Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Björnbärsmoussetårta med champagnetryffel

 
Skriv ut

Tårtan är lite pysslig att göra med många moment, men är väl värd besväret. Dessutom går den att förbereda och frysa in.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Botten: Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan fint. Vispa ihop alla ingredienser med en elvisp.
  2. Rita två rundlar ca 16 cm i diameter på bakplåtspapper. Spritsa eller bred ut smeten i cirklarna. Grädda bottnarna mitt i ugnen ca 15 min. Låt svalna och vänd upp på galler.
  3. Tryffel: Koka ihop vinet tills ca 1/2 dl återstår.
  4. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om och häll på det varma vinet och rör till en jämn tryffel. Låt tryffeln svalna och tjockna.
  5. Bred tryffeln på ena botten och lägg den andra ovanpå. Lägg de dubbla bottnarna i en springform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Klipp remsor av overheadfilm, ca 5–6 cm höga, och fodra formens innerkant så blir tårtans kanter fina
  6. Mousse: Vispa grädden lätt och ställ in den i kylen. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten ca 5 min. Lägg äggulor, socker och vatten i en rostfri kastrull och värm till 85° eller tills det tjocknat, under kraftig vispning. Ta av från plattan och sätt kastrullen snabbt i ett isvattenbad. Fortsätt att vispa tills smeten är helt kall.
  7. Smält gelatinet med lite av björnbärspurén i en kastrull eller i mikro. Rör ner det i äggvispet. Vänd i resten av björnbärspurén och grädden. Häll upp moussen i tårtformen och jämna till ytan. Ställ in formen i frysen ca 1 timme.
  8. Bavaroise: Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten ca 5 min. Vispa grädden lätt och ställ in den i kylen. Koka upp mjölk, socker och vaniljstång. Ta av kastrullen från värmen. Ta upp gelatinet och smält det i den varma vaniljmjölken. Ta upp vaniljstången. Vispa ägg-gulorna och sockret tills det blivit pösigt. Vispa ner vaniljmjölken i ägg- vispet och vispa kallt. Vänd ner grädden och rör till en slät massa. Häll upp i formen och täck över, ställ in i frysen ca 3 timmar.
  9. Sockerdekor: Koka upp vatten, glykos, socker och blåbär i en tjockbottnad gryta. Lyft upp blåbäret, det färgar snabbt. Koka till en seg lag, ca 3 min. Prova gärna med en sockertermometer, temperaturen bör vara 155–170°. Gör mönster av sockerlagen med en sked på ett bakplåtspapper. Låt stelna.
  10. Gelé: När tårtan ska serveras glasera med gelén. Lägg gelatinet i en skål med kallt ca 5 min. Koka ihop champagne och socker 1 minut, dra kastrullen från värmen och låt den stå ett ca två minuter. Lyft upp gelatinet ur vattnet och lägg det i den varma sockerlagen. Låt svalna helt och häll gelén över tårtan direkt från frysen. Låt tårtan tina i kylen 3–4 timmar.
  11. Garnera med bär och sockerdekor.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.