Ärtsoppa

Serverar: 4 portioner

Klassisk

Ingredienser

  • 5 dl gula ärtor
  • 3 l vatten
  • 400 g rimmad bog
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk mejram
  • 4 hela nejlikofrön, eventuellt
  • 5 hela pepparkorn
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • Instruktioner

    1. Blötlägg ärtorna dagen innan och häll bort vattnet innan tillagningen.
    2. Koka upp ärtorna i en rymlig kastrull med saltat vatten. Tillsätt pepparkorn, mejram, timjan, buljong och eventuellt 4 hela nejlikofrön. Skala löken och lägg i den tillsammans med moroten (båda ska vara hela). Lägg även i den rimmade bogen.
    3. Låt ärtorna koka tills de är mjuka (cirka 2 timmar) men håll ett öga på den rimmade bogen under tiden. Ta upp bogen när det är mört. Rör om då och då i ärtorna och avlägsna skum och ärtskal från ytan av soppan.
    4. Soppan kan behöva lite extra vatten, beroende på hur mycket ärtorna sugit åt sig och hur hårt man kokar. Koktiden kan också variera lite, beroende på bogens kvalitét.
    5. Skär bogen i bitar när soppan börjar se färdig ut och lägg på ett fat bredvid. Det skurna köttet kan också läggas i soppan igen. Ta upp löken och moroten och servera dem bredvid. Ta upp eventuella kryddnejlikofrön. Krydda till slut soppan med två matskedar senap.
    6. Servera gärna med en klick senap bredvid.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Svensk matkultur
    Idag är matkulturen i Sverige en blandning av vår historia och influen...

    Maten här och där
    Det är inte bristen utan substituten som får att längta efter maten dä...

    Tips för vegetarianer
    När man väljer att äta helt vegetarisk är det viktigt att man ser till...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben