Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

ICA Basic = BLUFF!

 • boz1965 22 mars 2012

  Det har avslöjats att ICAs "nya" sortiment "Basic" är en stor BLUFF. Det hette att man skulle "fasa ut" Euroshopper som blivit så utskällt för sin usla kvalité och ersätta det med sitt eget märke "Basic". Det har nu visat sig att man har behållt produkterna och att enda skillnaden är namnbytet och de nydesignade etiketterna - innehållet är dock samma gamla vanliga lågkvalitetsvaror från samma, mindre nogräknade leverantörer.

  http://www.svd.se/mat-och-vin/ica-saljer-euroshopper-under-ny-ica-logga_6942533.svd
  http://www.gp.se/konsument/1.895239-samma-mat-men-under-nytt-namn
  http://www.testfakta.se/livsmedel/article60606.ece

 • LitenRos 22 mars 2012

  (N) Det var inte bra.....FY på sig ICA.

 • NatalieO 22 mars 2012

  Det förvånar mig tyvärr inte, vad ska man förvänta sig av från de priserna :/ Tycker mat är så dyrt!

 • Bumbis 22 mars 2012

  Skrivet av boz1965 den 22 mar 2012

  Det har avslöjats att ICAs "nya" sortiment "Basic" är en stor BLUFF. Det hette att man skulle "fasa ut" Euroshopper som blivit så utskällt för sin usla kvalité och ersätta det med sitt eget märke "Basic". Det har nu visat sig att man har behållt produkterna och att enda skillnaden är namnbytet och de nydesignade etiketterna - innehållet är dock samma gamla vanliga lågkvalitetsvaror från samma, mindre nogräknade leverantörer.

  http://www.svd.se/mat-och-vin/ica-saljer-euroshopper-under-ny-ica-logga_6942533.svd
  http://www.gp.se/konsument/1.895239-samma-mat-men-under-nytt-namn
  http://www.testfakta.se/livsmedel/article60606.ece


  Men ärligt talat, vad trodde du? Jag säger bara, köp aldrig emv-varor. Man får vad man betalar för, sä är det bara.

 • Mistys 22 mars 2012

  Willys Garant varor genomgår hårda tester av utvalda råvaror. Många gånger hårdare än kända märkesvaror. Garant har också tagits fram med hänsyn till miljö och arbetsförhållanden i landet varan tillverkas i. Garant varan har klarat tester och är lika bra eller bättre än det kända märket. Sen kan ju smaken göra att vissa inte gillar något. Men kvalitetsmässigt är Garant som EMV vara lika bra eller bättre.

  Eldorados fiskpinnar tex fick bäst i test. Den fiskpinne som innehöll mest ren fisk. Eldorados tvättmedel har fått bäst i test flera gånger av råd och rön. Så alla EMV varor är inte dåliga.

 • NinniM 22 mars 2012

  Blev nån verkligen förvånad?

 • boz1965 22 mars 2012

  @Misty: Håller med dig. Det är långt ifrån alla emv-varor som är dåliga. CityGross Favorit hör till de bättre på den punkten genom att man utnyttjar de kända märkestillverkarnas överkapacitet och säljer exakt samma som märkesvarorna men sätter sin egen etikett på dem. På så sätt slipper tillverkaren sitta med överkapacitet samtidigt som CG kan köpa in varorna billigare och därmed också sälja dem billigare. Ett exempel är mejerivarorna som kommer från Skånemejerier och Arla - samma produkter, men med annan etikett och med lägre pris.

  ICA har däremot inte fattat idén med emv-varor och tror att det måste vara sekunda varor bara för att det är billigare.

 • Marre73 22 mars 2012

  Var väl det jag förstod,blir deras champinjoner på brk då bara i fortsättningen.Köpte deras ost,ngn mild en för ett tag sedan,hualigen vad äcklig den var.(N)

 • callemero 23 mars 2012

  Varför blir man inte förvånad.
  Det låter ju bra men....
  Det bästa är nog att hålla sig till det man vet är bra.

 • LinneaThornberg 23 mars 2012

  man får vad man betalar för.

 • sikaal 23 mars 2012

  Jag är inte ett dugg förvånad. I "min" butik har personalen sagt att det är samma sak, när jag frågade efter aprikoser. (Till marmelad duger de billiga bra, tycker jag!)

 • ScarlettRose 23 mars 2012

  Jag trodde nog att det var den officiella förklaringen till införandet av märket ICA Basic, att det bara var ett nytt namn på Euroshopper-produkterna. Men om det är så att de försöker lura i folk att det skulle vara bättre produkter till samma pris, så är det ju dåligt gjort av dem såklart.

 • husmusen88 23 mars 2012

  Ehm ja, alltså grattis, hur kan man ha missat en sådan sak?
  Det är ju bara att läsa på förpackningen liksom, att det var euroshoppers produkter i ny förpacking visste jag så fort jag såg paketen i frysdisken.

  För övrigt så hade dåvarande euroshopper en hel del bra produkter med bättre kvalite än andra märken!

 • baxx 23 mars 2012

  precis vad man kan förvänta sig av en så stor aktör, de skiter i kunderna bara de tjänar pengar. För övrigt anser jag att man alltid får vad man betalar för.

 • boz1965 23 mars 2012

  Skrivet av baxx den 23 mar 2012

  precis vad man kan förvänta sig av en så stor aktör, de skiter i kunderna bara de tjänar pengar. För övrigt anser jag att man alltid får vad man betalar för.


  Det är visserligen deras skyldighet att fullfölja sitt åtagande gentemot sina ägare att generera en så stor vinst som möjligt åt dem. Men det gör man såklart inte genom att skapa badwill. De skadar sitt eget varumärke om de tror att kunderna är korkade och inte tar reda på hur det ligger till med deras försök att bluffa om sina varor.

  Hoppas att ICA har fått sig en tankeställare i och med tidningsartiklarna. Annars får vi väl bussa Sverker på dem... ;)

 • baxx 23 mars 2012

  Man kan ju undra hur ICAs kunder står ut och fortsätter handla där. Med alla dessa skandaler som avlöser varandra på löpande band. Har inte kunderna fått nog snart eller är de fast i ICA-kortets krediter.

 • Memelie 23 mars 2012

  Jag håller med "Bumbis" - Blev någon förvånad??? Det visste vi väl att det var samma sak!?!

 • Okänd 23 mars 2012

  Så här går det till när de stora drakarna gör sina inköp:

  Till en början har man pressat leverantörernas priser i botten. Varför dessa rationaliserar sin tillverkning till det yttersta. Maskiner ersätter levande arbetskraft med ökad arbetslöshet som följd.

  Men mycket vill ha mer! Alltså säger man åt leverantörerna/tillverkarna: "Vill du har kvar dina produkter på våra butikshyllor så måste ni sänka priserna ytterligare!" Varpå dessa, angelägna om att få stanna kvar på marknaden, ser sig om efter fler möjligheter att sänka sina inköpskostnader. Enda möjligheten som återstår är att det blir sämre kvalitet på råvarorna.

  Men mycket vill ha ännu mer! Nu inför man sina "egna" produkter för att ge sken av att drakarna har egen tillverkning, och därigenom minskar antalet prisdrivande mellanhänder. Och alldeles för många bland kunderna går på bluffen. I själva verket har nu tillverkarna/leverantörerna fått finna sig i att deras egna varumärken anonymiserats och skenbart försvunnit från marknaden.

  Och för att ändå få göra affärer med egna tillverkningar finner sig de flesta i situationen. Man biter huvet av skammen och fortsätter träget på den inslagna vägen. En väg som leder till utarmning av såväl utbudet av mat som den svenska kokkonsten.

  ÄT SKITEN - ALLT FÖR PROFITEN!

  Alla tre jättarna, KF, ICA och Johnssonkoncernen är lika stora bovar i detta skumma spel.

 • Mistys 23 mars 2012

  Skrivet av LarsDe den 23 mar 2012
  Men mycket vill ha ännu mer! Nu inför man sina "egna" produkter för att ge sken av att drakarna har egen tillverkning, och därigenom minskar antalet prisdrivande mellanhänder. kokkonsten.
  Jag kan bara prata för Willys Garant varor här...som jag vet något om ( arbetar med just denna bit) Garant ÄR EGEN TILLVERKNING! Man har en avdelning på Willys som bara sköter om att leta nya aktörer på marknaden. Nya producenter, nya leverantörer som ligger utanför ex Felix, Findus, Unilever mfl. När man hittat något intressant så kollar man kvaliten på varan i olika tester på eget labb. Håller varan måttet designar man en förpackning som också ska hålla måttet, bra design och användarvänlig. Därefter släpper man ut varan i butik under det egna namnet Garant ( står för garanterad kvalitet) Mellanhänder finns ibland men de är inte dom stora på marknaden utan kan vara lokala producenter runt om i världen. Aware som också är Willys egna märke står för miljö och rättvisemärkt vara. Här kan tillverkarna vara små producenter i olika delar av världen som satsat på miljötillverkning av en vara. Så det är ingen som GER SKEN av att ha egen tillverkning, inte på Willys iallafall. Här ÄR det egen tillverkning eller varor tagna från små tillverkare som annars aldrig skulle få ut sina varor på marknaden pga dom stora jättarna. Willys har också fått pris för vissa av sina egna varor. Städ och hygienmärket "Såklart" är en sån grupp som fick pris för ett bra framtaget eget märke som är miljömärkt.

  Willys jobbar stenhårt och lägger ner massor med pengar på tester mm av sina produkter det är därför man gått ut med att om en kund inte är nöjd med varan kan man gå tillbaka och få alla pengarna tillbaka även om man ätit upp varan. Dom är så säkra på att kunderna blir nöjda så risken är liten och hittills är utbetalda pengar på denna garanti nästan 0.

 • boz1965 23 mars 2012

  Skrivet av Misty09 den 23 mar 2012

  ...Garant ÄR EGEN TILLVERKNING! Man har en avdelning på Willys som bara sköter om att leta nya aktörer på marknaden. Nya producenter, nya leverantörer som ligger utanför ex Felix, Findus, Unilever mfl. När man hittat något intressant så kollar man....


  Missförstå mig rätt nu, men betyder inte "egen tillverkning" att man faktiskt SJÄLV tillverkar varorna i EGNA produktionsanläggningar???

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.