Ärtsoppa i lergryta

Serverar: 6-8 portioner

Gott att äta när det är kallt ute

Ingredienser

  • 6 dl gula ärtor
  • 2 st lökar
  • 0,5 tsk mejram
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 st knippe finhackad persilja
  • 2 l vatten
  • 4 tsk salt
  • 500 gram benfri rimmad fläsklägg
  • Instruktioner

    1. DAG 1: Blötlägg ärtorna över natten, med saltet.
    2. DAG 2: Ställ lergrytan i vatten så den blir genomfuktad, även locket. Det tar cirka 30 minuter. Skala och hacka löken fint. Skölj ärtorna under rinnande kallt vatten. Ta upp lergrytan ur vattnet och låt rinna av. Lägg i ärtorna, löken, kryddorna, 2 l vatten och fläskläggen. Sätt igång ugnen på 175 grader och ställ in grytan i kall ugn. Låt stå i 3 timmar. Ut ur ugnen. Ta upp köttet och skär det i fina skivor, lägg tillbaka i soppan. Strö över persilja och servera med senap och vitt bröd. Om du inte har en lergryta så investera i en. Den blir din vän i köket. Satsa på en treliters.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Nallemamma 10 oktober 2008

    fantastiskt gott!! annorlunda sätt o laga de men gu så gott!! o inte behöva bekymmra sig att de ska koka över!! TACK!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben