Att fylla en stek är inte så svårt och definitivt att pröva, då smaken blir mustig och fin. Här fyller du en saftig, hel entrecôte med härlig champinjonröra och bjuder kokta vitlöksklyftor i persiljesmör till.
Instruktioner
- Skär några långa snitt på längden i köttet. Skala och finhacka löken. Rör samman champinjoner, ½ tsk salt, senap, timjan och lök. Fördela blandningen i snitten, och bind om med bomullssnöre.
- Gnid in steken med ½ tsk salt och lägg den på ett ugnssäkert fat. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och stek i 175 grader ca 1 timma eller tills termometern visar 65 grader.
- Skala vitlöksklyftorna under rinnande kallt vatten. Koka upp vatten och ½ tsk salt och sjud vitlöken 5-10 minuter så att den blir mjuk men inte mosig. Hacka persiljan och värm matfett och persilja i en kastrull och lägg i vitlöksklyftorna.
- Ta ut steken och låt den vila 10 minuter. Ta försiktigt bort snöret och skär köttet i rejäla skivor. Vispa ur fatet med vatten, värm skyn och servera köttet med skyn samt varma vitlöksklyftor.
- Försök gärna få tag på lite äldre nötkött, som är mörkt i färgen och marmorerat. Då har det mustig smak och är saftigt.
- Servera med kokt pressad potatis och sockerärter eller små ärter.
- Öl, mineralvatten och/eller ett medelfylligt, rött vin, gärna spanskt eller chilienskt är gott till.
Publicerat den
17 augusti 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Mmmm, det här åt maken och jag i helgen. Underbart gott. Tack för ännu ett härligt recept!