Älgfilé med Madeirasky och vitlökspuré

Serverar: 4 portioner

Rätten även kallat - The King of Forest, i TV-programmet halv åtta hos mig. Denna rätt fick mycket beröm av alla.

Ingredienser

  • 800 g kött, ex älgfilé
  • Salt
  • Peppar
  • Madeirasky
  • 8 dl sky från den stekta älgfilén
  • 1½ dl Madeira
  • 20 g tryffel
  • Salt
  • Peppar
  • Maizena
  • Vitlökspuré
  • ½ kg potatis
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • Ca 2 msk smör
  • 4 vitlöksklyftor
  • Salt
  • Peppar
  • Muskot
  • Instruktioner

    1. Putsa bort ev hinnor på köttet. Knyt ett krympt bomullssnöre runt varje beräknad köttskiva och skär sedan köttet i ca 2 cm tjocka skivor. Låt snöret sitta kvar under stekningen så blir skivorna runda och fina.
    2. Bryn matfettet i en stekpanna och vänta tills det slutat skumma. Lägg i köttet och stek skivorna 2-3 minuter på varje sida, tills de är vackert brynta och lagom stekta. Salta och peppra mot slutet av stekningen. Ta upp köttet och låt det vila I folie en stund innan servering.
    3. Madeirasky: Skiva tryffeln tunt och spara 4 fina skivor till garnering. Finhacka resten. Koka ihop sky och madeira tills hälften återstår. Tillsätt den hackade tryffeln och låt skyn koka ytterligare ett par minuter. Tillsätt eventuellt lite redning för att få skyn att inte vara för rinnig.
    4. Vitlökspuré: Koka potatisen med vitlöksklyftor. Passera potatisen och vispa samman ett gott mos med smör, grädde och lite mjölk. Smaka av med salt och peppar samt lite muskot.
    5. Serveringstips: Bjud gärna smörstekta tomater och sparris till denna rätt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben