Äggformar med filodeg och forellrom

Serverar: 12 portioner

Läckra och frasiga formar med lyxig topping och en dijonnaise med smak av sherry.

Ingredienser

  • 4-5 ark filodeg
  • 75 g smör
  • 4 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm malen svartpeppar
  • 50 g västerbottensost eller lagrad prästost
  • Smör till plåten
  • Dijonnaise med smak av sherry
  • 3 äggulor
  • 1½ msk sherryvinäger
  • 2 msk grov dijonsenap
  • 2-3 dl neutral olja, t.ex. rapsolja
  • 1 krm salt
  • Till garnering
  • 200 g kallrökt lax
  • 100 g forellrom
  • Rucola
  • Färsk timjan
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smörj en muffinsplåt med smör. Skär ut bitar, ca 10x10 cm, av filodegen. Smält smöret, pensla filodegsarken med smör och lägg 3-4 små blad av degen i varje hål. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Riv osten. Fyll i äggstanning i varje hål och strö över lite av osten. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter, tills äggstanningen stannat.
    3. Dijonnaise: Vispa ihop äggulor, sherryvinäger och senap. Droppa i oljan i en tunn stråle under kraftig vispning. Tillsätt salt.
    4. Skär laxen i strimlor. Lägg en bit lax i varje filodegsbakelse. Toppa med forellrom, dijonnaise, rucola och några kvistar färsk timjan. Servera resten av dijonnaisen i en skål bredvid.

    Liknande recept

    1 h 15 min
    20
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben