Ytterligare en exotisk påskdessert. Blandning av svenska chokladmousse och exotiska mangon. När man har chansen att göra lite förnyande av påskbordet ska man passa på. Vem vet? Kanske detta blir din nya favorit till påskbordet! Den har blivit min! Dessutom är den glutenfri!
Instruktioner
- Ugn 200 C.
- Botten:
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver i en skål, sikta ner det i äggsmeten. Bred ut smeten på bakplåtspapper, smeten ska vara lite större än den form du ska använda. Grädda mitt i ugnen, ca 7 minuter. Ta ut kakan, strö över 2 msk strösocker innan den svalnat. Vänd över kakan på ett nytt bakpapper, låt kallna.
- Chokladmousse:
Kläm fast ett bakplåtspapper i en bakform med löstagbar botten. Skär ut en kaka av chokladbotten, lika stor som formens botten. Lägg kakan i formen. Vispa äggulor och socker pösigt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Häll av vattnet och smält gelatinbladen i 15-20 sekunder på full effekt i micron. Smält chokladen i över vattenbad. Blanda varm choklad och smält gelatin. Rör ner det i äggsmeten. Rör ner 1/3 av den vispade grädden i smeten och vänd sedan ner resten av grädden med en slickepott. Bred moussen över kakan i formen. Ställ in formen i kylen eller frysen för att stelna 30 min.
- Mangomousse:
Smält gelatinbladen till mangomoussen enligt ovan. Rör ner florsockret i mangopurén. Ta ½ dl av purén, rör ner i det smälta gelatinet. Rör sedan ner det i mangopurén. Tillsätt 1/3 av den vispade grädden och vänd sedan ner resten av grädden i purén. Bred ut purén över chokladmoussen i formen. Ställ in den i kylen för att stelna, ca 1 timme.
- Mangogelé:
Smält gelatinet enligt ovan till gelén. Blanda med mangopuré, juice och likör. Häll gelén ovanpå mangomoussen i formen ställ in tårtan i kylen. Garnera med physalis före servering.
Publicerat den
8 mars 2008
Kommentarer
Skriv kommentar
Bland dom bästa tårtor jag ätit
Fantastiskt god! Godaste jag ätit!
Hur god som helst och inte alls så svår som jag först trodde, blev en hitt på påskmiddagen! ^^
Att så mycket kan misslyckas det förstår jag inte. Trots att jag följde receptet till punkt och pricka så stabbade sig aldrig moussen. Den var lika lös som vispad grädde dagen efter och bara en massa gelatinklumpar och då hade grädden ändå stått ute en bra stund innan - så den var inte kall. Ska aldrig mer smälta gelatin i micron, tror mest att det var det som blev fel. Den smakade dock bra (om man bortser från geltinklumparna då).
Låter riktigt god! Kan man förbereda den dagen innan då den tar ganska lång tid? Eller är det en tårta som bäst avnjuts på en gång? :P
Detta är en av mina favorittårtor! Får betyg 5. Tips! För att få chokladmoussen slät: Jag smälter gelantinet direkt i kastrull, inte i micron. Gelantiner blandar jag under kraftig rörning direkt i äggsmeten, alltså inte i den smälta chokladen för då blir det så lätt klumpar. Sedan rör jag ner chokladen i äggsmeten och till sist rör jag ner grädden i omgångar. Jag bakar alltid botten i en 24 cm form. Det tar ca 15 min i ugnen. Mangogelén gör jag som i receptet men dubbel sats. Jag kan variera likören med t.ex vanilj likör. Jag tar en bit bakplåtspapper och lägger runt kanten på insidan av min runda form innan jag häller i moussen. Detta för att mousse ser snyggare ut efteråt när man lossar tårtan från formen. Ska tårtan stelna i kylen så gör jag den dagen innan. Jag föredrag att frysa den. Det gör jag också mellan varje lager som ska stelna, chokladmosse, mangomousse och mangogelé. Garnera gör jag givetvis samma dag. Brukar göra chokladgaller som jag sätter på sidorna om tårtan och små chokladprickar. Gör även chokladbokstäver om det är till något särskilt tillfälle.
Låter som en god påskdessert! Men en fråga bara, vad kan man ha istället för persikolikören?? Har ingen hemma och vill inte köpa det bara för ett bakverk. :-)
Underbara smaker som gifte sig med varandra. Jag gjorde chokladmoussen på vit choklad i stället. Mangomoussen blev perfekt. Den understa botten blev bra förutom att den inte ville släppa papperet. Chokladmoussen stelnade inte men det kan ha varit att jag inte vispade grädden ordentligt och sen han gelatinet stelna så jag fick smälta det en andra gång. Det är ju ingen tårta man slänger i all hast. Tar ju ganska många timmar att fixa men värt besväret. :-)
Undrar också vad man kan ha istället för persikolikör :)
Gjorde denna tårta nu i påsk och den blev riktigt lyckad. Jag följde lisleds instruktioner avseende mousserna och det blev hur bra som helst. Inga klumpar.. Vad gäller gelén så hade jag ingen persikolikör hemma utan tog istället 2 msk med apelsin-persikolättdryck (koncentrerad) - det blev jättegott!
Det är ju roligt att se att så många var positiva. Själv tyckte jag att det var en enorm besvikelse. Är ju inte helt borttappad i köket men smaken på både choklad- och mangomoussen.... var ingenting. Chokladbotten med bara potatismjöl kändes också konstigt då smeten blev allför lös så vi kompletterade med vetemjöl också. Tack för tipset om gelantinet för lite klumpigt blev det faktiskt. Vi förfogar inte över någon micro så det fick bli på traditionellt vis. Nej för vår familj blev den fantastiska påsktårtan som vi jobbade med hela familjen en totalflopp. Aldrig mer.
Gjorde tårtan till påsk och den blev jättegod. Använde ljus choklad men hade nog varit bättre med en mörk för mer smak. Mycket fräsch och uppskattad tårta. Karmelina
En jättegod tårta. Inte så söt som alla andra. Min son bakade den i Påsk och den för vann snabbt. Alla 10 pers. tyckte den var toppen. Tack för en riktigt god tårta. Giggi
Sparar till årets påskfest. Verkar smaskig men lite omständig att göra. Kickan