:D Finns det någon som har recept på kams, kams är en maträtt som gärna ätes i Ångermanland, en del kallar den palt (Norrbotten) men om det är samma rätt vet jag inte.
Hur som helst är den god.:)
1 december 2007
kolla in detta här:
http://home.koping.net/tiwa425/Palt/recept01.htm
(Y)
Okänd1 december 2007
Vad är kams för nåt,har aldrig hört talas om det.
daja1 december 2007
Skrivet av Liliane den 1 dec 2007
Vad är kams för nåt,har aldrig hört talas om det.
Kams är en maträtt som ser ut som en gråaktig boll,
fick den här adressen från nelirotger här på matprat.
prova så får du en riktig matupplevelse, i Ångermanland äter vi den gärna med sirap.
Ha de gott
Dan
daja1 december 2007
Skrivet av Liliane den 1 dec 2007
Vad är kams för nåt,har aldrig hört talas om det.
Glömde adressen men här kommer den.
Dan
http://home.koping.net/tiwa425/Palt/recept01.htm
1 december 2007
En kompis mamma brukar göra kams, Men jag tror att hon kavlar ut degen och tar ut rundlar med mått. sen kokar hon dom, Alltså inte bollar.
Måste kolla med kompisen.
evaldo1 december 2007
Kams har jag aldrig ätit däremot Pitepalt.
Är det något liknande ?
Aspholme1 december 2007
Palt, Pitepalt benämningen mest i norra Sverige
Kams Södra Norrland.
Klabbe Dalarna
Flubba Blekinge.
Raspeball / Klubb i Norge
Okänd1 december 2007
Tack för info.Vi säger kroppkakor här.Har smakat det en gång och det räckte.Tycker inte om det alls.Vad mycket man får lära sig här på matklubben eller hur?(Y)(Y)(Y)
1 december 2007
kams, pitepalt och kroppkaor är inte samma sak!
Kams är gjord på kornmjöl, men ingen potatis.
Pitepalt är gjord på rå potatis.
Kroppkakor gör man av kokt potatis.
En jäkla skillnad, om du frågar mig!
Palt är godast, sedan kommer kams, kroppkakor är oätliga....
Okänd1 december 2007
Jaså det var så många olika bud på det hela.Hur som helst var kroppkakorna ganska så läskiga.Man blir ganska vis att vara med i matklubben,eller hur?(Y)
daja1 december 2007
Skrivet av Nemorosa den 1 dec 2007
kams, pitepalt och kroppkaor är inte samma sak!
Kams är gjord på kornmjöl, men ingen potatis.
Pitepalt är gjord på rå potatis.
Kroppkakor gör man av kokt potatis.
En jäkla skillnad, om du frågar mig!
Palt är godast, sedan kommer kams, kroppkakor är oätliga....
Visserligen är jag ingen expert, men visst använder man råriven potatis i kams.
Dan
Aspholme1 december 2007
Pitepalt innehåller råriven potatis, kornmjöl och vetemjöl.
mumsigt1 december 2007
Oj vad många olika sorters namn det fanns på kroppkakor som jag trodde var det enda existerande namnet.
Kul att lära sig något nytt.
Äter ni lingonsylt till eller något annat.
Är innehållet lika eller olika i de olika sortera av kroppkaka,palt,kams?
Är det fläsk i alla ?
evaldo2 december 2007
Aha----- då förstår även jag vad det är.
brmi2 december 2007
Skrivet av danjakobsson den 1 dec 2007
:D Finns det någon som har recept på kams, kams är en maträtt som gärna ätes i Ångermanland, en del kallar den palt (Norrbotten) men om det är samma rätt vet jag inte.
Hur som helst är den god.:)
brmi2 december 2007
Jag har inte receptet men jag vet att det innehåller kornmjöl till stor del som blandas med lite vetemjöl och salt, och som sedan rördes ihop till en tjock smet, man rullade detta till små bullar som man sedan lade ned i kokande vatten, när kamsen flöt upp var den färdig, vi åt den tillsammans med messmör.
Jag har ett roligt minne från mitt enda kamskok, min mamma var borta och jag skulle laga maten denna dag till pappa och mig och det skulle bli kams, men jag rörde ihop en väldig massa och vågade då inte visa min pappa resultatet att jag hade tagit så mycket mjöl så jag gav vår gris en väldig potion vilket resulterade att han mådde inte bra dagen efter ( han sov i stort sett hela dagen efter )
Min kams är efter min mors recept (inga vägda mängder, det får bli som det blir...).
Mjöl (2/3 kornmjöl, 1/3 vetemjöl)
Råriven avvattnad potatis (inte färsk!)
Lite salt
Konsistensen på smeten skall vara mer kletig än fast. Skölj händerna mellan varven så släpper "bollarna" lättare. Forma bollar ca fyra cm i diameter. Koka i lättsaltat vatten tills kamsen flyter upp (20-30 min).
Servera med stekt fläsk och kanske lingon. Vissa vill ha grädde också.
Inte GI direkt, men GOTT!
Hannixen18 juli 2010
Där min mamma kommer från äter dom kams (hon kommer från en by högt upp i ångermanland), det består av kokt mjöl, som en kokt degklump, å så äter man det med stekt messmör, lingonsylt och stekt fläsk.
jimboz18 juli 2010
Det finns en massa Hillbilly mat som aldrig lämnat bygden men jag är intresserad av hur det ser ut, skicka en länk på någon bild vetja :)
:D Finns det någon som har recept på kams, kams är en maträtt som gärna ätes i Ångermanland, en del kallar den palt (Norrbotten) men om det är samma rätt vet jag inte.
