Äppelpaj

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme

Jamie Olivers goda äppelpaj.

Ingredienser

  • Till degen
  • 3 3/4 dl vetemjöl
  • 140 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 citron
  • 2 äggulor
  • salt
  • Till fyllningen
  • 5 normalstora äpplen
  • 3 msk muscovadosocker
  • ½ citron
  • ½ tsk mald ingefära
  • 1 dl russin
  • 1 äggula blandad med lite mjölk
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 175 grader. Kör mjöl, socker, citronskal och lite salt i en matberedare. Tillsätt äggulorna och några droppar vatten. Smöra en pajform av metall, ca 20 cm i diameter. Dela degen i två delar och kavla ut den ena degen i pajformen. Ställ formen och den andra degbiten i kylen.
    2. Skala äpplena och dela dem i åtta delar vardera. Lägg de i en kastrull med socker, citronskal, ingefära, russin och en matsked vatten. Sjud försiktigt i 5 minuter eller tills äpplena precis har mjuknat. Låt allt sedan kallna.
    3. Ta ut formen och degen ur kylen och fyll formen med äpplena. Kavla ut den adra degiten och lägg den ovanpå äpplena och nyp ihop kanterna. Pensla ovansidan med äggula. Gör ett par små hål i degen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter. Servera med vaniljsås.

    Liknande recept

    45 min
    5
    1

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Äppeltider!
    Vad vore hösten utan äppelkaka med vaniljsås? Att äpple dessutom är...

    Pajer
    En god sommarpaj hör sommaren till. En sådan som nästan bara blir goda...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben