Ansjovis på Wenners vis

Receptet är hämtat ur "Silvret blev till guld". En receptbok om strömming utgiven 1999 av Grundsunda FramtidsGrupp. Värt att pröva! Resultatet blir fantastiskt.

Ingredienser

  • 5 kg små strömmingar
  • 4 kkp jodfritt salt
  • 5 kkp socker
  • ½ kkp spansk humle
  • 1 msk ingefära
  • 1 msk kanel
  • 1 msk vitpeppar
  • 1 msk kryddpeppar
  • 1 msk nejlikor
  • 3 msk sandel
  • Instruktioner

    1. Skölj strömmingen och lägg den i svagt ättiksvatten över natten - 10-12 timmar. Man tar en dl ättikssprit till varje liter vatten, c:a 3 liter.
    2. Blanda kryddor, salt och socker. Alla kryddor bör vara hela och bara stötas lite lätt. För att undvika mögel kan man blanda i ett par msk Atamon i kryddblandningen.
    3. Sedan varvas strömmingen i ett lämpligt kärl med två lagerblad mellan varje varv. Mellan varven strös också krydd/salt/sockerblandningen. Avsluta med kryddblandningen.
    4. Lägg gärna ett lock, assiett el.dyl. med en tyngd på för att hålla nere fisken i den lag som bildas.
    5. Kärlet med strömming förvaras kallt i sex veckor. Sedan är det bara att njuta den med lämplig, läskande dryck. Utmärkt som ingrediens i t.ex. Janssons frestelse.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben