Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Jästsmap :(

  • Queenie 1 februari 2008

    Jag är ingen höjdare på att baka bröd. Men hittade ett recept på sirapslimpor här som jag försökte mig på för ett tag sen. Tyckte jag gjorde precis som det stod i receptet, men jag tyckte att brödet smakade jäst ... :@

    Vad gör jag för fel och vad beror det på? Jag skulle vilja ha ett recept på bröd som är enkelt framförallt, som man inte behöver knåda allt för mkt (har ingen matberedare) och så får det inte vara för grovt. Nån som sitter inne med ett sånt "enkelt" bröd.

    Och framförallt, nån som vet vad man gör för fel när brödet smakar jäst? är det fel i receptet eller är det mig det är fel på?

    Tacksam för svar

  • Queenie 1 februari 2008

    Hann inte ändra, skulle stå jästSMAK och inte smap

  • ThomasP 1 februari 2008

    Vilket recept var det???

  • Queenie 1 februari 2008

    Det var det här receptet jag gjorde:

    Jättegod sirapslimpa
    Flytta till:




    För: 2 stycken personer
    Tillagningstid: 45min + 40 min minuter

    Mycket god limpa

    Ingredienser
    50 g smör
    5 dl filmjölk
    50 g ( 1 pkt) färsk jäst
    2 dl mörk sirap
    1 msk salt
    6 dl vetemjöl special
    7 - 8 dl rågsikt
    Beskrivning
    1. Smält smöret och blanda med filmjölk. Värm till fingerljummet, max 37 grader.
    2. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt.
    3. Tillsätt mjölet lite i taget och knåda till en elastisk deg.
    4. Jäs i en bunke under bakduk i cirka 45 minuter.
    5. Baka ut degen till två limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper, jäs under bakduk i ytterligare 40 minuter.
    6. Sätt ugnen på 200 grader.
    7. Grädda limporna i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för

  • ThomasP 1 februari 2008

    Knepigt tycker det verkar vara ett bra recept det är möjligtvis filmjölken som kan vara problemet??? men jag är inte säker. Jag har ett bra recept på råglimpa som blir lite söt det är farinsocker i testa den Jag tror att den heter Mammas rågbullar// Mvh Thomas

  • Lange 1 februari 2008

    Om brödet smakar jäst kan det bero på att det inte jäst riktigt klart innan gräddningen. Ett tips är att peta lite på det jästa brödet och se om det "kommer tillbaka" eller om det blir en grop. Om det blir en grop bör det jäsa lite till.
    Ska kolla efter enkla recept men tyvärr är jag kass på brödrecept jag kör på gehör.

  • mfrukt2 1 februari 2008

    detta är ett superenkelt recept som blir riktigt bra, har alltid varit barnens favorit.
    1 l långfil
    4 dl sirap
    1 kg rågsikt
    4 tsk bakpulver
    2 tsk bikarbonat
    1 tsk fänkål
    1 tsk anis
    1 tsk kummin

    sätt ugnen på 150 grader
    rör ihop alla ingredienser i en bunke.
    häll smeten i en långpanna.
    grädda i mitten av ugnen i ca 60 minuter.
    låt limpan svalna och dela i lagom limplängder.
    :) lycka till.

  • evaldo 1 februari 2008

    Jag gjorde en Russinlimpa idag och den smakade alldeles utmärkt.
    Den är enkel att göra också. Jag la in den i mina rcept idag.
    Kolla där.

  • pingu 2 februari 2008

    Det har jäst alldeles för kort tid. Jästider är väldigt beroende av temperatur, drag och mjölsorter. Jäs alltid till minst dubbel storlek både i bunken och på plåten/i formen.

    Bröd som får kalljäsa blir bättre än de som jäser i rumstemp. Obs, jäs aldrig på spisen om ugnen är varm!

  • Lilljeppe 2 februari 2008

    Skrivet av Queenie den 1 feb 2008

    Hann inte ändra, skulle stå jästSMAK och inte smap


    Jag har lagt in scones olika sorter, de kanske passar. jag har bara testat 2 av recepten, men måste testa den med choklad i helgen(Y)

  • Queenie 2 februari 2008

    Tack för alla svar, jag ska gå igenom dem mer i morrn och spara lite recept. Vore kul att lyckas nån gång med bröd. Jag är duktig på matlagning och ganska bra på att baka, men att baka bröd, det suger jag på. :(

  • Lena 2 februari 2008

    Jag själv bakade dom där siraps limporna men de smakade inte jäst. Så jag vet inte vad som gått galet för stakars dig.

  • anluk 2 februari 2008

    Jag har några brödrecept på mina sidor som är bra!

  • tilda 9 februari 2008

    Smakar brödet jäst så har det inte jäst klart innan gräddning.

  • Queenie 9 februari 2008

    Får se om jag vågar mig på att baka bröd igen. Ingen som kan komma hit och hjälpa mig? *ler sött*

  • blekegreven 14 november 2011

    Puffar en gammal tråd istf att skapa en ny.

    Jag tycker nästan ALLTID att hembakat bröd (jästbröd ej surdeg el bikarbonat/bakpulver) har en lätt jästsmak som inte finns i köpebröd... Har länge undrat varför det bara verkar vara jag som känner detta. De allra flesta bröd som andra kan tycka är ''sååååå goda'' tycker jag ofta smakar närapå illa.
    Är det någon annan som känner igen detta eller är det helt enkelt mina smaklökar det är fel på????

  • mattjejen 14 november 2011

    Här har BagarnJeppson svarat på den frågan...
    http://www.matklubben.se/matprat/fraaga_bagarn_44/jaestsmak_paa_broed_6104.html

  • frokenviol 14 november 2011

    Skrivet av blekegreven den 14 nov 2011

    Puffar en gammal tråd istf att skapa en ny.

    Jag tycker nästan ALLTID att hembakat bröd (jästbröd ej surdeg el bikarbonat/bakpulver) har en lätt jästsmak som inte finns i köpebröd... Har länge undrat varför det bara verkar vara jag som känner detta. De allra flesta bröd som andra kan tycka är ''sååååå goda'' tycker jag ofta smakar närapå illa.
    Är det någon annan som känner igen detta eller är det helt enkelt mina smaklökar det är fel på????


    Håller med! Du är absolut inte ensam. Bakar bröd ibland, för att det ska vara så där hembakat och trevligt, men sen smakar det bara jäst. Ingen annan i familjen märker det, men jag tycker brödet blir otäckt {sick} Ska kolla jästiden ordentligt nästa gång (Y)

  • UBO5011 14 november 2011

    Bakar mycket bröd och tror att allt beror på att ni låter det jäsa för kort tid och för varmt. Ett bröd som jäser sakta smakar bättre har man inget svalare ställe att sätt bröden på kan man minska ner jäst mängden. Låt sedan brödet jäsa till dubbel storlek i bunken, baka ut och låt jäsa ordentligt igen. Detta tar tid och är inget om man har bråttom. Lycka till.

  • evaldo 15 november 2011

    Jag brukar jäsa bröden längre tid än vad som är angivet. Står det t ex 30 minuter så brukar jag ta ca 40-45 minuter istället, det brukar bli bra.
    Mvh evaldo

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.