Älgstek med svampwok

Serverar: 6-8 portioner

Lika god att servera het som kall. En kryddstark svamp- och grönsaksröra kompletterar rätten.

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 3 lagerblad
  • 1½ kg älgstek
  • 75 cl rött vin
  • ½ dl olivolja
  • Smör till stekningen
  • Wok
  • 1 l blandad färsk svamp, t ex kantareller och trattkantareller
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 250 g broccoli
  • 2 paprikor, valfri färg
  • 2 msk oliv- eller rapsolja
  • ½ dl sweet chilisås
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Skala löken och skär den i mindre bitar. Lägg lök och lagerblad i en glasskål. Lägg älgsteken ovanpå och häll över vin och olivolja. Täck över med plastfolie och låt steken marinera ca 1 dygn i kylskåpet. Vänd ett par gånger under tiden.
    2. Sätt ugnen på 150 grader. Bryn köttet lite i smör i en ugnsfast gryta. Häll över marinaden och löken. Ugnsstek ca 90 minuter. Låt eventuellt steken svalna något innan den skärs upp.
    3. Gör woken medan steken är i ugnen så att rätterna blir klara samtidigt. Dela svampen i mindre bitar. Skala och skär löken i klyftor. Skala och hacka vitlöken. Dela broccolin i mindre bitar och skär paprikan i lagom stora munsbitar.
    4. Hetta upp oljan och stek svampen något tills vätskan har försvunnit.
    5. Tillsätt resten av grönsakerna och stek ett par minuter på hög värme. Rör ner sweet chilisås precis innan servering. Smaksätt med salt och svartpeppar. Servera steken med woken och gärna lite gelé.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben