Älgfärslimpa med trattkantareller

Serverar: 4-6 portioner

Överraskande god!

Ingredienser

  • 600 g älgfärs
  • 200 g fläskfärs
  • 150 g trattkantareller
  • 1 gul lök
  • 1 dl ströbröd
  • 1 krm timjan
  • 1 msk ljus fransk senap
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 ägg
  • 2 dl porter
  • smör
  • salt
  • peppar
  • Ljus viltsås
  • 2 msk smör
  • 3 - 4 msk mjöl
  • 0,5 liter vatten eller mer
  • 2 dl grädde eller mer
  • 2 msk kalv- eller viltfond
  • 4 - 5 msk messmör
  • 3 - 4 msk gelé
  • Instruktioner

    1. 1. Ansa och dela svampen i större bitar. Hacka den gula löken mycket fint. Smörstek svamp och lök i medelvarm panna. 2. Blanda samman ströbröd, ägg och porteröl. Låt blandningen svälla en stund. Vid behov tillsätt mer öl. Smeten ska vara ganska lös. 3. Arbeta ned älg- och fläskfärserna. Knäck i två ägg och krydda med pressad vitlök, senap, timjan, salt och vitpeppar. Forma färsen till en limpa på ugnssäkert fat. Klicka på lite smör och stek färslimpan 45 minuter i 225 graders ugn. 4. Koka en ljus viltsås, se nedan. Bjud köttfärslimpan med kokt potatis och varma grönsaker, t ex broccoli, bönor eller späda morötter.
    2. Såsen: Fräs smör och mjöl i en kastrull. Späd med vatten och grädde. Tillsätt fond, messmör och gelé. Låt såsen koka upp och sjuda sakta utan lock. i minst 5 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    tommygranstrom 30 september 2010

    Hej Lena lagadeditt recept i fredags och det blev en succe hemma. Jättegott

    Torgra32 16 juni 2011

    Var kommer löken och svampen in då? I själva köttfärslimpan eller som tillbehör?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben