Alice på karamelliserad smördeg

Serverar: 4 portioner

Tid: 40 minuter

Klassisk fransk äppelkaka som är upp och nervänd. Serveras med vispad grädde som är smaksatt med lite calvados.

Ingredienser

  • 4 äpplen (Alice)
  • 2 plattor fryst smördeg
  • 50 g smält smör
  • 1/2 dl strösocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 250 grader. Kavla smördegen till dubbel storlek. Skör ut 4 runda plattor ca 12 cm i diameter. Lägg rundlarna på bakplåtspapper.
    2. Skär äppelskivorna i halvor och ta ut kärnhuset. Skär äppelhalvorna i tunna skivor.
    3. Fördela äppelskivorna omlott på smördegsrundlarna. Pensla med smör. Strö över sockret.
    4. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. När smördegen fått fin färg och karamelliserats vänds den upp och ner på bakplåtspapper på arbetsbänken. Låt svalna ca 5 minuter. Vänd sedan runt så att den karamellglacerade äppelytan kommer uppåt.

    Liknande recept

    3.7
    1 h 30 min
    5-7
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben