Man får ALDRIG EXAKT "mått" när det gäller mjöl.
Mjöl och alla ingridienser vägs UTOM vätskan, i alla bagerier, för att få recepten lika från gång till annan
Köp digitalväg, där man kan nollställa för varje ingridiens.
En bra våg kostar runt 200 kronor, och är väl värda pengarna.:D
Skrivet av Miss_Bi den 13 okt 2008
För min del blir jag många gånger irriterad på recept som anger gram i stället för rymdmått. Mjöl, socker etc. samt rinnande produkter är ju enklast att mäta med liter- eller dl-mått.
Statarfrun14 november 2008
dsk= Desertsked:D
Skrivet av Eery den 13 okt 2008
en dum en.... vad är dsk?:o
men det vore kanon förutsatt att man har en våg till hands
Geronimo14 november 2008
Jag måste lägga mig i när det gäller att mäta mjöl.
Om man öser direkt från mjölpåsen med ex. ett decilitermått, -så väger det mjölet MER än om man häller mjölet från påsen till måttet.
Jag lovar att det är sant.Testa Ni som har digitalvågar.
Det skulle Aldrig fungera i att bageri som sätter stora degar att inte väga ingridienserna.
På kursen i Saltå Kvarn, vägde vi alla ingridienser utom degvätskan.
Degvätskan gör inget om det"diffar" på ett par centiliter på en deg på ex.v. 1 liter
Jag och många med Mig börjar med dom torra ingridienserna för att efterhand tillsätta degvätskan, till rätt konsistens.
Jag använder en Philips digitalvåg och som är superbra.
Jag tror att den kostade 160 kronor(Y)
boz196514 november 2008
Skrivet av Geronimo den 14 nov 2008
Det skulle Aldrig fungera i att bageri som sätter stora degar att inte väga ingridienserna.
Jomen... Det var ju PRECIS det jag sade i ett annat inlägg. Det funkar därför att bagerierna förvarar mjölet i kontrollerad miljö med konstant luftfuktighet, temperatur, etc...
Hemförhållandena ser inte ut på det sättet, det är bara att konstatera.
Geronimo14 november 2008
Ja men snälla boz!
Du testar ur samma paket, ena gången häller du i mjölet i måttet och precis efteråt , öser Du ur samma påse så väger det som Du ÖSTE ur mera, än det som Du HÄLLDe ur till måttet. eftersom det blir mer packat av ÖSNINGEN än om man HÄLLER ur mjölet.
Det har alltså ingenting med var du förvarar eller förvarat mjölet.
det är ju så lätt att testa. Ett mjölpaket ett dl. mått och en våg.
Eller skojar Du med Mig?:D(Y)
Ps. DET skall vara PRECIS TIO ord i Nobelboken varken mer eller mindre! Ds.:o
MalinJ14 november 2008
Skrivet av Eery den 14 nov 2008
varken väger eller mäter
nyttjar mina höfter ja:p
Jag håller med Eery!!! Det blir av någon anledning alltid bäst!
MalinJ14 november 2008
Skrivet av boz1965 den 14 nov 2008
Skrivet av MalinJ den 14 nov 2008
Skrivet av hubert06 den 13 okt 2008
Där har du en poäng, farmoringer. En del har de fött upp på anabola steroider!!!!:)
nja.... jag har ju höns hemma som väger 2.5 kg slaktade, och det utan anabola..... http://www.honsgarden.com/orpingtoninfo.htm
inte mina, men likadana......
Man brukar utgå ifrän "restaurangkyckling" som, enligt standard, väger c:a 1.7 kg.
Jag bara talar om att en kyckling kan ha stor bröstfilé utan att vara uppfödda på anabola. Men visst innehåller säkert många kycklingfilér som man köper en massa vatten eller vad det nu är som gör dem så stora. Vet inte vad standardstorleken har med diskussionen att göra? Mina höns få växa så mycket det vill i alla fall..... Och trivs gör dem. Ankorna med.....
Okänd14 november 2008
Anabola kycklingar.....Blä om det är sant(N)
boz196514 november 2008
Skrivet av Liliane den 14 nov 2008
Anabola kycklingar.....Blä om det är sant(N)
Jag tror ju inte att sker i Sverige, men vissa andra länder utanför EU kan man ju börja undra om...
Countrygirl14 november 2008
Jag har använder alltid våg i möjligaste mån. Har en som man kan nollställa när man har lagt till något. De professionella konditorerna använder aldrig mått utan väger allt. Var på kurs hos Magnus Johansson som förklarade vikten av att använda våg. Han anger alltid allt i vikt.
Sedan måste man ju få göra som man själv känner sig bekväm och får bäst resultat av.
Smulpajen14 november 2008
Skrivet av boz1965 den 14 okt 2008
Skrivet av Smulpajen den 14 okt 2008
Jag har flera gånger vägt vatten i olika dl-mått, och det stämmer aldrig med vikten. Så måtten är inte exakta, det är däremot vikten.
Okej, men då är det ju inte vattnet det är fel på :) , utan snarare ditt mått. Det kan löna sig att lägga nån tia extra på ett lite mer exakt mått istället för att nöja sig med de billigaste, där markeringarna kan sitta lite hur-som-helst, beroende på vilket humör screentryckmaskinen är på. :)
Hej!
Jag har flera olika dl mått och inte ett enda väger samma om jag väger vatten. Det dyaste är ett rostfritt, ett sånt där gammalt hederligt, men inte ens det väger rätt:( Så jag litar inte längre helt på några mått. Min våg sviker mig däremot aldrig. Kanske har du lite rätt ang mjölet, men det blir skillnad som geronimo säger, om man häller upp mjölet eller tar direkt ur påsen så det blir packat. Fast huvudsaken är ju att man är nöjd med resultatet hur man än gör(Y):p
MalinJ15 november 2008
Skrivet av Liliane den 14 nov 2008
Anabola kycklingar.....Blä om det är sant(N)
nej, för jisse namn... det hoppas inte jag heller. Men man kan ju undra varför vissa bröstfileér är så stora.... En del kycklingar är så stora, men jag tror ju inte att de betalar det priset som jag betalat för mina, bara för att sälja dem som livsmedel.....:'(
redd23 november 2008
Ta en titt på wikipedia. Matskeden är faktiskt sedan länge standarliserad om man använder måttsats.
1 metrisk matsked = 15 ml (i Kanada, Nya Zeeland, Storbritannien, Sverige)
1 amerikansk matsked (tablespoon) = 14,8 ml och motsvarar 1/16 kopp eller 3 teskedar.
Ett teskedsmått (tsk) används inom matlagning, och rymmer (i Sverige) 5 ml.
Etc. Ta en titt på en måttsats så står det..
Däremot kan jag hålla med om att det är ett elände att inte kunna använda vikt när man har en våg. FAst har ju nu blivit upplyst om att vikten kan ändras (tack för inläggen)
Roskerstin23 november 2008
TACK Geronimo för ditt bra och tydliga inlägg ang mätning av mjöl. Har likadan våg som du, skulle inte klara mig utan den. MEN jag har schyssta höfter också, som jag använder ibland:D(Y)
varken väger eller mäter
nyttjar mina höfter ja:p
Ha ha... vilken rolig tråd.:D
Man får ALDRIG EXAKT "mått" när det gäller mjöl.
Mjöl och alla ingridienser vägs UTOM vätskan, i alla bagerier, för att få recepten lika från gång till annan
Köp digitalväg, där man kan nollställa för varje ingridiens.
En bra våg kostar runt 200 kronor, och är väl värda pengarna.:D
För min del blir jag många gånger irriterad på recept som anger gram i stället för rymdmått. Mjöl, socker etc. samt rinnande produkter är ju enklast att mäta med liter- eller dl-mått.
dsk= Desertsked:D
en dum en.... vad är dsk?:o
men det vore kanon förutsatt att man har en våg till hands
Jag måste lägga mig i när det gäller att mäta mjöl.
Om man öser direkt från mjölpåsen med ex. ett decilitermått, -så väger det mjölet MER än om man häller mjölet från påsen till måttet.
Jag lovar att det är sant.Testa Ni som har digitalvågar.
Det skulle Aldrig fungera i att bageri som sätter stora degar att inte väga ingridienserna.
På kursen i Saltå Kvarn, vägde vi alla ingridienser utom degvätskan.
Degvätskan gör inget om det"diffar" på ett par centiliter på en deg på ex.v. 1 liter
Jag och många med Mig börjar med dom torra ingridienserna för att efterhand tillsätta degvätskan, till rätt konsistens.
Jag använder en Philips digitalvåg och som är superbra.
Jag tror att den kostade 160 kronor(Y)
Det skulle Aldrig fungera i att bageri som sätter stora degar att inte väga ingridienserna.
Jomen... Det var ju PRECIS det jag sade i ett annat inlägg. Det funkar därför att bagerierna förvarar mjölet i kontrollerad miljö med konstant luftfuktighet, temperatur, etc...
Hemförhållandena ser inte ut på det sättet, det är bara att konstatera.
Ja men snälla boz!
Du testar ur samma paket, ena gången häller du i mjölet i måttet och precis efteråt , öser Du ur samma påse så väger det som Du ÖSTE ur mera, än det som Du HÄLLDe ur till måttet. eftersom det blir mer packat av ÖSNINGEN än om man HÄLLER ur mjölet.
Det har alltså ingenting med var du förvarar eller förvarat mjölet.
det är ju så lätt att testa. Ett mjölpaket ett dl. mått och en våg.
Eller skojar Du med Mig?:D(Y)
Ps. DET skall vara PRECIS TIO ord i Nobelboken varken mer eller mindre! Ds.:o
varken väger eller mäter
nyttjar mina höfter ja:p
Jag håller med Eery!!! Det blir av någon anledning alltid bäst!
Där har du en poäng, farmoringer. En del har de fött upp på anabola steroider!!!!:)
nja.... jag har ju höns hemma som väger 2.5 kg slaktade, och det utan anabola..... http://www.honsgarden.com/orpingtoninfo.htm
inte mina, men likadana......
Man brukar utgå ifrän "restaurangkyckling" som, enligt standard, väger c:a 1.7 kg.
Jag bara talar om att en kyckling kan ha stor bröstfilé utan att vara uppfödda på anabola. Men visst innehåller säkert många kycklingfilér som man köper en massa vatten eller vad det nu är som gör dem så stora. Vet inte vad standardstorleken har med diskussionen att göra? Mina höns få växa så mycket det vill i alla fall..... Och trivs gör dem. Ankorna med.....
Anabola kycklingar.....Blä om det är sant(N)
Anabola kycklingar.....Blä om det är sant(N)
Jag tror ju inte att sker i Sverige, men vissa andra länder utanför EU kan man ju börja undra om...
Jag har använder alltid våg i möjligaste mån. Har en som man kan nollställa när man har lagt till något. De professionella konditorerna använder aldrig mått utan väger allt. Var på kurs hos Magnus Johansson som förklarade vikten av att använda våg. Han anger alltid allt i vikt.
Sedan måste man ju få göra som man själv känner sig bekväm och får bäst resultat av.
Jag har flera gånger vägt vatten i olika dl-mått, och det stämmer aldrig med vikten. Så måtten är inte exakta, det är däremot vikten.
Okej, men då är det ju inte vattnet det är fel på :) , utan snarare ditt mått. Det kan löna sig att lägga nån tia extra på ett lite mer exakt mått istället för att nöja sig med de billigaste, där markeringarna kan sitta lite hur-som-helst, beroende på vilket humör screentryckmaskinen är på. :)
Hej!
Jag har flera olika dl mått och inte ett enda väger samma om jag väger vatten. Det dyaste är ett rostfritt, ett sånt där gammalt hederligt, men inte ens det väger rätt:( Så jag litar inte längre helt på några mått. Min våg sviker mig däremot aldrig. Kanske har du lite rätt ang mjölet, men det blir skillnad som geronimo säger, om man häller upp mjölet eller tar direkt ur påsen så det blir packat. Fast huvudsaken är ju att man är nöjd med resultatet hur man än gör(Y):p
Anabola kycklingar.....Blä om det är sant(N)
nej, för jisse namn... det hoppas inte jag heller. Men man kan ju undra varför vissa bröstfileér är så stora.... En del kycklingar är så stora, men jag tror ju inte att de betalar det priset som jag betalat för mina, bara för att sälja dem som livsmedel.....:'(
Ta en titt på wikipedia. Matskeden är faktiskt sedan länge standarliserad om man använder måttsats.
1 metrisk matsked = 15 ml (i Kanada, Nya Zeeland, Storbritannien, Sverige)
1 amerikansk matsked (tablespoon) = 14,8 ml och motsvarar 1/16 kopp eller 3 teskedar.
Ett teskedsmått (tsk) används inom matlagning, och rymmer (i Sverige) 5 ml.
Etc. Ta en titt på en måttsats så står det..
Däremot kan jag hålla med om att det är ett elände att inte kunna använda vikt när man har en våg. FAst har ju nu blivit upplyst om att vikten kan ändras (tack för inläggen)
TACK Geronimo för ditt bra och tydliga inlägg ang mätning av mjöl. Har likadan våg som du, skulle inte klara mig utan den. MEN jag har schyssta höfter också, som jag använder ibland:D(Y)