Äppelcheesecake med äppelchips

Serverar: 8 portioner

Lite pysselbak, men gott blir det.

Ingredienser

  • 7 dl naturell yoghurt, till färskost
  • 1 msk citronsaft
  • 40 g Svenskt Smör
  • 100 g digestivekex
  • 1-2 äpplen, t ex Aroma eller Gravensteiner
  • ½ dl koncentrerad äppeljuice
  • ½ dl ljust muscovadosocker eller farin
  • 2 ägg
  • ½ dl strösocker
  • 2 msk maizena
  • 5 dl gräddfil
  • 1 vaniljstång
  • ½ dl florsocker
  • Rivet skal av ½ lime
  • Äppelchips
  • Tunna äppelskivor
  • 2 dl vatten
  • 3½ dl strösocker
  • Saft av ½ citron eller 1 lime
  • Instruktioner

    1. Gör din egen färskost genom att koka upp yoghurten med citronsaften, låt svalna och sila genom kaffefilter ett par timmar till fast konsistens.
    2. Smält smöret. Stöt kexen till smulor eller kör dem i matberedare. Tillätt smöret och blanda.
    3. Tryck ut i en form med löstagbar kant.
    4. Grädda i ugn i 160° i 12-15 minuter.
    5. Tärna äpplet fint och blanda med äppeljuicen och muscovadosockret. Låt stå och dra en stund.
    6. Vispa äggen med socker och maizena. Vänd ihop med färskosten och äppeltärningarna och fördela på digestivebotten.
    7. Grädda ca 30 minuter i ugn, 150°.
    8. Låt svalna.
    9. Skrapa ur vaniljstången och blanda ner i gräddfilen tillsammans med florsockret och limeskalet.
    10. Häll över kakan och grädda igen ca 25 minuter, 160° tills gräddfilsblandningen precis har stannat, även i mitten.
    11. Låt kallna.
    12. Äppelchips: Koka en sockerlag på vatten och socker. Tillsätt citronsaft. Lägg äppelskivorna att dra i den fortfarande varma sockerlagen en stund. Ta upp och placera dem på ett bakplåtspapper. Torka äpplena i väldigt svag ugnsvärme, ca 80°, 4-5 timmar. Låt svalna, lossa dem försiktigt och servera till kakan.

    Liknande recept

    4.5
    4 h 30 min

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben