Baka gifflar med en ljuvlig fyllning av apelsin och toppa med krispig mandel och pärlsocker. De passar precis lika bra till picknickkorgen som till eftermiddagsfikan.
Instruktioner
- Rör matfett och socker vitt och poröst.
- Värm grädden så att den blir fingervarm.
- Smula ner jästen i en deg bunke och tillsätt grädden och ägget. Rör om tills jästen är upplöst.
- Tillsätt matfetts- och socker blandningen och saltet. Blanda ner mjölet och arbeta snabbt samman till en slät och smidig deg.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i två jämnstora bitar som formas till runda bullar.
- Kavla ut varje bulle till en rund platta, ca 28 cm i diameter. Sporra upp varje platta från kant till kant i åtta snibbar.
- Lägg en klick marmelad vis basen på varje snibb och rulla samman från ytterkanten till gifflar.
- Lägg gifflarna på bakpappersklädd plåt och ställ dem att jäsa knappt dubbel storlek, vilket tar ca 45 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
- Pensla de färdigjästa gifflarna med det uppvispade ägget och strö över pärlsocker och flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen i ca 5-6 minuter.
Publicerat den
21 juni 2010
Liknande recept
Skriv kommentar