Äppelpanna med mandelmassa

Serverar: 6 portioner

Under äppeltäcket döljer sig en supergod fyllning! Den här kakan är extra fin att göra i en emaljstekpanna, men det går lika bra att göra den i en pajform som är ca 22 cm i diameter.

Ingredienser

  • 120 g mjukt smör
  • 1 dl florsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • Fyllning
  • 150 g mandelmassa
  • 50 g mjukt smör
  • 2 msk socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1½ msk vetemjöl
  • 2-3 äpplen
  • 3 msk socker
  • 1½ tsk kardemummakärnor, malda i mortel
  • 25 g smör
  • Servering
  • Vaniljsås eller vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Blanda smör, florsocker och vetemjöl. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.Forma den till en rund boll och lägg den i en plastpåse att vila i kylen 1 timme.
    3. Kavla ut pajdegen och klä en emaljstekpanna eller pajform, ca 22 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet 10 minuter mitt i ugnen.
    4. Riv mandelmassan fint och vispa ihop smör, 2 msk socker, vaniljsocker, ägg och äggula. Tillsätt mjölet. Bred eller spritsa ut fyllningen över pajbottnen. Dela äpplena och kärna ur dem. Skiva äpplena tunt och lägg skivorna i ett cirkelformar mönster över fyllningen.
    5. Blanda 3 msk socker och nymald kardemumma och strö över äpplena. Klicka på smöret i så klickar. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter.
    6. Servera den gärna ljummen med kall hemgjord vaniljsås eller vaniljglass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben