5 såser till torsk och spätta

Här nedan finns såser som passar både till kokt och stekt fisk.

Ingredienser

  • Krassesås för 4
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl spad från den kokta fisken
  • ½ dl klippt kryddkrasse
  • Pressad citron
  • Salt
  • Peppar
  • Crème fraichesås med citron för 4
  • 2 dl spad från den kokta fisken
  • 2 dl crème fraiche
  • Salt
  • Peppar
  • 1 msk rivet skal av en väl tvättad citron
  • 1 liten burka svart kaviar, 60 g
  • Gräddfilsås för 2
  • 1½ dl gräddfil
  • 2 tsk majonnäs
  • 2 msk finhackad ättiksgurka
  • ½ msk kapris
  • 1 krm socker
  • Oliv- och tomatsås för 4
  • 12 oliver
  • ½ dl chilisås
  • 1 tsk potatismjöl
  • 2 dl crème fraiche
  • Hummersås för 6
  • 1 burk hummersoppa, ca 300 g
  • 2 dl vispgrädde eller crème fraiche
  • 1-2 msk konjak
  • Instruktioner

    1. Krassesås: Vispa ihop mjölk och vetemjöl i en kastrull och låt det koka upp. Häll i fiskspadet och låt det hela koka i ca 3 minuter. Tillsätt krassen och smaksätt med citron, salt och peppar.
    2. Crème fraichesås med citron: Häll fiskspad och crème fraiche i en kastrull. Låt det koka upp och sedan koka på hög värme i några minuter. Smaksätt med salt, peppar och det rivna citronskalet. Vid serveringen hälls såsen över fisken och den svarta kaviaren klickas på.
    3. Gräddfilsås: Blanda gräddfil och majonnäs. Tillsätt sedan ättiksgurkan, kaprisen och sockret. Gräddfilsåsen passar speciellt bra till stekt fisk och fiskpinnar.
    4. Oliv- och tomatsås: Skiva oliverna och lägg dem i en kastrull tillsammans med chilisås och potatismjölet. Häll i crème fraiche och låt såsen koka upp under omrörning.
    5. Hummersås: Häll hummersoppan i en kastrull och tillsätt grädde eller crème fraiche. Låt såsen koka upp och sedan koka i ca 3 minuter. Därefter tillsätts konjaken.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben