Soppa!!!! Brukar ha soppa 1 gång i veckan men på sommaren uppskattas det inte lika mycket. Även köttgrytor som kalops, gulasch och liknande blir på menyn nu framåt hösten.
The_mama97mia5 september 2008
Puffar för tråden, i veckobrevet efterlyste man en Höstmatstråd, men då hann jag ju före... haha.
Okänd5 september 2008
Här är favoriten älgköttsoppa...som på Älvdalska heter Souvattn....Vi har ju egen dialekt här,men jag svenskar bara.
Och en god gryta är inte helt fel heller....naturligtvis på älgkött.
Och en kulen kväll kan det bli varma mackor med skinka och svampstuvning,med en massa ost på.
mountaineers5 september 2008
Jag älskar höstkantareller och gör olika grytor med dom i.
En favorit:
4 pers
1 st fläskfilé som skärs i bitar och bryns.
1 stor gul lök som hackas och steks.
1-2 dl stekta höstkantareller
1 bit gorgonsola eller annan valfri grönmögelost
6 dl grädde
salt och peppar
Blanda allt i en gryta när det är stekt, sätt i osten så att den smälter, häll på grädde och låt puttra.
Smaka av med salt och peppar.
Kokt potatis och sallad till.
Ett glas rött är oxå gott att dricka till denna höstgryta
famsallstrom6 september 2008
Köttsoppa med klimp är så gott när mörkret kommer och vinden tjuter runt knuten.
The_mama97mia7 september 2008
Det har regnat nästan hela helgen här och jag blir toksugen på soppa då. Igår blev det tacosoppa av epi, den rekommenderas! O jag gillar Städdagssoppa - också en riktig höstsoppa. Ligger i mina recept.
Varma mackor var ett bra tips, det var länge sen jag gjorde.... Tack för det!
zonale7 september 2008
Köttfärs-eller köttsoppa med klimp är en stor höstfavorit. Hittade alldeles i dagarna ett recept på klimp som är som min mammas var. Nostagii på hög nivå men jag blev så glad:)
The_mama97mia15 september 2008
Tänkte egentligen starta en ny tråd, men kan ju höra mig för här först.
Nu är det ju liksom Riktig Höst och säsongsvaror o reklam o extrapriser duggar tätt.
Nu till exempel är det mkt billig Blomkål!
Vad är ditt bästa recept o tips för det?
FInns det annan säsongsråvara nu som vi kan ta upp här?
zonale15 september 2008
Blomkål stuvar jag ibland eller gör soppa på. Vitkålen är billig nu också, även den en riktig höstgrönsak. Kokade i kväll en stor gryta av den här: Nikkaluoktasoppa
The_mama97mia18 november 2008
tittade bland mina sparade trådar o fann denna. Nu är det kanske inte höst längre - hur länge jag kan våga vägra vinter är en fråga.
När övergår du från höstmat till vintermat?
När får man börja laga julmat utan att bli less på den innan jul?
Detta är bara en puff :)
Soppa!!!! Brukar ha soppa 1 gång i veckan men på sommaren uppskattas det inte lika mycket. Även köttgrytor som kalops, gulasch och liknande blir på menyn nu framåt hösten.
Puffar för tråden, i veckobrevet efterlyste man en Höstmatstråd, men då hann jag ju före... haha.
Här är favoriten älgköttsoppa...som på Älvdalska heter Souvattn....Vi har ju egen dialekt här,men jag svenskar bara.
Och en god gryta är inte helt fel heller....naturligtvis på älgkött.
Och en kulen kväll kan det bli varma mackor med skinka och svampstuvning,med en massa ost på.
Jag älskar höstkantareller och gör olika grytor med dom i.
En favorit:
4 pers
1 st fläskfilé som skärs i bitar och bryns.
1 stor gul lök som hackas och steks.
1-2 dl stekta höstkantareller
1 bit gorgonsola eller annan valfri grönmögelost
6 dl grädde
salt och peppar
Blanda allt i en gryta när det är stekt, sätt i osten så att den smälter, häll på grädde och låt puttra.
Smaka av med salt och peppar.
Kokt potatis och sallad till.
Ett glas rött är oxå gott att dricka till denna höstgryta
Köttsoppa med klimp är så gott när mörkret kommer och vinden tjuter runt knuten.
Det har regnat nästan hela helgen här och jag blir toksugen på soppa då. Igår blev det tacosoppa av epi, den rekommenderas! O jag gillar Städdagssoppa - också en riktig höstsoppa. Ligger i mina recept.
Varma mackor var ett bra tips, det var länge sen jag gjorde.... Tack för det!
Köttfärs-eller köttsoppa med klimp är en stor höstfavorit. Hittade alldeles i dagarna ett recept på klimp som är som min mammas var. Nostagii på hög nivå men jag blev så glad:)
Tänkte egentligen starta en ny tråd, men kan ju höra mig för här först.
Nu är det ju liksom Riktig Höst och säsongsvaror o reklam o extrapriser duggar tätt.
Nu till exempel är det mkt billig Blomkål!
Vad är ditt bästa recept o tips för det?
FInns det annan säsongsråvara nu som vi kan ta upp här?
Blomkål stuvar jag ibland eller gör soppa på. Vitkålen är billig nu också, även den en riktig höstgrönsak. Kokade i kväll en stor gryta av den här:
Nikkaluoktasoppa
tittade bland mina sparade trådar o fann denna. Nu är det kanske inte höst längre - hur länge jag kan våga vägra vinter är en fråga.
När övergår du från höstmat till vintermat?
När får man börja laga julmat utan att bli less på den innan jul?
Detta är bara en puff :)