Andalusisk gazpacho med räkor, citron och chili

Serverar: 4 portioner

Ingredienser

  • 5 tomater (gärna ordentligt mogna)
  • 1 röd paprika
  • ½ gurka
  • 2 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • ½ röd chili, ej kärnor
  • 2 msk olivolja
  • rödvinsvinäger
  • ev. sambal oelek efter smak
  • räkor
  • Instruktioner

    Ställ in paprikan hel i 225°, tills den är nästan svart. Tag ut, lägg över i bunke och täck med plastfilm. Låt svalna till den går att skala, tag även bort alla kärnor. Skala gurkan och skär ner i mindre bitar. Skala schalottenlökarna och skiva tunt. Hacka vitlöken. Svetta i en kastrull: paprika i olivolja med hälften av löken och vitlöken. Svetta i en annan kastrull: gurkan med resterande lök och vitlök. Slå samman och tillsätt tomaterna som är halverade. Låt småkoka 10 min och dra sedan åt sidan. Låt svalna. Mixa sönder i mixer, smaka av med vinäger, sambal oelek, salt och peppar. Kyl ordentligt i kylskåp. Skala räkorna och pressa över lite citronsaft. Tillsätt finhackad chili. Lägg räkorna i botten av tallrikarna/skålarna och slå den kalla gazpachon över.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben