Äpple- och rosmarinfylld fläskfilé med rotsaker

Serverar: 6 portioner

Saftig, fylld och baconlindad fläskfilé som serveras med rostade rotfrukter och cidersky.

Ingredienser

  • 2 äpplen
  • Smör
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 fläskfiléer, 700-800 g
  • Ca 10 skivor bacon
  • 12 potatisar av fast sort
  • 2 palsternackor
  • 2 morötter
  • ½ rotselleri
  • 5 gulbetor eller rödbetor
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Cidersky
  • ½ morot
  • 1 palsternacka
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • Olja
  • ½ tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 1 dl rött vin
  • 2 dl torr cider
  • 2 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • ca 1 tsk maizenamjöl
  • Instruktioner

    1. Skala och kärna ur äpplena. Tärna dem och stek dem mjuka i smör tillsammans med rosmarinbladen. Låt svalna.
    2. Putsa och bryn fläskfiléerna. Skär ett snitt på längden i dem, du ska skära så djupt att du nästan kommer igenom filén. Fyll med stekta äpplen och stäng till.
    3. Lägg ut hälften av baconskivorna på en skärbräda. Placera den ena fläskfilén ovanpå och vik över baconskivorna. Gör likafant med den andra. Lägg dem med skarven neråt på en smord plåt.
    4. Tvätta och dela potatisen, skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Lägg potatis och rotfrukter på samma plåt som fläskfilén. Salta och peppra.
    5. Sätt in i ugnen i 175 grader i ca 30 minuter. Fläskfilén ska ha en innertemperatur på 70 grader. Köttet och grönsakerna bör vara färdiga ungefär samtidigt.
    6. Skala och tärna grönsakerna till ciderskyn fint. Fräs dem i olja tillsammans med kryddorna. Tillsätt vin, cider, vatten och buljong. Låt detta reducera i ca 20 minuter. Red med lite maixena utrört i vatten till önskad konsistens.
    7. Sila bort grönsakerna. Ta lite av spadet som har bildats på plåten med kött och grönsaker och blanda ner i såsen. Smaka av med kryddor.
    8. Servera direkt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben