Äggakaka med äpple i calvados

Serverar: 4 portioner

Äggakaka eller ”aggakaga” som min skånska mormor Edla skulle sagt, är en riktig klassiker som här serveras med sötsyrliga äpplen och glass.

Ingredienser

  • Äggakaka
  • 2 äggulor
  • 1 msk honung
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl Milko vispgrädde, vispad
  • 2 äggvitor, vispade
  • Äpple i calvados
  • 2 gröna syrliga äpplen
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 3 cl calvados
  • ½ vaniljstång
  • ½ lime, finrivet skal och saft
  • Tillbehör
  • Vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Äggakaka: Vispa äggulor, honung och vaniljsocker. Vänd i mjölet. Tillsätt vispad grädde och sedan vispade äggvitor i smeten. Häll upp i ugnsfasta smorda portionsformar. Grädda i ugn på 175°C, ca 25–35 minuter.
    2. Äpple i calvados: Blanda socker, vatten och vaniljstång i en kastrull. Koka upp och sjud ett par minuter. Dra av kastrullen från plattan och tillsätt calvados. Skala och skär äpplena i klyftor och lägg i dem. Låt allt sjuda ett par minuter. Sätt på lock och låt svalna. Tillsätt limeskal och saft.
    3. Tillbehör: Servera äggakakan med äppelklyftor och en kula vaniljglass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben