Salsicce e maccheroni låter kanske mer spännande än makaroner och korv och faktum är ju att vi många gånger vill ha tjusiga namn på våra recept men något jag har retat mig på är skolmatsedeln här i Norrköping där det finns rätter som man inte ens kan gissa vad det är. För barn verkar det ju dessutom vara så att ju mer rättvist beskrivande ett namn på maten är desto mindre får de aversioner i förväg...
Här är ett par exempel från "vår" skolmatsedel..
Ni får gärna gissa vad det är...
Shanghaigryta med ris
Köttgryta Stifado, ris alt bulgur
Pastarätt paprigano
Cowboygryta med ris
Det är ju svårt som förälder att planera och inte ha samma mat i skolan heller när det allt som oftast står "vad köket erbjuder" eller "kökets vegetariska rätt" på menyn...
The_mama97mia24 januari 2010
Haha, ja jag känner igen det där lite, var tvungen att gå in o kolla matsedeln här i Finspång, men det var inte så mkt okänt, dom kanske har fått backning? Det står ofta utskrivet vad som ingår i grytan/gratängen.
Men Husets soppa och Vad Köket bjuder är alltid en utmaning hehe.
Erajscha24 januari 2010
Enebyskolans fiskgratäng är en höjdare också.,.. vad i hela friden är det? vad för sorts fisk? är det tomatigt? gräddigt? ostigt?
jimboz24 januari 2010
Är det inte så att istället för att göra duglig skolmat så börjar man i andra änden och döper om gammal äcklig klassiker till något finare namn..Allt för att lura ungarna..
Hur vore det om dom som VILL göra mat i skolköken jobbade där ,istället för bittra kärringar som inte fick något annat jobb ?
edit: Naturligtvis menar jag alla bittra Män också :)
jas6524 januari 2010
Skrivet av jimboz den 24 jan 2010
Är det inte så att istället för att göra duglig skolmat så börjar man i andra änden och döper om gammal äcklig klassiker till något finare namn..Allt för att lura ungarna..
Hur vore det om dom som VILL göra mat i skolköken jobbade där ,istället för bittra kärringar som inte fick något annat jobb ?
Håller med att de som vill borde vara där istället för sura gubbar och kärringar. Ser detta på fler arbeten, rätt folk på rätt plats:D
Okänd24 januari 2010
Det här som kallades Stifado kände jag igen, så jag började att bläddra i mina urklippsalbum med recept.
Enligt mitt recept kommer detta från Rhodos och ska lagas av nötkött, helst benfritt högrev eller innanlår som ska vara skuret i tärningar.
När jag läser vidare verkar det som vanlig köttgryta,men kanske med lite andra kryddor, kummin, kanelstång, rödvinsvinäger och to.m fetaost.
Men äter ungar sånt i skolan?
Det är ett sånt "arbetat" recept och den tiden lägger dom nog inte på skolmaten, så det är nog vanlig köttgryta på skolmatsedeln som dom döpt om lite.
Och cowbowgrytan är väl nån böngryta. Cowbowsen satt ju runt lägerelden och åt bönor och (ja vad dom gjorde kanske inte lämpar sig för tryck här):p
The_mama97mia24 januari 2010
Erajscha, kolla Finspångs matsedel, tror du förstår hur jag menar - tycker att det framgår ngt sånär vad som är i grytorna.
Paprigano är en pulversås har jag för mig..Innehåller paprika och en massa annat..
Linlock24 januari 2010
I vår kommun har vi, efter förslag och irritation från bland annat föräldrar, bytt ut alla obegripliga namn mot vad maträtten egentligen är. Jättebra tycker jag! Så klaga och maila de ansvariga för kommunens matsedel så kan de säkert vara tillmötesgående!
MVH "En bitter kärring som inte fick nåt annat jobb"
boz196524 januari 2010
Skrivet av jimboz den 24 jan 2010
Är det inte så att istället för att göra duglig skolmat så börjar man i andra änden och döper om gammal äcklig klassiker till något finare namn...
Vad döper man leverbiff till då? :p
Erajscha24 januari 2010
Skrivet av danniella den 24 jan 2010
Det här som kallades Stifado kände jag igen, så jag började att bläddra i mina urklippsalbum med recept.
Enligt mitt recept kommer detta från Rhodos och ska lagas av nötkött, helst benfritt högrev eller innanlår som ska vara skuret i tärningar.
När jag läser vidare verkar det som vanlig köttgryta,men kanske med lite andra kryddor, kummin, kanelstång, rödvinsvinäger och to.m fetaost.
Men äter ungar sånt i skolan?
Det är ett sånt "arbetat" recept och den tiden lägger dom nog inte på skolmaten, så det är nog vanlig köttgryta på skolmatsedeln som dom döpt om lite.
Och cowbowgrytan är väl nån böngryta. Cowbowsen satt ju runt lägerelden och åt bönor och (ja vad dom gjorde kanske inte lämpar sig för tryck här):p
Stifadon kanaske är inspirerad av Stifado ;-) Grabben beskriver det som en köttgryta helt enkelt.
Cowboygryta trodde jag också var någpn slags böngryta men det avr det tydligen inte... grabben säger att det är en köttfärsgryta, men inte som chili con carne.
Erajscha24 januari 2010
Skrivet av mama97mia den 24 jan 2010
Erajscha, kolla Finspångs matsedel, tror du förstår hur jag menar - tycker att det framgår ngt sånär vad som är i grytorna.
Paprigano är en pulversås har jag för mig..Innehåller paprika och en massa annat..
Åhå.. där ser man.. det grabben kunde säga om den var att den var typ orange...
The_mama97mia24 januari 2010
Hehe, leverbiff ja... det var svårt,,, om det vore leverstuvning så.. men det serveras väl aldrig nu - men ragu hepatica? Hepatic stew?
Liten avvikning:
Men tänk förr, lapskojs? Pölsa? Isterband? Då var vi glada att inte läsa innehållsförteckningen, men ok det var "kända rätter"....
Erajscha24 januari 2010
Ja dels är det ju kända rätter men lappskojs (saltkött i potatismos) är ju inte så farligt och isterband är ju bara en viss sorts korv. pölsan är värrre... lungmos låter ju som det ser ut ;-)
jimboz24 januari 2010
Skrivet av boz1965 den 24 jan 2010
Skrivet av jimboz den 24 jan 2010
Är det inte så att istället för att göra duglig skolmat så börjar man i andra änden och döper om gammal äcklig klassiker till något finare namn...
Vad döper man leverbiff till då? :p
Le boeuf the Bull :)
Eller kanske Living bull fantastic
The_mama97mia24 januari 2010
hehe, hallelujastek? Frälsningsbulle?
Nog minns ni 70-talets graffiti - Jesus lever - 10 kr/ kg?
(Red Bull ger dig vingar...???)
FruAst24 januari 2010
"Vad köket erbjuder" brukar vara rester!!! Så det kan nog variera från kommun till kommun. Jag är inte ensam om att anpassa matlagningen efter skolmatsedeln. Jag brukar titta så att vi inte äter samma kolhydrater som i skolan. Proteinet krockar så gott som aldrig. Förresten vem har dött av att äta samma bas 2 ggr/dag egentligen. Det blir ju inte samma smak på uppvärmt i skolan och nylagat hemma.
boz196524 januari 2010
Skrivet av mama97mia den 24 jan 2010
Hehe, leverbiff ja... det var svårt,,, om det vore leverstuvning så.. men det serveras väl aldrig nu - men ragu hepatica? Hepatic stew...
Ragù Hepatit - låter farligt... :D
The_mama97mia24 januari 2010
haha.. men tänk lite mer målande då... Anemone Hepatica - blåsippa - ??? ;P
Salsicce e maccheroni låter kanske mer spännande än makaroner och korv och faktum är ju att vi många gånger vill ha tjusiga namn på våra recept men något jag har retat mig på är skolmatsedeln här i Norrköping där det finns rätter som man inte ens kan gissa vad det är. För barn verkar det ju dessutom vara så att ju mer rättvist beskrivande ett namn på maten är desto mindre får de aversioner i förväg...
Här är ett par exempel från "vår" skolmatsedel..
Ni får gärna gissa vad det är...
Shanghaigryta med ris
Köttgryta Stifado, ris alt bulgur
Pastarätt paprigano
Cowboygryta med ris
Det är ju svårt som förälder att planera och inte ha samma mat i skolan heller när det allt som oftast står "vad köket erbjuder" eller "kökets vegetariska rätt" på menyn...
Haha, ja jag känner igen det där lite, var tvungen att gå in o kolla matsedeln här i Finspång, men det var inte så mkt okänt, dom kanske har fått backning? Det står ofta utskrivet vad som ingår i grytan/gratängen.
Men Husets soppa och Vad Köket bjuder är alltid en utmaning hehe.
Enebyskolans fiskgratäng är en höjdare också.,.. vad i hela friden är det? vad för sorts fisk? är det tomatigt? gräddigt? ostigt?
Är det inte så att istället för att göra duglig skolmat så börjar man i andra änden och döper om gammal äcklig klassiker till något finare namn..Allt för att lura ungarna..
Hur vore det om dom som VILL göra mat i skolköken jobbade där ,istället för bittra kärringar som inte fick något annat jobb ?
edit: Naturligtvis menar jag alla bittra Män också :)
Är det inte så att istället för att göra duglig skolmat så börjar man i andra änden och döper om gammal äcklig klassiker till något finare namn..Allt för att lura ungarna..
Hur vore det om dom som VILL göra mat i skolköken jobbade där ,istället för bittra kärringar som inte fick något annat jobb ?
Håller med att de som vill borde vara där istället för sura gubbar och kärringar. Ser detta på fler arbeten, rätt folk på rätt plats:D
Det här som kallades Stifado kände jag igen, så jag började att bläddra i mina urklippsalbum med recept.
Enligt mitt recept kommer detta från Rhodos och ska lagas av nötkött, helst benfritt högrev eller innanlår som ska vara skuret i tärningar.
När jag läser vidare verkar det som vanlig köttgryta,men kanske med lite andra kryddor, kummin, kanelstång, rödvinsvinäger och to.m fetaost.
Men äter ungar sånt i skolan?
Det är ett sånt "arbetat" recept och den tiden lägger dom nog inte på skolmaten, så det är nog vanlig köttgryta på skolmatsedeln som dom döpt om lite.
Och cowbowgrytan är väl nån böngryta. Cowbowsen satt ju runt lägerelden och åt bönor och (ja vad dom gjorde kanske inte lämpar sig för tryck här):p
Erajscha, kolla Finspångs matsedel, tror du förstår hur jag menar - tycker att det framgår ngt sånär vad som är i grytorna.
http://www.finspong.se/templates/Page.aspx?id=1083
Paprigano är en pulversås har jag för mig..Innehåller paprika och en massa annat..
I vår kommun har vi, efter förslag och irritation från bland annat föräldrar, bytt ut alla obegripliga namn mot vad maträtten egentligen är. Jättebra tycker jag! Så klaga och maila de ansvariga för kommunens matsedel så kan de säkert vara tillmötesgående!
MVH "En bitter kärring som inte fick nåt annat jobb"
Är det inte så att istället för att göra duglig skolmat så börjar man i andra änden och döper om gammal äcklig klassiker till något finare namn...
Vad döper man leverbiff till då? :p
Det här som kallades Stifado kände jag igen, så jag började att bläddra i mina urklippsalbum med recept.
Enligt mitt recept kommer detta från Rhodos och ska lagas av nötkött, helst benfritt högrev eller innanlår som ska vara skuret i tärningar.
När jag läser vidare verkar det som vanlig köttgryta,men kanske med lite andra kryddor, kummin, kanelstång, rödvinsvinäger och to.m fetaost.
Men äter ungar sånt i skolan?
Det är ett sånt "arbetat" recept och den tiden lägger dom nog inte på skolmaten, så det är nog vanlig köttgryta på skolmatsedeln som dom döpt om lite.
Och cowbowgrytan är väl nån böngryta. Cowbowsen satt ju runt lägerelden och åt bönor och (ja vad dom gjorde kanske inte lämpar sig för tryck här):p
Stifadon kanaske är inspirerad av Stifado ;-) Grabben beskriver det som en köttgryta helt enkelt.
Cowboygryta trodde jag också var någpn slags böngryta men det avr det tydligen inte... grabben säger att det är en köttfärsgryta, men inte som chili con carne.
Erajscha, kolla Finspångs matsedel, tror du förstår hur jag menar - tycker att det framgår ngt sånär vad som är i grytorna.
http://www.finspong.se/templates/Page.aspx?id=1083
Ja det var lite tydligare!
Paprigano är en pulversås har jag för mig..Innehåller paprika och en massa annat..
Åhå.. där ser man.. det grabben kunde säga om den var att den var typ orange...
Hehe, leverbiff ja... det var svårt,,, om det vore leverstuvning så.. men det serveras väl aldrig nu - men ragu hepatica? Hepatic stew?
Liten avvikning:
Men tänk förr, lapskojs? Pölsa? Isterband? Då var vi glada att inte läsa innehållsförteckningen, men ok det var "kända rätter"....
Ja dels är det ju kända rätter men lappskojs (saltkött i potatismos) är ju inte så farligt och isterband är ju bara en viss sorts korv. pölsan är värrre... lungmos låter ju som det ser ut ;-)
Är det inte så att istället för att göra duglig skolmat så börjar man i andra änden och döper om gammal äcklig klassiker till något finare namn...
Vad döper man leverbiff till då? :p
Le boeuf the Bull :)
Eller kanske Living bull fantastic
hehe, hallelujastek? Frälsningsbulle?
Nog minns ni 70-talets graffiti - Jesus lever - 10 kr/ kg?
(Red Bull ger dig vingar...???)
"Vad köket erbjuder" brukar vara rester!!! Så det kan nog variera från kommun till kommun. Jag är inte ensam om att anpassa matlagningen efter skolmatsedeln. Jag brukar titta så att vi inte äter samma kolhydrater som i skolan. Proteinet krockar så gott som aldrig. Förresten vem har dött av att äta samma bas 2 ggr/dag egentligen. Det blir ju inte samma smak på uppvärmt i skolan och nylagat hemma.
Hehe, leverbiff ja... det var svårt,,, om det vore leverstuvning så.. men det serveras väl aldrig nu - men ragu hepatica? Hepatic stew...
Ragù Hepatit - låter farligt... :D
haha.. men tänk lite mer målande då... Anemone Hepatica - blåsippa - ??? ;P