Alla behöver en otroligt god äppelpaj i sin repertoar. Den här pajen kombinerar frasig botten med krämig mazarinfyllning, krispiga äpplen och knaprig topping. En favorit som går hem hos de flesta!
Ingredienser
Pajdeg
3 dl vetemjöl
2 msk socker
150 g mjölkfritt smör
3 msk vatten
Mazarinfyllning
200 g mandelmassa
1 tsk mald kardemumma
75 g mjölkfritt smör, rumsvarmt
½ dl grädde eller mjölk, t ex soja eller havregrädde/mjölk
2 msk maizena
Äpplen
4 äpplen
1 tsk mald kardemumma
1 msk mald kanel
1 dl flagad sötmandel
1 dl rårörsocker
Havretopping
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver
100 g mjölkfritt smör
Servering
Vaniljvisp eller lättvispad grädde
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Nyp ihop vetemjöl, socker och smör till en grynig massa. Du kan även köra ingredienserna i en matberedare. Tillsätt vattnet och tryck ihop allt till en smidig deg. Kavla ut degen tunt, ca 3 mm och klä en pajform med den. Låt vila i kylen i minst 30 minuter.
- Riv mandelmassan och lägg ner i en bunke. Rör ner nymald kardemumma, smör, grädde/mjölk och maizena. Du kan även mixa ihop allt i en matberedare.
- Skala äpplena och kärna ur dem. Skär i mindre bitar. Blanda äppelbitarna med nymald kardemumma, kanel, sötmandel och rårörsocker i en bunke.
- Blanda ihop socker, vetemjöl, havregryn och bakpulver i en bunke till en smulig topping. Tillsätt smöret och nyp ihop till en grynig massa.
- Fördela mazarinfyllning i pajskalet. Strö sedan ut äpplena och avsluta med havretoppingen. Grädda i ca 50 minuter eller tills pajen har fått fint med färg. Låt svalna något innan servering.
- Servera gärna pajen med vaniljvisp eller lättvispad grädde.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Äppeltider!
Vad vore hösten utan äppelkaka med vaniljsås? Att äpple dessutom är...
Pajer
En god sommarpaj hör sommaren till. En sådan som nästan bara blir goda...