Vanlig sockerkaka blir som ny med ett lager mandelmaräng på toppen. Resultatet blir ett läckert bakverk som passar både vardag och fest.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att skålla och skala mandlarna till marängtäcket. Koka upp vatten i en kastrull och lägg ner mandlarna i det kokande vattnet. Dra kastrullen åt sidan och låt mandlarna ligga ett par minuter. Inte för länge för då blir de sega.
- Häll bort vattnet och skölj mandlarna med kallt vatten. Tryck ut mandlarna ur skalet. Hacka sedan mandeln fint och ställ åt sidan.
- Gör bottnen: Vispa smör och socker poröst. Vispa ner äggulorna. Rör ner mjölken i smeten. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt i smeten.
- Smörj en ugnsfast form, ca 25x25 cm, och häll i smeten. Grädda bottnen 15 minuter.
- Förbered marängtäcket medan bottnen gräddas. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner sockret medan du fortsätter att vispa. Vänd försiktigt ner den finhackade mandeln.
- Ta ut kakan ur ugnen och bred mandelmarängen över bottnen. Ställ in kakan igen och grädda ytterligare 20 minuter.
- Låt kakan svalna. Sikta lite kakao över kakan innan den serveras.
Publicerat den
23 januari 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Drömgod!