Här i England finns det flera sorters vegetabiliskt fett som många använder istället för ister. Traditionellt använder man hälften smör och hälften ister när man gör short pastry. Det gör pajdegen mörare och framförallt billigare.
Jag har läst någonstans att matbröd ska bli bättre om man använder ister. Då ska jag pröva det till pajdeg, den vill jag gärna ha mör. Jag använder så gott som aldrig smör då jag inte tycker om smaken utan margarin men det kan ju också bli bra med ister. Tack för rådet.
Var då noga med att få kvalité. Dåligt renad ister smakar rent ut sagt f-n. (ursäkta min franska...)
knyppeltanten10 oktober 2010
Här har jag bara sett en sort av ister i mejerihyllan, vi har nog inte så mycket att välja på i Sverige, eller i varje fall där jag bor. Men jag ska kolla.
boz196510 oktober 2010
Ister hade man ofta på smörgåsen förr i tiden istället för smör när det var fattigt ställt. "Fittamada" på skånska (nej, det ÄR inget snuskigt ord ;)).
Här i England finns det flera sorters vegetabiliskt fett som många använder istället för ister. Traditionellt använder man hälften smör och hälften ister när man gör short pastry. Det gör pajdegen mörare och framförallt billigare.
Jag har läst någonstans att matbröd ska bli bättre om man använder ister. Då ska jag pröva det till pajdeg, den vill jag gärna ha mör. Jag använder så gott som aldrig smör då jag inte tycker om smaken utan margarin men det kan ju också bli bra med ister. Tack för rådet.
Var då noga med att få kvalité. Dåligt renad ister smakar rent ut sagt f-n. (ursäkta min franska...)
Här har jag bara sett en sort av ister i mejerihyllan, vi har nog inte så mycket att välja på i Sverige, eller i varje fall där jag bor. Men jag ska kolla.
Ister hade man ofta på smörgåsen förr i tiden istället för smör när det var fattigt ställt. "Fittamada" på skånska (nej, det ÄR inget snuskigt ord ;)).