ja just det raggmunk nämnde du ju själv i början, det är ju toppengott. BLanda gärna ner riven morot också. O till raggmunken vill jag gärna ha bacon. Och Lingon....
farmoringer7 september 2008
Här kommer det förslag från mina recept här på klubben...
Husmankost o husmanskost (H) men när du hittar billig köttfärs kan du hamstra och göra bl a
elefantöron som går jättesnabbt att tina medans du steker upp potatisen sen igår + lite grönt. Är det närmare helgen kan du ju göra pommes stripes, vitlökssmör eller bea till. Elefantöra av köttfärs Hamburgare är inte heller dumt, Hemlagade hamburgare och på fredag kanske du gör en räkgryta Räkgryta a lá Törnqvist Går vi tillbaka till köttfärsen så är det alltid bra att ha köttbullar och biffar i frysen, de kan man variera med potatis, pasta eller stuvade makaroner.
farmoringer7 september 2008
Ett tips är ju att man kan faktiskt skala potatisen dagen innan som man behöver dem. Sparar mycket tid vid själva tillagningen..
anluk7 september 2008
Ugnsfalukorv och mos, Köttfärslimpa, Grönsakssoppa (på buljongtärning). Gooooda husmanskosträtter.
renlund687 september 2008
Isterband Special är en enkel o god husmansrätt
Ta bort skinn från korven o dela i mindre bitar.
Tärna potatis och stek . Mot slutet lägg i isterbandsbitarna och stek på hög värme så att det får lite yta.
Servera med tärnade rödbetor och en kall lättöl!
monac7 september 2008
kovstroganoff...super snabbt! det är mitt säkra kort med blodsocker dippade barn som SKA HA MAT genast:D
p.s. ang långkok...gör den på söndagen,vanligtvis lite mer gott om tid då...den är godare nästa dag!:)
pedalen19657 september 2008
Falska rårakor (raggmunk) gjorda av korngryn.
Bacon eller något annat stekt fläsk är gott till.
Och sen också lingonsylt förståss! (Y)
Har alltid burkar med olika bönor(konserver) tonfisk,sardiner i olja...då går det jätte fort & lät att svänga ihop en matig sallad på nolltid....olja,vinäger & hackad rödlök..och gärna fetaost/oliver!(Y)
famsallstrom7 september 2008
Skrivet av MatAnders den 7 sep 2008
Skrivet av sussie755 den 7 sep 2008
Ja jag har sökt lite på det och sett det. Trodde det var väldigt knepigt och tog lång tid, men det verkar ju bra om man kan göra så. Har iofs inte ätit lapskojs på säkert 15 år, men det ska bli spännande o göra någon dag!
Det va samma här men förra året så började jag göra men jag kokar rimmat fläsklägg, men testa med saltabiten och 1/2 msk mald kryddpeppar och lite riven rå lök och blanda ner i moset.
Ursäkta, måste passa på och fråga. Rimmat fläsklägg var just vad jag kokade i dag, hade beställt 4 st men fick slänga läggen efter koket. Det var bara brosk , fläsk och ben, inte det minsta kött. Vad tror du det breodde på? Fläskläggen vägde 700 g, kan dom ha varit för små? Kokade också rotmos på 4 kg kålrötter som jag hade tänkt ha till dessa rimmade fläskläggen. Rotmos, fläsklägg eller fläskkorv är för mig riktig husmanskost som mättar länge och som man mår bra av.
Glitterfia7 september 2008
För mig är husmanskost bla:
Köttbullar/ pannbiff , brunsås, potatis och lingonsylt
Bruna bönor och korv/fläsk
Fläsk och löksås
Stuvade makaroner, brunsås korv/fläsk
Pyttipanna laga gärna med tärnade färskpotatis stek och lägg i en ugnsform in i ugn 220graders stek korven i tärningar och slå dem på potatisen låt ligga i ugn tills potatisen är mjuk och klar.kan behövas röras om någon gång
Köttsoppa med klimp
Kokkött och pepparrotssås
Ärtsoppa pannkakor
Kokt potatis och stekt korv
Kokt fläskkorv, potatis och senapssås
Fast ska det vara snabba vardagsrätter
Pyttipanna köpt
Panerad fisk/fiskpinnar, mos/potatis och remouladsås
Snabb makaroner och stekt fläsk (supergott och tar ca 5 min)
redd7 september 2008
Pastasås i alla former jag hittills testat har fungerat bra att frysa och senare tina upp.
Så länge man använder nylagad pasta blir smaken inte lidande nämnvärt =)
zudette8 september 2008
Kåldolmar - denna fantastiska rätt är väl en av husmanskostens paradrätter??!!!!! Serverat med kokt poatatis, sås och (för den som vill) lingonsylt! - Inget man gör på 45 min kankse men till en söndagsmiddag eller att göra och frysa ner för att ta fram en vardag!
UllaC8 september 2008
Det Glitterfia har skrivit det är riktig husmanskost! (Y)
softis8 september 2008
Köp grytbitar av fläsk å en färdigförpackad grytgrönsaker. Bryn köttet,skär ned grönsakerna å ha i dom när köttet är färdigbrynt,häll på vatten(ja brukar ta ganska mycket),lägg i 1 -1/2 köttbuljong,salt,peppar(soya för lite färg),koka upp å låt puttra 45-1tim tills köttet ä mört.Servera m kokt potatis(Y)
farmoringer8 september 2008
Ska det gå snabbt så finns säkert färdig ärtsoppa i sk korv och även färdigkokt köttkorv. Då tar det inte lång tid att få "riktig" husmanskost....
MatAnders8 september 2008
Skrivet av famsallstrom den 7 sep 2008
Skrivet av MatAnders den 7 sep 2008
Skrivet av sussie755 den 7 sep 2008
Ja jag har sökt lite på det och sett det. Trodde det var väldigt knepigt och tog lång tid, men det verkar ju bra om man kan göra så. Har iofs inte ätit lapskojs på säkert 15 år, men det ska bli spännande o göra någon dag!
Det va samma här men förra året så började jag göra men jag kokar rimmat fläsklägg, men testa med saltabiten och 1/2 msk mald kryddpeppar och lite riven rå lök och blanda ner i moset.
Ursäkta, måste passa på och fråga. Rimmat fläsklägg var just vad jag kokade i dag, hade beställt 4 st men fick slänga läggen efter koket. Det var bara brosk , fläsk och ben, inte det minsta kött. Vad tror du det breodde på? Fläskläggen vägde 700 g, kan dom ha varit för små? Kokade också rotmos på 4 kg kålrötter som jag hade tänkt ha till dessa rimmade fläskläggen. Rotmos, fläsklägg eller fläskkorv är för mig riktig husmanskost som mättar länge och som man mår bra av.
Vilken osis ja det är ju en del senor och fett men jag hade mycket kött på mina, tycker du ska nämna det för din handlare och hoppas på bättre tur nästa gång.
M.V.H
Anders
monac8 september 2008
Vad är egentligen husmanskost numera????? finns det några riktlinjer eller måste rätten vara 50 år eller mer:D...bara undrar?
//Monac.
ja just det raggmunk nämnde du ju själv i början, det är ju toppengott. BLanda gärna ner riven morot också. O till raggmunken vill jag gärna ha bacon. Och Lingon....
Här kommer det förslag från mina recept här på klubben...
Krämig korvgryta
Kyckling alltiett
Isterbandsröra
den här går bra om du fått potatis över dagen innan.
Potatis- och kycklinglåda
Husmankost o husmanskost (H) men när du hittar billig köttfärs kan du hamstra och göra bl a
elefantöron som går jättesnabbt att tina medans du steker upp potatisen sen igår + lite grönt. Är det närmare helgen kan du ju göra pommes stripes, vitlökssmör eller bea till. Elefantöra av köttfärs Hamburgare är inte heller dumt, Hemlagade hamburgare och på fredag kanske du gör en räkgryta Räkgryta a lá Törnqvist Går vi tillbaka till köttfärsen så är det alltid bra att ha köttbullar och biffar i frysen, de kan man variera med potatis, pasta eller stuvade makaroner.
Ett tips är ju att man kan faktiskt skala potatisen dagen innan som man behöver dem. Sparar mycket tid vid själva tillagningen..
Ugnsfalukorv och mos, Köttfärslimpa, Grönsakssoppa (på buljongtärning). Gooooda husmanskosträtter.
Isterband Special är en enkel o god husmansrätt
Ta bort skinn från korven o dela i mindre bitar.
Tärna potatis och stek . Mot slutet lägg i isterbandsbitarna och stek på hög värme så att det får lite yta.
Servera med tärnade rödbetor och en kall lättöl!
kovstroganoff...super snabbt! det är mitt säkra kort med blodsocker dippade barn som SKA HA MAT genast:D
p.s. ang långkok...gör den på söndagen,vanligtvis lite mer gott om tid då...den är godare nästa dag!:)
Falska rårakor (raggmunk) gjorda av korngryn.
Bacon eller något annat stekt fläsk är gott till.
Och sen också lingonsylt förståss! (Y)
Pias korvpasta
Blev visst lite fel! :D
Provar igen!
Raggmunk med korngryn
Falukorv i ugnen med potatismos!
Har alltid burkar med olika bönor(konserver) tonfisk,sardiner i olja...då går det jätte fort & lät att svänga ihop en matig sallad på nolltid....olja,vinäger & hackad rödlök..och gärna fetaost/oliver!(Y)
Ja jag har sökt lite på det och sett det. Trodde det var väldigt knepigt och tog lång tid, men det verkar ju bra om man kan göra så. Har iofs inte ätit lapskojs på säkert 15 år, men det ska bli spännande o göra någon dag!
Det va samma här men förra året så började jag göra men jag kokar rimmat fläsklägg, men testa med saltabiten och 1/2 msk mald kryddpeppar och lite riven rå lök och blanda ner i moset.
Ursäkta, måste passa på och fråga. Rimmat fläsklägg var just vad jag kokade i dag, hade beställt 4 st men fick slänga läggen efter koket. Det var bara brosk , fläsk och ben, inte det minsta kött. Vad tror du det breodde på? Fläskläggen vägde 700 g, kan dom ha varit för små? Kokade också rotmos på 4 kg kålrötter som jag hade tänkt ha till dessa rimmade fläskläggen. Rotmos, fläsklägg eller fläskkorv är för mig riktig husmanskost som mättar länge och som man mår bra av.
För mig är husmanskost bla:
Köttbullar/ pannbiff , brunsås, potatis och lingonsylt
Bruna bönor och korv/fläsk
Fläsk och löksås
Stuvade makaroner, brunsås korv/fläsk
Pyttipanna laga gärna med tärnade färskpotatis stek och lägg i en ugnsform in i ugn 220graders stek korven i tärningar och slå dem på potatisen låt ligga i ugn tills potatisen är mjuk och klar.kan behövas röras om någon gång
Köttsoppa med klimp
Kokkött och pepparrotssås
Ärtsoppa pannkakor
Kokt potatis och stekt korv
Kokt fläskkorv, potatis och senapssås
Fast ska det vara snabba vardagsrätter
Pyttipanna köpt
Panerad fisk/fiskpinnar, mos/potatis och remouladsås
Snabb makaroner och stekt fläsk (supergott och tar ca 5 min)
Pastasås i alla former jag hittills testat har fungerat bra att frysa och senare tina upp.
Så länge man använder nylagad pasta blir smaken inte lidande nämnvärt =)
Kåldolmar - denna fantastiska rätt är väl en av husmanskostens paradrätter??!!!!! Serverat med kokt poatatis, sås och (för den som vill) lingonsylt! - Inget man gör på 45 min kankse men till en söndagsmiddag eller att göra och frysa ner för att ta fram en vardag!
Det Glitterfia har skrivit det är riktig husmanskost! (Y)
Köp grytbitar av fläsk å en färdigförpackad grytgrönsaker. Bryn köttet,skär ned grönsakerna å ha i dom när köttet är färdigbrynt,häll på vatten(ja brukar ta ganska mycket),lägg i 1 -1/2 köttbuljong,salt,peppar(soya för lite färg),koka upp å låt puttra 45-1tim tills köttet ä mört.Servera m kokt potatis(Y)
Ska det gå snabbt så finns säkert färdig ärtsoppa i sk korv och även färdigkokt köttkorv. Då tar det inte lång tid att få "riktig" husmanskost....
Ja jag har sökt lite på det och sett det. Trodde det var väldigt knepigt och tog lång tid, men det verkar ju bra om man kan göra så. Har iofs inte ätit lapskojs på säkert 15 år, men det ska bli spännande o göra någon dag!
Det va samma här men förra året så började jag göra men jag kokar rimmat fläsklägg, men testa med saltabiten och 1/2 msk mald kryddpeppar och lite riven rå lök och blanda ner i moset.
Ursäkta, måste passa på och fråga. Rimmat fläsklägg var just vad jag kokade i dag, hade beställt 4 st men fick slänga läggen efter koket. Det var bara brosk , fläsk och ben, inte det minsta kött. Vad tror du det breodde på? Fläskläggen vägde 700 g, kan dom ha varit för små? Kokade också rotmos på 4 kg kålrötter som jag hade tänkt ha till dessa rimmade fläskläggen. Rotmos, fläsklägg eller fläskkorv är för mig riktig husmanskost som mättar länge och som man mår bra av.
Vilken osis ja det är ju en del senor och fett men jag hade mycket kött på mina, tycker du ska nämna det för din handlare och hoppas på bättre tur nästa gång.
M.V.H
Anders
Vad är egentligen husmanskost numera????? finns det några riktlinjer eller måste rätten vara 50 år eller mer:D...bara undrar?
//Monac.