Apelsin- och hasselnötsscones

Serverar: 8 portioner

Tid: 45 minuter

Scones som är väldigt goda med lite ost på, t.ex. honungsfärskost.

Ingredienser

  • 6 1/4 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 175 g smör
  • 1½ dl socker, gärna ljust muscovadosocker (lite kolasmak)
  • ½ tsk rivet apelsinskal
  • 1-1½ dl hasselnötter (el. mandlar), grovhackade
  • 1 dl russin (blötlagda i vatten el. apelsinlikör)
  • 2 dl mjölk el. yoghurt
  • 1 ägg, uppvispat
  • ev. kanderat apelsinskal till garnering
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg russinen i en skål och tillsätt lite vatten eller likör. Låt dra ca 10-15 min.
    2. Blanda vetemjöl och bakpulver i en rymlig skål. Blanda därefter smöret, skuret i små kuber, med socker och apelsinskal. Blanda apelsinsmöret med mjölblandningen.
    3. Tillsätt hasselnötterna, de blötlagda russinen och mjölken eller yoghurten. Rör om ordentligt och dela degen i 8 bitar som du plattar till och formar till rundlar. Lägg sconesen på en plåt med bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg. Garnera eventuellt med lite kanderat apelsinskal.
    4. Baka sconesen i ca 15 min eller tills de blivit gyllenbruna. Prova med en sticka att de är genomgräddade.
    5. Servera med smör och god ost och/eller marmelad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben