Hembakat tunnbröd i gammaldags ugn, hemliga recept
miramamman29 maj 2010
Skrivet av kekke46 den 28 maj 2010
Ska baka tunnbröd till veckan det är så gott med hambakad
smakar underbart.
15 l riktig mjölk
9 kg rågsikt
11 kg grahamsmjöl
12 kg kornmjöl
2 pkt jäst
Av detta blir det ungefär 20 kg tunnbröd med smak som
verkligen är ljuvlig
Det här receptet liknar det vi bakar, grunden från mamma är enbart rågsikt och kornmjöl, men numera kan vi ibland ha i både grahamsmjöl och kryddor. Vi stöper i rågsikt och bakar ut i kornmjöl.
När jag växte upp var min favorit "kakun", som vi kallde det, bröd bakat lite tjockare och eftertorkat utanför ugnen så det blir hårt. Det kokar man sen i småbitar i saltad mjölk "Fenka". super med en stor klick smör ...
kekke462 juni 2010
Har idag varit i bagarstugan med några vänner och bakat tunnbröd är helt mör.
Vi gjorde en halv stöpa det räkte. Ska testa din " fenka" till hösten när vi ska baka igen.
Men hembakat tunnbröd smakar helt underbart.
Mammma773 juni 2010
Hej
Jag bakar både tunnbröd och tjockkaka/hällakaka. Funderar på om det är receptet som är skillnaden på om tunnbrödet blir mjukt eller hårt?
Skulle vara gott med mjukt tunnbröd också, såg ett recept ovan med ägg i. Måste kanske prova det.
Jag lagar/bakar allt mljökfritt och det funkar super. Funderar på recept med fil, hur byter jag ut det? Eller måste jag bara välja recept utan filmjölk.
MosterA3 juni 2010
Jag bakade tunnbröd under en period av typ 20 år. Vi gjorde samma deg till både hårt tunnbröd och till mjukt mjukbröd. Skillnaden var i behandlingen av degen.
Vi började med hårt tunnbröd och gjorde lite större "ämnen". Knådade inte in så mycket mjöl i ämnet, och kavlade ut degen mycket tunnare. Hua - jag som gräddade fick nästan inte degen att rymmas på "baxterfjälen".
Sedan eldades det hårdare i ugnen (så stenhällen vart hetare) . Den färdiggräddade kakan lades lite för sig tills den kallnat, innan man lade ihop typ 4 skårade kakor i en öppen plastpåse.
Till mjukt tunnbröd gjorde vi inte lika stora "ämnen", gräddade kortare tid och kakorna kunde läggas ihop, typ 4 skårade kakor i en öppen plastpåse medan de var ljumma/varma. Nedan lägger jag in receptet.
Törs inte skriva mer - vill inte ha något "HOPPSAN" - för jag ids inte skriva om alltihop.
MosterA3 juni 2010
Receptet är på 50 - 60 kakor (jag har halverat receptet eftersom jag inte behövde mer).
TUNNBRÖD 50-60 kakor
5 L mjölk
2 pkt jäst (läggs i kall mjölk med 1/3 påse havregryn kvällen före, se nedan)
1/3 2-kilospåse havregryn
1 2-kilospåse rågsikt
4 2-kilospåsar vetemjöl (räcker till utbaket också)
1 påse hjorthornssalt
1/2 - 1 pkt margarin
5 tsk salt
1 1/2 flaska (750grams) sirap
eventuellt 1 pkt gräddfil
Om man vill kan man tillsätta Anis och Fänkål (det ville inte vi).
Kvällen före:
Rör ner jästen i 4 L kall mjölk. Även havregrynen och rågmjölet. Rör ner lite vetemjöl (till lös deg). Tillsätt eventuella kryddor och saltet. Blanda väl. Ställ karet med degen svalt, inte kallt, tills morgonen.
Morgonen:
Smält smöret (hopröres med 1 L mjölk + sirapen i kastrull för att inte smöret ska klimpa sig i mjölken). Tillsätt vetemjölet. Degen skall vara ganska lös. Rör i hjorthornssaltet med lite mjöl. Låt degen jäsa ytterligare ca 30 minuter.
Till deg av 7 L mjölk brukar 5 påsar mjöl à 2 kg räcka även till utbaket.
MosterA3 juni 2010
Fortsättning !
Medan ugnen ändå var varm kunde vi fortsätta med att göra deg till Kornbröd, eftersom det inte behövde jäsa. Ingen jäst till dessa kakor.
KORNBRÖD ca 30 kakor:
1,5 L mjölk
100 gr smör
1,5 tsk salt
1,5 kg kornmjöl
ev lite hjorthornssalt
+ tillsätt vetemjöl till en ganska kompakt deg.
Smält smör och rör i alla ingredienser till en ganska kompakt deg. Låt svälla en stund innan gräddningen. Gör små "ämnen". Kavla ut i antingen vete- eller kornmjöl.
{eat} :p {embarrassed}
MosterA3 juni 2010
HEMLIGA RECEPT -
Precis som tråden antyder så var tunnbrödsrecepten mycket hemliga förr. Det var status och medföljande respekt i just det att kunna "baka ett gott tunnbröd". Liksom det var mycket status i att vara t ex en bra "kavlerska" o s v. Numera finns inget behov av den sortens status/respekt.
idea_3 juni 2010
Skrivet av Mammma-77 den 3 jun 2010
Hej
Jag bakar både tunnbröd och tjockkaka/hällakaka. Funderar på om det är receptet som är skillnaden på om tunnbrödet blir mjukt eller hårt?
Skulle vara gott med mjukt tunnbröd också, såg ett recept ovan med ägg i. Måste kanske prova det.
Jag lagar/bakar allt mljökfritt och det funkar super. Funderar på recept med fil, hur byter jag ut det? Eller måste jag bara välja recept utan filmjölk.
Finns det någon soya/havreyoughurt utan smak? kanske det kan funka i så fall...
kekke466 juni 2010
Ska pröva ditt recept MosterA nästa gång vi bakar. Tack för receptet :)
FarmorKex6 juni 2010
Hej igen. Ser att det finns massor olika recept på tunnbröd.
Här kommer vårat.
Dagen innan:
1 kg oblandad rågsikt blandas med två liter kokande vatten.
låt stå över natten..........(kallas skållning)
Dagen därpå blandas skållning med 2 l ljummet vatten samt
50 gr salt, 200 gr socker, 25 gr jäst, norrlandskrydda och rågsikt t tills degen är lagom hård.
Väg ämnena till 130 gr, rives runda. Låt ligga ca 20 min innan kavlingen påbörjas.
Ska baka tunnbröd till veckan det är så gott med hambakad
smakar underbart.
15 l riktig mjölk
9 kg rågsikt
11 kg grahamsmjöl
12 kg kornmjöl
2 pkt jäst
Av detta blir det ungefär 20 kg tunnbröd med smak som
verkligen är ljuvlig
Det här receptet liknar det vi bakar, grunden från mamma är enbart rågsikt och kornmjöl, men numera kan vi ibland ha i både grahamsmjöl och kryddor. Vi stöper i rågsikt och bakar ut i kornmjöl.
När jag växte upp var min favorit "kakun", som vi kallde det, bröd bakat lite tjockare och eftertorkat utanför ugnen så det blir hårt. Det kokar man sen i småbitar i saltad mjölk "Fenka". super med en stor klick smör ...
Har idag varit i bagarstugan med några vänner och bakat tunnbröd är helt mör.
Vi gjorde en halv stöpa det räkte. Ska testa din " fenka" till hösten när vi ska baka igen.
Men hembakat tunnbröd smakar helt underbart.
Hej
Jag bakar både tunnbröd och tjockkaka/hällakaka. Funderar på om det är receptet som är skillnaden på om tunnbrödet blir mjukt eller hårt?
Skulle vara gott med mjukt tunnbröd också, såg ett recept ovan med ägg i. Måste kanske prova det.
Jag lagar/bakar allt mljökfritt och det funkar super. Funderar på recept med fil, hur byter jag ut det? Eller måste jag bara välja recept utan filmjölk.
Jag bakade tunnbröd under en period av typ 20 år. Vi gjorde samma deg till både hårt tunnbröd och till mjukt mjukbröd. Skillnaden var i behandlingen av degen.
Vi började med hårt tunnbröd och gjorde lite större "ämnen". Knådade inte in så mycket mjöl i ämnet, och kavlade ut degen mycket tunnare. Hua - jag som gräddade fick nästan inte degen att rymmas på "baxterfjälen".
Sedan eldades det hårdare i ugnen (så stenhällen vart hetare) . Den färdiggräddade kakan lades lite för sig tills den kallnat, innan man lade ihop typ 4 skårade kakor i en öppen plastpåse.
Till mjukt tunnbröd gjorde vi inte lika stora "ämnen", gräddade kortare tid och kakorna kunde läggas ihop, typ 4 skårade kakor i en öppen plastpåse medan de var ljumma/varma. Nedan lägger jag in receptet.
Törs inte skriva mer - vill inte ha något "HOPPSAN" - för jag ids inte skriva om alltihop.
Receptet är på 50 - 60 kakor (jag har halverat receptet eftersom jag inte behövde mer).
TUNNBRÖD 50-60 kakor
5 L mjölk
2 pkt jäst (läggs i kall mjölk med 1/3 påse havregryn kvällen före, se nedan)
1/3 2-kilospåse havregryn
1 2-kilospåse rågsikt
4 2-kilospåsar vetemjöl (räcker till utbaket också)
1 påse hjorthornssalt
1/2 - 1 pkt margarin
5 tsk salt
1 1/2 flaska (750grams) sirap
eventuellt 1 pkt gräddfil
Om man vill kan man tillsätta Anis och Fänkål (det ville inte vi).
Kvällen före:
Rör ner jästen i 4 L kall mjölk. Även havregrynen och rågmjölet. Rör ner lite vetemjöl (till lös deg). Tillsätt eventuella kryddor och saltet. Blanda väl. Ställ karet med degen svalt, inte kallt, tills morgonen.
Morgonen:
Smält smöret (hopröres med 1 L mjölk + sirapen i kastrull för att inte smöret ska klimpa sig i mjölken). Tillsätt vetemjölet. Degen skall vara ganska lös. Rör i hjorthornssaltet med lite mjöl. Låt degen jäsa ytterligare ca 30 minuter.
Till deg av 7 L mjölk brukar 5 påsar mjöl à 2 kg räcka även till utbaket.
Fortsättning !
Medan ugnen ändå var varm kunde vi fortsätta med att göra deg till Kornbröd, eftersom det inte behövde jäsa. Ingen jäst till dessa kakor.
KORNBRÖD ca 30 kakor:
1,5 L mjölk
100 gr smör
1,5 tsk salt
1,5 kg kornmjöl
ev lite hjorthornssalt
+ tillsätt vetemjöl till en ganska kompakt deg.
Smält smör och rör i alla ingredienser till en ganska kompakt deg. Låt svälla en stund innan gräddningen. Gör små "ämnen". Kavla ut i antingen vete- eller kornmjöl.
{eat} :p {embarrassed}
HEMLIGA RECEPT -
Precis som tråden antyder så var tunnbrödsrecepten mycket hemliga förr. Det var status och medföljande respekt i just det att kunna "baka ett gott tunnbröd". Liksom det var mycket status i att vara t ex en bra "kavlerska" o s v. Numera finns inget behov av den sortens status/respekt.
Hej
Jag bakar både tunnbröd och tjockkaka/hällakaka. Funderar på om det är receptet som är skillnaden på om tunnbrödet blir mjukt eller hårt?
Skulle vara gott med mjukt tunnbröd också, såg ett recept ovan med ägg i. Måste kanske prova det.
Jag lagar/bakar allt mljökfritt och det funkar super. Funderar på recept med fil, hur byter jag ut det? Eller måste jag bara välja recept utan filmjölk.
Finns det någon soya/havreyoughurt utan smak? kanske det kan funka i så fall...
Ska pröva ditt recept MosterA nästa gång vi bakar. Tack för receptet :)
Hej igen. Ser att det finns massor olika recept på tunnbröd.
Här kommer vårat.
Dagen innan:
1 kg oblandad rågsikt blandas med två liter kokande vatten.
låt stå över natten..........(kallas skållning)
Dagen därpå blandas skållning med 2 l ljummet vatten samt
50 gr salt, 200 gr socker, 25 gr jäst, norrlandskrydda och rågsikt t tills degen är lagom hård.
Väg ämnena till 130 gr, rives runda. Låt ligga ca 20 min innan kavlingen påbörjas.
Hoppas nu att ni lyckas med bakningen.........