokar gröt på den.
Tack för tipset! Ska vidarebefordra detta till de styrande i kommunens matlagningsteam :)
soccermum9 november 2010
Skrivet av amoz den 8 nov 2010
Skrivet av Nilof den 8 nov 2010
Ursäkta, jag hittade ett recept här som jag missade först.
Men är det någon mer som har något så vore det kul att få ta del av det.
:) det var inte meningen att ta över någon annans inlägg, men tyckte att det kunde få en puff på nytt.
Inga problem att du tagit fram min tråd, tvärtom, det börjar ju bli dags för gröt igen snart.
Jag är lite nyfiken på om det beror på mjölkallergi eller på laktosintollerans, som du slutat med mjölk?
För min del är det laktosen som är problemet och jag provade att koka gröten i laktosfri mjölk men det blev inte bra. Den blev tunn och gul i färgen. Så nu kokar jag den på gammaldags mjölk, som jag tål, och den blir jättegod.
Funkar fint att koka den på VALIOS röda mjölkdryck för den som inte tål gammeldags mjölk :)
Cassiopeya9 november 2010
Skrivet av Ulrika91 den 8 nov 2010
Jag är fascinerad över att så många äter saftsoppa/saftsås eller vad det nu heter. Vi har aaaldrig nånsin haft det hemma. Jag har därför inte fattat grejen. Vi äter risgrynsgröt med mjölk kanel och lite socker. Fast vi har ingen tradition att käka det på jul, ingen gillar det så värst mkt. Dock gör mormor god Ris a la Malta, eller apelsinris som hon kallar det, som vi alltid äter!
Håller med =) Hemma har vi aldrig saftsoppa, det var något man fick i skolan. Tror min mamma har gjort saftsoppa EN gång som jag känner till. Men det är ju olika som sagt :)
edfj23 november 2010
Endast kanel och socker:)
Glitterfia23 november 2010
Min gröt vill jag ha med ett smöröga och mycket socker och kanel och absolut inte någon mjölk. Varken i tallriken eller till.
Till gröten dricker jag ett glas vatten.
alindalinda23 november 2010
socker och kanel uppepå, ett glas iskall mjölk bredvid.
DoctorWho24 november 2010
Lite ljus sirap och MYCKET kanel och mjölk + en skinkmacka och ett glas julmust
JennyV24 november 2010
Älskar kanel, socker och mjölk men på jul äter vi alltid med saftsås!!
gottgris24 november 2010
sirap på gröten och ett glas mjölk bredvid
Vetebullen24 november 2010
Här gör vi en välkokt gröt, alltid längre koktid tid än vad som står i recepten.
Vi äter den med kall mjölk, kanel och socker.
Ibland även med en god skinkmacka med senap på.
Av överbliven gröt blir det här också Ris a la Malta med hemkokt god jordgubbssylt eller annan sylt.
Aldrig saftsås till.
sikaal24 november 2010
Kanel och mjölk brukar vi ha. Jag sockrar gröten lite på slutet, så det behövs inget mer.
Tvillingmamman197424 november 2010
Jag fick som barn hos mormor saftsoppa med frukter i. De va så jäkla gott. Kunde jag göra de själv så skulle jag servera de så till barnen. Jag äter tomtegröten med kanel, socker och mjölk alt saftsoppa. Avskyr ris ala malta. Åt sånt som barn och mår illa av bara tanken. Nej tack. Men älskar risgrynsgröt kan äta den flera ggr per år =)
Marre7322 december 2010
Kanel o mjölk är det som gäller för min del,Apelsinris är för mig: kokt ris,apelsin och grädde, är uppvuxen med det.Gör den aldrig av tomtegröten.
amoz23 december 2010
Visst är det kul att se att vårt "lilla" land har så många olika traditioner bara då det gäller Tomtegröten!!!\o/
annalena51423 december 2010
ja ibl är det kanel o socker men även risallamalta med saftsås av svartvinbär med jordgubbari mums
Moork23 december 2010
God Jul och ät gott. Avsluta gärna med en lite fräschare och nyttigare ris á la malta med citrusfrukter eller en kanelpannacotta med glöggsyrup.
kolla på
http:// morkomat.blogspot.com
sikaal24 december 2010
Skrivet av MaritaE73 den 23 dec 2010
Kanel o mjölk är det som gäller för min del,Apelsinris är för mig: kokt ris,apelsin och grädde, är uppvuxen med det.Gör den aldrig av tomtegröten.
Så gjorde alltid mamma apelsinris också, det var nyårsdesserten hos oss!
Jag tycker att det blir stabbigt med gröt som bas.
