Klassisk fransk äppelkaka som är upp och nervänd. Serveras med vispad grädde som är smaksatt med lite calvados.
Ingredienser
4 äpplen (Alice)
2 plattor fryst smördeg
50 g smält smör
1/2 dl strösocker
Instruktioner
Sätt ugnen på 250 grader. Kavla smördegen till dubbel storlek. Skör ut 4 runda plattor ca 12 cm i diameter. Lägg rundlarna på bakplåtspapper.
Skär äppelskivorna i halvor och ta ut kärnhuset. Skär äppelhalvorna i tunna skivor.
Fördela äppelskivorna omlott på smördegsrundlarna. Pensla med smör. Strö över sockret.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. När smördegen fått fin färg och karamelliserats vänds den upp och ner på bakplåtspapper på arbetsbänken. Låt svalna ca 5 minuter. Vänd sedan runt så att den karamellglacerade äppelytan kommer uppåt.