Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Evert Taubes Monsunsoppa

 
  • Serverar: 6-8 portioner
  • Tid: 1 timme 20 minuter
Skriv ut

Var på Liseberg och Evert Taubes museum, såg där receptet på Everts Monsunsoppa fån Jespers Taubes kokbok. Var tvungen att köpa boken för receptet lät så gott. Denna soppa ska Evert ha bjudit en grevinna på, när han var ute och seglade med sin båt Monsunen. Förmodligen det enda recept på soppa som är tonsatt och insjunget på skiva.

Ingredienser

Instruktioner

Rensa och filea torsken. Ta bort gälarna på fiskhuvudet. Dela fiskskrovet och filéerna i mindre bitar. Borsta eller gnid musselskalen rena i kallt vatten. De musslor som inte sluter sig när man knackar skalet i bänken kastas. Börja med fisk- och musselfonden. Skala och hacka lök, vitlök och rotselleri. Fräs det snabbt i smör i en gryta. Tillsätt musslor, vin, vatten, persiljestjälkar, pepparkorn och rosmarin. Låt koka i 5 minuter. Ta upp musslorna och kasta dem som inte öppnat sig. Lägg ner fiskskrovet i musselbuljongen och låt koka ca 10 minuter. Sila och spara fonden. Skala och skiva potatis och morötter. Koka upp fisk och musselfonden. Lägg i potatis och koka den mjuk ca 5 minuter. Mixa soppan slät med mixerstav, eller kör den i matberedare. Rör ner vispgrädde, tillsätt morötter och torsk och låt allt sjuda ca 5 minuter. Rör ner fäska örter. Lägg i de kokta musslorna och smaka av med salt och peppar.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.