Hur som helst är den god.:)
kolla in detta här:
http://home.koping.net/tiwa425/Palt/recept01.htm
(Y)
Vad är kams för nåt,har aldrig hört talas om det.
Vad är kams för nåt,har aldrig hört talas om det.
Kams är en maträtt som ser ut som en gråaktig boll,
fick den här adressen från nelirotger här på matprat.
prova så får du en riktig matupplevelse, i Ångermanland äter vi den gärna med sirap.
Ha de gott
Dan
Vad är kams för nåt,har aldrig hört talas om det.
Glömde adressen men här kommer den.
Dan
http://home.koping.net/tiwa425/Palt/recept01.htm
En kompis mamma brukar göra kams, Men jag tror att hon kavlar ut degen och tar ut rundlar med mått. sen kokar hon dom, Alltså inte bollar.
Måste kolla med kompisen.
Kams har jag aldrig ätit däremot Pitepalt.
Är det något liknande ?
Palt, Pitepalt benämningen mest i norra Sverige
Kams Södra Norrland.
Klabbe Dalarna
Flubba Blekinge.
Raspeball / Klubb i Norge
Tack för info.Vi säger kroppkakor här.Har smakat det en gång och det räckte.Tycker inte om det alls.Vad mycket man får lära sig här på matklubben eller hur?(Y)(Y)(Y)
kams, pitepalt och kroppkaor är inte samma sak!
Kams är gjord på kornmjöl, men ingen potatis.
Pitepalt är gjord på rå potatis.
Kroppkakor gör man av kokt potatis.
En jäkla skillnad, om du frågar mig!
Palt är godast, sedan kommer kams, kroppkakor är oätliga....
Jaså det var så många olika bud på det hela.Hur som helst var kroppkakorna ganska så läskiga.Man blir ganska vis att vara med i matklubben,eller hur?(Y)
kams, pitepalt och kroppkaor är inte samma sak!
Kams är gjord på kornmjöl, men ingen potatis.
Pitepalt är gjord på rå potatis.
Kroppkakor gör man av kokt potatis.
En jäkla skillnad, om du frågar mig!
Palt är godast, sedan kommer kams, kroppkakor är oätliga....
Visserligen är jag ingen expert, men visst använder man råriven potatis i kams.
Dan
Pitepalt innehåller råriven potatis, kornmjöl och vetemjöl.
Oj vad många olika sorters namn det fanns på kroppkakor som jag trodde var det enda existerande namnet.
Kul att lära sig något nytt.
Äter ni lingonsylt till eller något annat.
Är innehållet lika eller olika i de olika sortera av kroppkaka,palt,kams?
Är det fläsk i alla ?
Aha----- då förstår även jag vad det är.
:D Finns det någon som har recept på kams, kams är en maträtt som gärna ätes i Ångermanland, en del kallar den palt (Norrbotten) men om det är samma rätt vet jag inte.
Hur som helst är den god.:)
Jag har inte receptet men jag vet att det innehåller kornmjöl till stor del som blandas med lite vetemjöl och salt, och som sedan rördes ihop till en tjock smet, man rullade detta till små bullar som man sedan lade ned i kokande vatten, när kamsen flöt upp var den färdig, vi åt den tillsammans med messmör.
Jag har ett roligt minne från mitt enda kamskok, min mamma var borta och jag skulle laga maten denna dag till pappa och mig och det skulle bli kams, men jag rörde ihop en väldig massa och vågade då inte visa min pappa resultatet att jag hade tagit så mycket mjöl så jag gav vår gris en väldig potion vilket resulterade att han mådde inte bra dagen efter ( han sov i stort sett hela dagen efter )
[email protected]
Min kams är efter min mors recept (inga vägda mängder, det får bli som det blir...).
Mjöl (2/3 kornmjöl, 1/3 vetemjöl)
Råriven avvattnad potatis (inte färsk!)
Lite salt
Konsistensen på smeten skall vara mer kletig än fast. Skölj händerna mellan varven så släpper "bollarna" lättare. Forma bollar ca fyra cm i diameter. Koka i lättsaltat vatten tills kamsen flyter upp (20-30 min).
Servera med stekt fläsk och kanske lingon. Vissa vill ha grädde också.
Inte GI direkt, men GOTT!
Där min mamma kommer från äter dom kams (hon kommer från en by högt upp i ångermanland), det består av kokt mjöl, som en kokt degklump, å så äter man det med stekt messmör, lingonsylt och stekt fläsk.
Det finns en massa Hillbilly mat som aldrig lämnat bygden men jag är intresserad av hur det ser ut, skicka en länk på någon bild vetja :)
Hittade en länk här men det ser inge roligt ut...
http://www.google.com/imgres?imgurl=http://home.koping.net/tiwa425/Palt/StektKams500.JPG&imgrefurl=http://home.koping.net/tiwa425/Palt/recept01.htm&usg=__bq59x951YGID6qlflVYJK2bJeYw=&h=378&w=500&sz=42&hl=sv&start=1&um=1&itbs=1&tbnid=RtURopRYEaLTjM:&tbnh=98&tbnw=130&prev=/images%3Fq%3Dkams%26um%3D1%26hl%3Dsv%26sa%3DN%26tbs%3Disch:1