Inger4524 december 2010
tomtegröten kokt på solhavre, äts med råsocker och kanel.
Hur ska man laga gröten, som vi älskar, utan mjölk {question}
Har precis tagit bort mjölken hemma och kom på att det snart är jul.
Har någon provat med soja, havre eller rismjölk om det fungerar?
Är tacksam om det finns något alternativ. {dont-know}
Provade att jobba i köket på en förskola tillsammans med kokerskan, gjorde risgrynsgröten på rismjölk och den blev helt okej, men den behövde inte lika mycket vätska som vanlig risgrynsgröt då rismjölk inte tjocknar på samma sätt som vanlig mjölk när man kokar gröt på den.
Tack för tipset! Ska vidarebefordra detta till de styrande i kommunens matlagningsteam :)
Ursäkta, jag hittade ett recept här som jag missade först.
Men är det någon mer som har något så vore det kul att få ta del av det.
:) det var inte meningen att ta över någon annans inlägg, men tyckte att det kunde få en puff på nytt.
Inga problem att du tagit fram min tråd, tvärtom, det börjar ju bli dags för gröt igen snart.
Jag är lite nyfiken på om det beror på mjölkallergi eller på laktosintollerans, som du slutat med mjölk?
För min del är det laktosen som är problemet och jag provade att koka gröten i laktosfri mjölk men det blev inte bra. Den blev tunn och gul i färgen. Så nu kokar jag den på gammaldags mjölk, som jag tål, och den blir jättegod.
Funkar fint att koka den på VALIOS röda mjölkdryck för den som inte tål gammeldags mjölk :)
Jag är fascinerad över att så många äter saftsoppa/saftsås eller vad det nu heter. Vi har aaaldrig nånsin haft det hemma. Jag har därför inte fattat grejen. Vi äter risgrynsgröt med mjölk kanel och lite socker. Fast vi har ingen tradition att käka det på jul, ingen gillar det så värst mkt. Dock gör mormor god Ris a la Malta, eller apelsinris som hon kallar det, som vi alltid äter!
Håller med =) Hemma har vi aldrig saftsoppa, det var något man fick i skolan. Tror min mamma har gjort saftsoppa EN gång som jag känner till. Men det är ju olika som sagt :)
Endast kanel och socker:)
Min gröt vill jag ha med ett smöröga och mycket socker och kanel och absolut inte någon mjölk. Varken i tallriken eller till.
Till gröten dricker jag ett glas vatten.
socker och kanel uppepå, ett glas iskall mjölk bredvid.
Lite ljus sirap och MYCKET kanel och mjölk + en skinkmacka och ett glas julmust
Älskar kanel, socker och mjölk men på jul äter vi alltid med saftsås!!
sirap på gröten och ett glas mjölk bredvid
Här gör vi en välkokt gröt, alltid längre koktid tid än vad som står i recepten.
Vi äter den med kall mjölk, kanel och socker.
Ibland även med en god skinkmacka med senap på.
Av överbliven gröt blir det här också Ris a la Malta med hemkokt god jordgubbssylt eller annan sylt.
Aldrig saftsås till.
Kanel och mjölk brukar vi ha. Jag sockrar gröten lite på slutet, så det behövs inget mer.
Jag fick som barn hos mormor saftsoppa med frukter i. De va så jäkla gott. Kunde jag göra de själv så skulle jag servera de så till barnen. Jag äter tomtegröten med kanel, socker och mjölk alt saftsoppa. Avskyr ris ala malta. Åt sånt som barn och mår illa av bara tanken. Nej tack. Men älskar risgrynsgröt kan äta den flera ggr per år =)
Kanel o mjölk är det som gäller för min del,Apelsinris är för mig: kokt ris,apelsin och grädde, är uppvuxen med det.Gör den aldrig av tomtegröten.
Visst är det kul att se att vårt "lilla" land har så många olika traditioner bara då det gäller Tomtegröten!!!\o/
ja ibl är det kanel o socker men även risallamalta med saftsås av svartvinbär med jordgubbari mums
God Jul och ät gott. Avsluta gärna med en lite fräschare och nyttigare ris á la malta med citrusfrukter eller en kanelpannacotta med glöggsyrup.
kolla på
http:// morkomat.blogspot.com
Kanel o mjölk är det som gäller för min del,Apelsinris är för mig: kokt ris,apelsin och grädde, är uppvuxen med det.Gör den aldrig av tomtegröten.
Så gjorde alltid mamma apelsinris också, det var nyårsdesserten hos oss!
Jag tycker att det blir stabbigt med gröt som bas.
tomtegröten kokt på solhavre, äts med råsocker och kanel.