Äppel och nötpaj

En paj blir alltid så vacker och lovar en god överraskning. Med denna lättlagade men lite annorlunda deg är det gott att även göra salta fyllningar. Låt fantasin flöda.

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 250 g philadelphia ost
  • Fyllning
  • 3-4 äpplen
  • 1 msk smör
  • 1 tsk kanel
  • 100 g mandelmassa
  • 1 dl fikonmarmelad eller annan valfri marmelad
  • 100 g grovt hackade hasselnötter eller andra nötter
  • 1 ägg att pensla med
  • Florsocker att pudra med
  • Instruktioner

    1. Sikta mjölet i en stor bunke. Skär smöret i bitar, lägg i tillsammans med osten. Arbeta ihop till en deg. Rulla ihop till en boll, plasta in och låt vila i kylskåp, gärna över natt.
    2. Kärna ur äpplena och dela dem i små bitar. Lägg smöret i en panna och fräs ihop äppelbitarna med kanelen i några minuter så de får lite färg. Smula i mandelmassan och rör i marmeladen och nötterna. Låt svalna.
    3. Sätt ugnen på 200 grader.
    4. Smöra en pajform eller flera små pajformar med löstagbar botten. Kavla ut drygt hälften av pajdegen. Häll på fyllningen och kavla ut den andra delen av degen. Täck pajen och nyp ihop kanterna, nagga med gaffel.
    5. Vispa ihop ägget och pensla pajen för att få fin gyllene färg. Baka i mitten av ugnen 20-25 minuter tills pajen fått färg.
    6. Låt svalna och sikta florsocker över vid servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben