Äpplepaj med hasselnötter

Serverar: 8-10 portioner

Denna maffiga äpplepaj med nötter och muscovadosocker har sitt ursprung i USA, där man ofta serverar den med en härligt tjock kolasås och lite vispad grädde.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 100 g rumstempererat smör
  • 2 msk ljust muscovadosocker
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Topping
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 ½ dl ljust muscovadosocker
  • 100 g rumstempererat smör
  • 1 ½ dl grovt hackade hasselnötter
  • Fyllning
  • 6 skalade och urkärnade äpplen, skurna i skivor
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Gör toppingen. Rör ihop mjöl och muscovadosocker. Blanda ner smöret och hacka samman till en smuldeg. Rör till sist ner nötterna.
    2. Förbered fyllningen. Blanda äppleskivor, muscovadosocker, mjöl och vaniljsocker.
    3. Gör pajdegen. Vispa smör och muscovadosocker till en mjuk smet. Tillsätt ägget och äggulan. Rör till sist ner mjöl och bakpulver. Arbeta ihop till en deg.
    4. Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Forma en boll och platta ut den något innan du lägger den i en smord springform, ca 24 cm i diameter. Tryck ut degen i formen, degen ska gå upp längs kanten.
    5. Fördela fyllningen i pajskalet och strö sedan över toppingen. Grädda äpplepajen ca 50 minuter. Servera den varm eller rumstempererad.

    Liknande recept

    3.8
    30 min
    6-8
    7

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben