Andalusisk biffgryta

Serverar: 6 portioner

Denna typiska spanska rätt tillagas smed grönsaker som långsamt puttrar i rödvin och en skvätt sherry. Enkelt och gott med massor av smaker.

Ingredienser

  • 6 vitlöksklyftor
  • 3 gula lökar
  • 2 morötter
  • 100 g rotselleri
  • 6 tomater
  • 200 g rökt fläsk
  • 1 kg nötkött, t ex högrev
  • 6 msk olivolja
  • 2 msk mjöl
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 dl torr sherry
  • 2½ dl rött vin
  • ½ l köttbuljong
  • 1 citron
  • Instruktioner

    1. Skala vitlöksklyftorna och skiva dem. Skala lökarna och skär dem i tunna ringar. Skala och borsta morötterna och skär dem i slantar. Skala rotsellerin och tärna den.
    2. Skölj och tärna tomaterna, ta bort stjälkfästena under tiden. Ta bort svålen från fläsket och strimla det fint. Skär köttet i lagom stora munsbitar.
    3. Hetta upp 2 msk olja i en stekpanna och bryn fläsket tills det börjar dofta. Tillsätt vitlöken, löken, morötterna och rotsellerin och fräs cirka 10 minuter, rör om då och då. Strö över mjölet och bryn under omrörning 1 minut.
    4. Hetta upp resten av oljan i en gryta. Bryn köttet väl runtom. Salta och peppra. Häll i sherry, vin och buljong.
    5. Tillsätt tomaterna och de frästa grönsakerna och blanda väl. Lägg på locket och låt sjuda svagt i 2 timmar.
    6. Smaka av grytan med salt och peppar och häll upp den i ett serveringskärl. Skär citronen i tunna klyftor och garnera grytan med citronen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben