Äppelbröd med cider och calvados

Serverar: 2 portioner

Ett bröd som passar på en festlig buffé eller som brytbröd till en förrätt. Möjlighet att byta ut calvadosen till cider. Resultatet blir ett något sötare bröd.

Ingredienser

  • 5 g jäst
  • 3 dl äppelcider
  • 5 dl vetemjöl special
  • 6 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 Liter vetemjöl special
  • 1,75 dl grovt rågmjöl
  • 2 tsk salt
  • 3 st äpple
  • 2 tsk smör
  • 2,5 tsk råsocker
  • 3,5 msk calvados
  • 1 st ägg
  • Instruktioner

    1. Lös upp jästen i äppelcidern i en bunke. Tillsätt vetemjöl och vispa till en slät smet. Plasta och låt stå över natten i kylskåp.
    2. Häll smeten i en matberedare och tillsätt jäst, vatten, vetemjöl, rågmjöl och salt. Arbeta degen i 10-15 minuter. Täck med bakduk och låt degen jäsa en till två timmar.
    3. Under tiden degen jäser, skala och tärna alla äpplen utom ett. Hetta upp en stekpanna med smör och socker. Stek äppeltärningarna gyllenbruna.
    4. Häll på spriten och koka in tills pannan är torr. Låt svalna.
    5. Lägg äppelblandningen på den jästa degen och knåda in blandningen. Dela degen i två delar och forma till två avlånga bröd. Försök att vara lätt på handen och arbeta inte degen för mycket.
    6. Skär det sista äpplet i tunna skivor och tryck ned i mitten på de två bröden. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, drygt en timme.
    7. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i 45-50 minuter. Önskas ett bröd med kraftigare skorpa, ställ in en ugnsfast form med vatten i botten på ugnen eller spraya bröden i början av grädddningen.

    Liknande recept

    4.5
    2 h 30 min
    1
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben