Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

vad lagar ni från grunden till ert julbord?

  • majamia 7 december 2008

    Jag gör egna köttbullar, egen sill tex stektsill i ättika och andra inläggningar. Brunkål och rödkål, bakar vörtbröd, kavring, kokar gröten. Långkål, steker skinkan i ugnen.Nubbesallad, jansonsfrestelse. Rödbetor med fetaost. Egen senap. Grillar revben som jag först kokt. Samt en massa kakor älskar att baka och laga mat. Det var var jag kom på just nu. (L)
    Skulle gärna vilja ha recept på god lite grövre leverpastej, det har jag inte gjort sen jag slutade på hushållsskolan och det är 22år sen :-O

    Tar tacksamt emot tips och jag har säkert glömt edel av det jag brukar laga :p

  • grill 7 december 2008

    Jag gör: köttbullar, janssons, rödbetssallad, gröten, alla kakor, några godis sorter, mimosasallad, vörtbröd gör säker något mer men kommer inte på det nu....:D

  • ros 7 december 2008

    Jag ugnsbakar och grilljerar skinkan, doppet, gör egna köttbullar, jansons, revbensspjäll, ägghalvor med räkor och rom ovanpå
    Julgröten till julaftonskväll
    Detta var vad jag kom på nu.
    Jag har inte planerat vad årets julbord ska innehålla än

  • anluk 7 december 2008

    Köttbullarna, jansson, morotslåda, kålrotslåda, någon sill, godis, någon kaka (saffransnurror från min sida kan rekommenderas), kålpudding (ja vi har det på julbordet, har alltid haft det och ja det ska bara finnas med<) ibland gör jag även julsnapsen, julgröten,

  • ida85 7 december 2008

    brukar göra egna köttbullar, biffar, janssons frestelse, julgröten, skinkan! Vi gör nästan allt julgodis själv. Är roligare & oftast godare att göra maten själv ! :)

  • babbs 8 december 2008

    Eftersom vi inte är flera än min man och jag, ett barnbarn och hennes pappa på julafton så är det inte så svårt att fixa ett hemlagat julbord. Köttbullar, revben, omelett med kantarellstuvning, Janssons frestelse, inlagd sill, kåldolmar, kokt nypotatis som vi satte i juli och tar upp lagom till julafton, rödbetsallad, ägghalvor och naturligtvis skinka, hembakat bröd. Allt hemlagat från grunden.

  • NicolinaZ 8 december 2008

    Köttbullar, paté, sillröra, gravad fisk, maltbröd, kalkon, ugnsrostade rotsaker (istället för rotmos), potatisgratäng, hallonsorbet, konfekt, kola - ja egentligen allt utom ostarna till desserten och smördegen till julstjärnorna... Det är ju det roligaste med julen :)

  • lisbethv 11 december 2008

    Skrivet av babbs den 8 dec 2008

    Eftersom vi inte är flera än min man och jag, ett barnbarn och hennes pappa på julafton så är det inte så svårt att fixa ett hemlagat julbord. Köttbullar, revben, omelett med kantarellstuvning, Janssons frestelse, inlagd sill, kåldolmar, kokt nypotatis som vi satte i juli och tar upp lagom till julafton, rödbetsallad, ägghalvor och naturligtvis skinka, hembakat bröd. Allt hemlagat från grunden.


    Saltar du in skinkan själv skulle gärna veta hur du gör
    Tackar på förhand

  • Disen 11 december 2008

    Skrivet av lisbethv den 11 dec 2008

    Skrivet av babbs den 8 dec 2008

    Eftersom vi inte är flera än min man och jag, ett barnbarn och hennes pappa på julafton så är det inte så svårt att fixa ett hemlagat julbord. Köttbullar, revben, omelett med kantarellstuvning, Janssons frestelse, inlagd sill, kåldolmar, kokt nypotatis som vi satte i juli och tar upp lagom till julafton, rödbetsallad, ägghalvor och naturligtvis skinka, hembakat bröd. Allt hemlagat från grunden.


    Saltar du in skinkan själv skulle gärna veta hur du gör
    Tackar på förhand


    Så här gör jag när jag saltar in skinkan.
    1 1/2 kg salt ( skinksalt om det finns)
    2 koppar socker
    ca 10 liter vatten

    Koka upp. Låt svalna.
    Lägg skinkan ( fryst går bra) i en spann.
    Häll över laken, så att skinkan blir täckt. Lägg gärna en bricka med en tyngd över.
    Låt stå kallt i 14 dagar. ( jag hade min i garaget)

    Om du sen ska göra den i ugnen så måste den vattnas ur i ett dygn. Kokar du den så behövs det inte.

    Lycka till

  • Gnurf 11 december 2008

    Glögg, Akvavit och Julsnapps vill jag lägga till i ovanstående uppräknade listor. Att fixa mat, godis, bakverk och dryck är det som är roligast med tiden före Jul :D Det är ändå så "lite" och förenklat i vår stressade nutid jämfört med förr...kommer ihåg min Mormors lantliga och rustika Julbord med kokt tunga, flera olika pressyltor, rullsyltor, konserverad frukt, flera olika pastejer, grisfötter, 20 sorters kakor, flera olika matbröd. Skönt att det är förenklat men trist om all denna samlade traditionella matkunskap skulle falla i glömska....:(

  • Lenkan 11 december 2008

    Kokar egen skinka och griljerar den, tycker den färdigkokta smakar gummi (N)
    Gör egna spjäll, fast utan förkokning, egna köttbullar och potatisgratäng istället för Jansson som varken jag eller gubben äter

  • lisbethv 11 december 2008

    Skrivet av Disen den 11 dec 2008

    Skrivet av lisbethv den 11 dec 2008

    Skrivet av babbs den 8 dec 2008

    Eftersom vi inte är flera än min man och jag, ett barnbarn och hennes pappa på julafton så är det inte så svårt att fixa ett hemlagat julbord. Köttbullar, revben, omelett med kantarellstuvning, Janssons frestelse, inlagd sill, kåldolmar, kokt nypotatis som vi satte i juli och tar upp lagom till julafton, rödbetsallad, ägghalvor och naturligtvis skinka, hembakat bröd. Allt hemlagat från grunden.


    Saltar du in skinkan själv skulle gärna veta hur du gör
    Tackar på förhand


    Så här gör jag när jag saltar in skinkan.
    1 1/2 kg salt ( skinksalt om det finns)
    2 koppar socker
    ca 10 liter vatten

    Koka upp. Låt svalna.
    Lägg skinkan ( fryst går bra) i en spann.
    Häll över laken, så att skinkan blir täckt. Lägg gärna en bricka med en tyngd över.
    Låt stå kallt i 14 dagar. ( jag hade min i garaget)

    Om du sen ska göra den i ugnen så måste den vattnas ur i ett dygn. Kokar du den så behövs det inte.

    Lycka till


    Tack för det brukar köpa lättrökt men ska nog prova det här med

  • Babzan 11 december 2008

    Skinka i ugnen (kvällen före julafton), sill, jansson, ägghalvor, rödkål, fruktsallad, revbenspjäll, senap, köttbullar, quornpaj, bröd, julgodis, sillsallad,och nubbesallad gör jag själv, Resten köper jag färdigt:p

  • gogo 12 december 2008

    (L)Jag gör julgröt på julmorgonen, köttbullar, steker revbensspjäll, jansssons frestelse, sillsallad, inlagd sill, matjesilltårta, bakar bikarbonadbröd, kokar sötost, ugnsbakar skinkan, gör enbärsdricka, helst hembakat tunnbröd, och ngn lax i ngn form med sås, ägghalvor och omelett med god stuvning etc.......allt från grunden.

    Det vi brukar köpa färdigt är prinskorv, pastejer, rödbetssallad eftersom det är så få som äter detta och lite goda ostar. Sen bakar vi lite julkakor och lite godis...........samt har alltid en efterrätt om vi firar jul hemma hos oss........som oftast inte består av ris alá malta........eftersom vi tycker att det blir för mkt efter julmiddagen. Ifjol gjorde vi en pepparkaksparfait glass med mandarinsås...som vi hittade i buffé-uppskattat och gott. Om det bara blir vi i familjen.....vilket ännu aldrig hänt blir det naturligtvis ett mkt mindre julbord..............men än så länge har vi alltid varit mellan 10-15 personer på julafton.

  • zonale 12 december 2008

    I år har jag bestämt att vi ska äta ett gammaldags julbord. Inte så himla många sorter, utan väl valda rätter som familjen gillar. Började i god tid med att koka brun- och rödkål + bruna bönor. De åkte i frysen. Har därefter för första gången i mitt liv gjort hemlagad sylta och leverpastej, tur att det finns frys......Skinka, revbensspäll, inlagd sill, lutfisk och köttbullar är ett måste. Hittade ett toppenrecept på julköttbullar här. Syltan och leverpastejen är också hämtade härifrån. Just nu gräddar jag några kryddiga jullimpor. Låter jobbigt men är roligt!

  • Vetebullen 13 december 2008

    Vi kokar skinkan ( som ska vara lättrökt ) själva, godast så. Gör leverpastej, aladåd på rådjurskött, jansson frestelse, köttbullar, leverlåda, matjesilltårta, gravad lax, risgynsgröt, plommonkräm, ris á la Malta, saffransbullar, fruktkaka, småkakor och allt godis. Är mycket för att göra det mesta själva. (Y) Det är skoj. Ska prova på ett baka vörtbröd i år, såg ett intressant snabbt recept. Är det bra så lägger jag in det på Matklubben. Jag ska även baka kex till "vofsingen" våran. Fick ett recept av min kompis som prövat det. :D Kul att prova nya recept.

  • redd 15 november 2009

    Lagas
    Köttbullarna såklart
    revben
    bröd (ett par sorter)
    Rullsylta (gjorde idag för första gången, enklare än man kunde tro)
    Rostbiff (troligen)

    Enkelt/halvfusk
    Skinkan griljeras bara så det räknar jag inte riktigt.
    Prinskorv steks.
    Ägg
    Senap

    Köps färdigt
    Sill
    rödbetssallad (ingen som äter i alla fall)
    Ost

    Säkert mer men kommer inte på det nu.

  • Buspippi 16 november 2009

    Tomtegröt, skinkan, köttbullarna, nubbesalladen, jansson, omelett, brödet det är vad jag kom på just nu men jag är ganska trött så jag missade säkert något..

    Natti, natti..

  • boz1965 16 november 2009

    Jag lagar i princip allt från grunden själv. Undantaget är skinkan som jag har köpt färdigkokt de senaste 5-6 åren. Möjligtvis köper jag också pressyltan och kalvsyltan färdigt i år eftersom jag har lite tidspress vid juletid - är inbokad på ett par jobb i Danmark. Ja, det förstås, det kallskurna brukar jag också köpa, men i år gör jag leverkorven och leverpastejen själv, det kan man göra i förväg och frysa utan att det tappar nämnvärt i kvalitet.

  • maria_wijk 16 november 2009

    Fixar hembakt bröd, julgodis, köttbullar, revbenspjäll, svampomelett, potatisgratäng, ägghalvor, sallader och risgrynsgröt.

    Köper skinkan färdigkokt och griljerar dagen före julafton. Inlagd, rökt och gravad fisk köpes av ortens fiskare som förädlar.

    En hel del halvfabrikat blir det ju förstås om man tänker efter noga....stoppar inte prinskorv, kärnar inte heller smör eller ystar ost eftersom jag inte har någon egen ko jag kan få "riktig" mjölk ifrån.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.