Känns som om min "grytfantasi" tryter lite grann just nu.
Jag hade tänkt gör en gryta till i morgon och kan helt enkelt inte komma på nåt som tilltalar mig.
Har DU nåt tips på en god "allt-i-ett-gryta" som man inte behöver koka potatis, ris eller nåt annat till och bara servera direkt ur gjutjärnsgrytan tillsammans med en trevlig sallad eller nåt? Potatis, pasta, ris eller gryn kan gärna vara "integrerade" i grytan, men jag vill slippa koka det vid sidan av eftersom morgondagen kommer att bli lite stressig för mig.
idea_9 april 2010
När jag gjorde praktik på ett dagis på november/december 95 fick jag av den gulliga kokerskan Mariama ett recept på gambisk köttgryta som är underbart enkelt, räcker till en halv armé och inte kräver så mycket arbetsinsatser. På orginal heter den cheep bi jaap, vilket hon översätter till:
Gambisk ris och köttgryta
1-2 köttbuljongtärningar
ca 1kg kött med eller utan ben
1/2 burk krossade tomater
2msk tomatpuré
2 gula lökar
1 tsk vitpeppar
1 tsk svartpeppar
vitlök och salt efter behov
2 dl matolja
2-3 lagerblad
0,5 kg ris
1,5-2 l Vatten
Ta fram gryta, bryn köttet i oljaoch tillsätt löken, krossade tomater och purén, rör ihop till den blir som en tomatsås, tillsätt sedan vatten och kryddorna och lagerblad och köttbuljong, låt koka i 15-20 minuter, tillsätt riset i grytan och koka ytterligare 20 minuter. Fiska upp lagerbladen och servera.
Jag brukar inte idas spara en halv förpackning krossade tomater till nått annat så jag häller i hela.
Sen brukar jag skära köttet i ätvänliga bitar innan jag steker det. När jag bodde hemma brukade grytan räcka till två gånger till oss alla fyra och några extra portionsförpackningar, så cirka 8-12 vuxenportioner på det här receptet, beroende på om man är storätare eller småätare. Det är också ett recept som är lätt att öka på om man är många som ska äta och man har tillgång till en stor gryta. Poppulärt bland såväl stora som små.
farmoringer9 april 2010
Eftersom jag precis nu är sugen på sjömansbiff så säger jag det...(Y)
Denna kanske, man kan även lägga i tärnad potatis om man har.
croxie649 april 2010
Shepards pie är inte direkt en gryta av det slag som du frågar om, men du har allt-i-ett så att säga. Sköter sig självt i ugnen och innehåller både köttfärs, grönsaker (kan använda alla sortens rotsaker, men jag brukar ha morötter och lök) och potatis :D
Kan inte bli enklare än så :D
Denna är väldigt god med bara franskbrödskivor till om man har det.
MatAnders9 april 2010
Kanske en god Grekisk stifado, jag brukar stoppa i potatis sista stunden.
Variant på Grekisk Stifado
finns på min sida..
:)
The_mama97mia9 april 2010
Du menar säkert köttgryta, men jag gör med förkärlek en fisksoppegryta med allt i, mustigt och gott, mkt rotfrukter i. Serveras med gott bröd. Fisksoppegryta
boz19659 april 2010
Tack för alla tips! :)
Nu ska jag bara fundera ut vad jag känner mig sugen på. (Y)
Gnurf9 april 2010
En gryta full med Palt klarar sig fint som solitär 8-|
Denna brukar jag göra, jag kallar den Bulgariengrytan...
Den är så god och sköter sig själv. Brukar lägga ner allt grovhackat i en gryta utan att bryna och skjuts in i ugnen på 225º ca 2-4 timmar. Tittar till och rör om varje timme och tillsätter mer vätska och kryddor vid behov.
Ca
700 g högrev
700 g potatis
Lika delar kött och potatis
1-2 gul lök
3-5 vitlöksklyftor
5-7 champinjoner
2-3 färska tomater
1 paprika
Salt och peppar
2-4 msk tomatpuré
Buljong så det täcker allt i grytan
Timjanskvistar, färska
LEDIVO9 april 2010
För sent kanske, men jag lägger in förslagen ändå för de kan kanske komma till nytta vid annat tillfälle. Nötköttsgryta med nudlar Thaiwok med kyckling och nudlar
Denna får du servera ris eller potatis till, men jag tar med den ändå för smaken är suverän och värd att prova Sydländsk gryta
Ha en bra helg!
//KAROLO
ellenborjesson8 juni 2010
Till denna mat behöver man i och för sig pasta men grytan går mycket snabbt att göra
Känns som om min "grytfantasi" tryter lite grann just nu.
Jag hade tänkt gör en gryta till i morgon och kan helt enkelt inte komma på nåt som tilltalar mig.
Har DU nåt tips på en god "allt-i-ett-gryta" som man inte behöver koka potatis, ris eller nåt annat till och bara servera direkt ur gjutjärnsgrytan tillsammans med en trevlig sallad eller nåt? Potatis, pasta, ris eller gryn kan gärna vara "integrerade" i grytan, men jag vill slippa koka det vid sidan av eftersom morgondagen kommer att bli lite stressig för mig.
När jag gjorde praktik på ett dagis på november/december 95 fick jag av den gulliga kokerskan Mariama ett recept på gambisk köttgryta som är underbart enkelt, räcker till en halv armé och inte kräver så mycket arbetsinsatser. På orginal heter den cheep bi jaap, vilket hon översätter till:
Gambisk ris och köttgryta
1-2 köttbuljongtärningar
ca 1kg kött med eller utan ben
1/2 burk krossade tomater
2msk tomatpuré
2 gula lökar
1 tsk vitpeppar
1 tsk svartpeppar
vitlök och salt efter behov
2 dl matolja
2-3 lagerblad
0,5 kg ris
1,5-2 l Vatten
Ta fram gryta, bryn köttet i oljaoch tillsätt löken, krossade tomater och purén, rör ihop till den blir som en tomatsås, tillsätt sedan vatten och kryddorna och lagerblad och köttbuljong, låt koka i 15-20 minuter, tillsätt riset i grytan och koka ytterligare 20 minuter. Fiska upp lagerbladen och servera.
Jag brukar inte idas spara en halv förpackning krossade tomater till nått annat så jag häller i hela.
Sen brukar jag skära köttet i ätvänliga bitar innan jag steker det. När jag bodde hemma brukade grytan räcka till två gånger till oss alla fyra och några extra portionsförpackningar, så cirka 8-12 vuxenportioner på det här receptet, beroende på om man är storätare eller småätare. Det är också ett recept som är lätt att öka på om man är många som ska äta och man har tillgång till en stor gryta. Poppulärt bland såväl stora som små.
Eftersom jag precis nu är sugen på sjömansbiff så säger jag det...(Y)
Popgryta
Denna kanske, man kan även lägga i tärnad potatis om man har.
Shepards pie är inte direkt en gryta av det slag som du frågar om, men du har allt-i-ett så att säga. Sköter sig självt i ugnen och innehåller både köttfärs, grönsaker (kan använda alla sortens rotsaker, men jag brukar ha morötter och lök) och potatis :D
Kan inte bli enklare än så :D
Goda grytan med vita bönor
Denna är väldigt god med bara franskbrödskivor till om man har det.
Kanske en god Grekisk stifado, jag brukar stoppa i potatis sista stunden.
Variant på Grekisk Stifado
finns på min sida..
:)
Du menar säkert köttgryta, men jag gör med förkärlek en fisksoppegryta med allt i, mustigt och gott, mkt rotfrukter i. Serveras med gott bröd.
Fisksoppegryta
Tack för alla tips! :)
Nu ska jag bara fundera ut vad jag känner mig sugen på. (Y)
En gryta full med Palt klarar sig fint som solitär 8-|
Här har du en gryta där du blandar i allt i samma gryta.
Fläskfilè med nudelwok.
Denna brukar jag göra, jag kallar den Bulgariengrytan...
Den är så god och sköter sig själv. Brukar lägga ner allt grovhackat i en gryta utan att bryna och skjuts in i ugnen på 225º ca 2-4 timmar. Tittar till och rör om varje timme och tillsätter mer vätska och kryddor vid behov.
Ca
700 g högrev
700 g potatis
Lika delar kött och potatis
1-2 gul lök
3-5 vitlöksklyftor
5-7 champinjoner
2-3 färska tomater
1 paprika
Salt och peppar
2-4 msk tomatpuré
Buljong så det täcker allt i grytan
Timjanskvistar, färska
För sent kanske, men jag lägger in förslagen ändå för de kan kanske komma till nytta vid annat tillfälle.
Nötköttsgryta med nudlar
Thaiwok med kyckling och nudlar
Denna får du servera ris eller potatis till, men jag tar med den ändå för smaken är suverän och värd att prova
Sydländsk gryta
Ha en bra helg!
//KAROLO
Till denna mat behöver man i och för sig pasta men grytan går mycket snabbt att göra
Ingredienser:
findus thai-wokgrönsaker (frysta)
falukorv
dolmiosås
Stek grönsakerna och falukorven och häll på dolmisåsen och låt den bli varm. Klart