Goda snurriga bullar...
Instruktioner
- Smula ner jästen i en degbunke.
- Smält matfettet, tillsätt mjölken och ljumma degspadet till 37°C. Häll det över jästen och rör tills den är upplöst.
- Tillsätt salt, strösocker, kardemumma och det mesta av vetemjölet.
- Arbeta degen blank och smidig eller tills den släpper degbunkens kanter. Strö ett tunt lager mjöl över degen och täck med plastfolie. Låt degen jäsa i 30-40 minuter till knappt dubbel storlek.
Ev kan degen jäsas i vattenbad - fyll diskhon med varmt vatten och ställ i degbunken.
- Sätt på ugnen 250°C.
- Förbered under tiden fyllningen.
Riv mandelmassan.
Rör den smidig och bredbar med matfettet.
- Arbeta samman degen på bakbordet. Dela degen i två delar. Kavla ut två rektangulära plattor, ca 20 x 40 cm.
Bred ut fyllningen. Om så önskas kan malen kanel eller malen kardemumma strös över mandelmassefyllningen.
- Vik degen dubbel och tryck till den lätt med handen.
Skär 1½ cm breda remsor.
- Rulla ändarna åt var sitt håll så remsorna blir "vridna". Gör/sno en enkel knut och lägg bullen på plåten, använd bullformar eller bakplåtspapper.
- Det gör inget om de ser ojämna ut - de blir fina när de är gräddade!
- Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
Pensla bullarna med ägg. Strö på pärlsocker.
- Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter.
Låt bullarna kallna under bakduk på galler.
Publicerat den
26 oktober 2010
Liknande recept
Skriv kommentar