Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kamben i ugn

Kamben är en del på grisen som sitter längs med kotlettraden och är köttigare än de tunna revbenen som sitter längre ner mot sidan. Detta livsmedel har vi i Sverige traditionellt sett varit lite dåliga på att ta tillvara på, så en stor del av kambenen exporteras till USA där man fullkomligt älskar dem. De senaste åren har vi här i Sverige börjat få upp ögonen för kambenet och dess utsökta mörhet och saftighet som fås tack vare att de sitter längs med kotletten. Låt kambenen marineras en bra stund och tillaga sedan i ugn om du inte har en grill till hands. Eller varför inte prova att tillaga kamben i ugn på amerikanskt vis med en traditionell bbq-sås som hälls på innan tillagning? Det får det att vattnas i munnen på vem som helst!


Koka kambenen i ribsvatten i ca 1 timme tills köttet blir mört och börjar att släppa runt benen. Låt kallna. Barbecuesås: Koka samman alla ingredienser till en tjock sås. Bred såsen över kambenen...

1 h 10 min
4
14

Dela kambenen och lägg dem i en plastpåse. Mixa vitlök, korianderrötter, citrongräs och soja i minimixer. Därefter häll mixen i påsen och skaka försiktigt. Pressa ut luften ur påsen och knyt till och...

2

Dela spjället så att det går ner i en stor kastrull. Häll på vatten och lägg i buljongtärningarna. Koka spjället i ca 1 tim. Ta upp det, låt rinna av och svalna. Blanda smör och rapsolja, chil...

4
8

Blanda ihop 3 dl sötsur sås och curry, chilipeppar, paprikapulver, salt, soya och pepparmix. Ta den färdiga marinaden och pensla kambenen på båda sidorna. Sätt ugnen på 175 grader. Grilla kambenen...

1 h
4-6

Baka potatisen och låt den svalna något. Dela dem på mitten och gröp ur. Mosa grovt och blan-da med övriga ingredienser. Lägg tillbaka pota-tisblandningen i potatisskalen. Gratinera i ugn ca 20 min. A...

1 h 30 min
4
1

Grovhacka löken och blanda i oljan och soyan samt kryddor. För mycket timjan kan slå igenom. Skär köttet i lämpliga bitar. Lägg ner köttet i marinaden och rör om och pressa ner köttet, så att marin...


Ugn 175° Gnid in revbenen med grillkrydda och tillaga i ugn i 40 minuter. Blanda ihop grilloljan och pensla benen. Grilla i ca 5 minuter per sida tills de ser knapriga ut. Pensla med grillol...


Sätt ugnen på 200 grader. Salta kambenen och lägg på en plåt med höga kanter. Täck bottnen på plåten med vatten. Stek mitt i ugnen 20 minuter. Ta ut och höj temperaturen till 225 grader. Skala o...

6

Lägg kycklingfiléerna i en smord form. Rör ihop crème fraiche och salsa. Bred blandningen över fileérna. In i ugnen på 200 grader i ca 25 min. Strö gärna över hackad persilja. Servera med pressad...

30 min
3-4
28

Blanda kryddor, olja, soya och ketchup till en marinad. Gnid in marinaden i köttet och lägg sedan alltsammans i en bunke eller plastpåse. Låt köttet ligga i marinaden i minst 2 timmar, gärna över na...

23

Låt ströbrödet svälla 5-10 minuter i mjölken. Hacka löken fint och jordnötterna grovt. Blanda lök, jordnötter, senap, kryddor, ägg och till sist färsen och ströbrödsblandningen väl. Forma fyra eller å...

3-4
21

Ugn 175 grader. Salta och peppra lax sidan, sätt laxen i en ugnssäker form eller fat och sätt i ugnen. Ta ut laxen när den nästan är färdig, efter ca 20 minuter. Blanda crème fraiche med räkorna och...

4-6
13

Starta ugnen på 200 grader. Hacka löken. Blanda skinkmjukosten, löken, senapen och mjölken. Skär en skåra i falukorven på längden och lägg den i en ugnsfast form. Fyll skåran med skinkostblandninge...

30 min
4-6
12

Bryn kycklingfiléerna och lägg dem i en ugnsfast form. Vispa ihop crème fraiche, vispgrädde, sambal oelek, soja samt vitlök. Låt detta koka upp. När såsen kokat upp häll den över kycklingfiléerna oc...

4
11

Häll blandningen över kotletterna och sätt in i ugnen i 150 -175 grader i 1-1,5 timme. Tiden i ugnen går att korta till ca 45 minuter om ugnen sätts på 225 grader. Täck gärna över kotletterna me...

11

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop senap, vinäger, dill, sötningsmedel och grädde och låt stå och dra ett tag. Skölj och låt strömmingen rinna av. Lägg lite dill på köttsidan på varje strömming...

30 min
2
10

Lägg den halvt tinade fisken i en smord ugnsform, salta och peppra. Baka i ugn ca 20 minuter. Strö på grönsakerna, äpplet och löken efter den tiden. Vispa ihop grädde, Crème fraiche, senap och alla kr...

1 h
4
9

Blanda ströbröd, potatismjöl och mjölk. Låt det svälla minst 10 minuter. Rör i ägg, salt, peppar och lök. Lägg sedan i färsen och rör tills allt blivit blandat. Tag ett matskedsmått och doppa i vat...

30 min
4-5
8

Sätt ugnen på 200 grader. Pressa ner vitlöksklyftorna i cremé fraichen och rör om. Lägg kycklingen i en ugnsform, salta och peppar kycklingen. Häll över vitlöksröran över kycklingen, slå sedan...

1 h
4
7

Skär köttet i skivor,ca 1 cm tjocka. Lägg dem i en ganska stor ugnsform. Salta och peppra ( blir det flera lager av kött så krydda mellan varven) Skiva lök och vitlök och strö det över köttet. Rin...

6-8
7

Dela fisken i mindre bitar, lägg dom i ugnsfast form smord med lite olja. Häll över grönsakerna. Blanda creme fraiché med två smulade buljongtärningar & citronpeppar, häll allt över formen. Toppa med...

4
7

Börja med att blanda ihop alla kryddorna och låt karrén marineras med dessa i en tät plastpåse över natten. Sätt ugnen på 100 grader och lägg i karrén med lite blandad kalvfond/vatten i botten och l...

6 h
4
7

Lägg fiskblocket i en ugnssäker form salta och peppra fisken. Täck fisken med aluminiumfolie. Ställ in formen i ugnen i 225 grader i 20 min. Bered såsen enligt anvisningar på förpackningen. Sp...

4
6

Bryn fläskfilén så att den får färg men fortfarande är lite rosa i mitten. Stek baconet i mindre bitar. Dela champinjonerna och stek dom, klyffta löken och stek den. Lägg allt åt sidan. Smula gorg...

45 min
4
6

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.