Plocka bladen från persiljan, spara persiljestjälkarna. Skala och hacka löken och vitlöken. Hacka sardellerna. Kärna ur och finhacka chilin. Kärna ur oliverna om de har kärnan kvar, hacka oliverna grovt.
Fräs sardeller, vitlök, lök, chili och persiljestjälkar i oljan från sardellerna i en traktörpanna. Rör runt med slev, sardellerna ska bli mosiga men löken ska inte ta färg. Fräs på medelvärme ca 10 minuter.
Häll därefter i tomaterna, tillsätt grovt hackade Kalamataoliver samt kapris + lite spad från kaprisen.
Låt det hela koka upp och puttra sakta på svag värme, smaka av med salt, peppar samt någon msk farinsocker. Såsen ska ha lite hetta, lite sälta och en aning sötma för att balansera upp tomaterna.
Starta pastakoket. Hacka persiljan och strö över tomatsåsen. Fiska upp eventuella grova persiljekvistar från såsen med en gaffel och släng dem, de har gjort sitt. Häll av pastavattnet och häll tillbaka spaghettin i kastrullen. Häll i såsen och blanda runt allt ordentligt. Servera med ett gott bröd och gärna färskriven parmesan.
Sardeller! Vegetariskt??