En fruktkaka av det litet annorlunda slaget, med havregryn och litet bittermandelolja i själva degen och färsk frukt ovanpå. Kakan smakar bra med litet glass eller vispad grädde. Receptet är från ett 70-talsnummer av Allt om Mat men jag vet inte vilket.
Ingredienser
Kaka
1 ägg
3/4 dl socker
½ dl vetemjöl
½ dl havregryn
½ tsk bakpulver
2 droppar bittermandelolja
Fyllning
½ banan
½ äpple
½ apelsin eller 1 clementin
5 vindruvor
1 msk hackad mandel
½ msk pärlsocker
25 g smält smör eller margarin
Instruktioner
- Börja med fyllningen. Hacka banan, äpple och apelsin fint. Halvera och kärna ur vindruvorna. Blanda frukten.
- Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ned i äggvispet tillsammans med bittermandeloljan. Häll smeten i en smord 1-litersform eller en liten stekpanna som tål ugnsvärme, lägg frukten ovanpå och strö över mandel och pärlsocker. Droppa över smält, avsvalnat matfett och grädda 25-30 minuter.
- Servera kakan ljummen eller kall.
Liknande recept
Kommentarer (0)